Hírek

Máramaros megyében a következő személyek gyűjtik a búzát a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében.
Szatmár megyében a következő személyek gyűjtik a búzát a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében.
A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. Ezt lisztté őrölve a Kárpát-medencében hátrányos helyzetben élő magyar gyermekek, családok ellátására ajánlanak fel a szervezők.
Életének 101. évében vasárnap este meghalt Bálint György, népszerű nevén Bálint gazda.
A „Nemzeti összetartozás” évének üzenetét megjelenítő fotók a mezőgazdasági munkákról, a vidékről, a parasztember mindennapjairól kell szóljanak.
A falugazdászok idén is csatlakoznak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz, amely a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának egyik legszebb példája.
Több földterületet összevontak, így kevesebb gazdaság van, ám sokkal nagyobb termőföldet művelnek meg
A honatyák bővítették az elővásárlási joggal rendelkezők körét – az is vásárolhat termőföldet, aki legalább öt éve lakhatási/letelepedési engedéllyel rendelkezik, ugyanennyi ideje foglalkozik mezőgazdasággal és szerepel az adónyilvántartásban.
Az európai országok lakossága elöregedőben van, ennek ellensúlyozására Magyarország egy sajátos népességpolitikát folytat, így próbálva biztosítani a nemzet gyarapodását. Ennek egyik szép példája az immár évek óta működő és egyre bővülő, nemzetközi hagyományőrző-szociális „vándorbölcső mozgalom”, amely fabölcsők adományozásával kisközösségeket ösztönöz arra, hogy a gyermekeket vállaló családoknak kiemelt figyelmet szenteljenek. A közösségépítés, gyarapítás mellett természetesen a bölcső élettani hatásai is fontos szempontoknak számítanak. A ringatózó kiságy használata az újszülötteknél segíti az idegrendszer fejlődését, az egyensúlyérzék kialakulását és stabilitást is jelent a babáknak: a ringató mozgás a születés előtti időszakot idézi fel bennük, amitől könnyebben megnyugszanak.
Meghosszabbították június 15-éig az egységes agrártámogatási kérelmek benyújtásának határidejét – az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a kormány.
A Trianoni emlékév keretében a partiumi mezőgazdaság utóbbi 100 évét szeretnénk bemutatni!
Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási összeg egy részét, azaz 70%-át pályázat útján az ügynökség visszatéríti a pályázónak.
A kormány 2020. május 7-i ülésén elfogadta a Bázna és Mangalica fajták tenyésztőinek támogatásáról szóló határozatot.
A Nemzeti Méhészeti program keretein belül több pályázat is elehető lesz, amelyekben lehetőség nyílik majd méhészeti eszközbeszerzésre is.
„Április 6-tól újra lehet a területalapú támogatásra pályázni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA). A koronavírus-járványra való tekintettel azonban csak online, azaz interneten keresztül lehet leadni az igényléseket” – tudtuk meg Magyar Lóránd parlamenti képviselőtől, a képviselőház mezőgazdasági és vidékfejlesztése szakbizottságának a tagjától.
Mindenki kimehet kapálni, permetezni, metszeni stb., függetlenül attól, hogy saját fogyasztásra vagy kereskedelmi célra, bevételi forrásként termel.
Az új rendelet több pontban is érinti a mezőgazdasági termelőket.