×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Áldást kértek a jó búzatermésre Kaplonyban

2024.04.21 - 14:44
A Szatmár megyei Kaplony volt a helyszíne április 19-én a Kárpát-Medencei Búzaszentelő Ünnepségnek, amely a Magyarok kenyere – 15 Millió búzaszem program nyitórendezvénye.

A falu határában egyházi és világi elöljárók, gazdák és gazdaszervezetek képviselői gyűltek össze, hogy áldást kérjenek az idei termésre.

A 2010-ben indult Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program kiemelten fontos a Kárpát-medencei gazdatársadalom, de a magyarság számára is. Egy kapocs, mely egységet teremt, amely által a gazdák felajánlásaiból rászorulók kapnak segítséget. Az idei programsorozatot nyitó búzaszentelés megszervezésében a Nemzeti Agrárkamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány közreműködött a Partiumi Falugazdász Hálózat is, amely fontos szerepet vállal a partiumi megyékben a búzagyűjtésben és az adományozás megszervezésében is.

Az elmúlt héthez képest kimondottan hideg, esős idő várta pénteken a rendezvény résztvevőit. Ám ami az embernek kellemetlen, a vetésnek jó: az eső mindenképp, de a lehűlt levegő is, hogy kicsit fékezze a már májusi állapotban levő búzát.

A kaplonyi ferences kolostortól rövid litánia után a résztvevők a Kaplony határában található búzatáblához vonultak, itt hangzottak el a köszöntők. Magyar Lóránd parlamenti képviselő kezdte a sort, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora, aki megtisztelőnek nevezte, hogy Szatmár megye adhat otthont a rendezvénynek. Rámutatott arra is, hogy Kaplony tökéletes helyszín, hiszen több mint 140 család foglalkozik itt mezőgazdasággal, és örömteli, hogy a gazdák 80 százaléka fiatal.

czl-3197.JPG

„Ha a Magyarok kenyere programról beszélünk, nem csak egy nemzetegyesítő eseménysorozatra gondolunk. Tapasztalatunk, hogy a Magyarok kenyere hasznos kapcsolatot teremt gazdák és gazdaszervezetek, adományozók és rászorulók között. (…) A Partiumi Falugazdász Hálózat tevékenységének koordinátoraként elmondhatom: a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programban nem csak az imába foglalt mindennapi kenyérrel tudjuk segíteni a rászorulókat. A civil szervezetekkel kialakított kapcsolat révén sikerült túllépni ezen, ma már a gazdáktól begyűjtött búzából készült lisztadomány mellett rendszeresen adományozunk zöldséget, gyümölcsöt is rászorulóknak a partner civil szervezetek segítségével” – mondta Magyar Lóránd.
Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese hangsúlyozta: a 15 Millió búzaszem szimbólum, mely a világ magyarságát jelképezi. De bárhol is teremjen a búzaszem, végül egy kenyér lesz belőle – ahogyan a magyar nemzet is egységes.
czl-3240.JPG

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a közelgő választásokat is beleszőtte mondanivalójába. „Vessünk úgy, hogy jól arassunk. Nagyon nehéz évünk lesz. Sok kártékony jószág fog megjelenni, és azt, amit mi elvetettünk az elmúlt években, azt megpróbálják ők learatni. Rajtunk múlik, hogy mi arassunk” – mondta.   

Luzsi József, a Nemzeti Agrárkamara alelnöke a búzát az élet szimbólumának nevezte, mint ahogy a kenyér is fontos eledelünk. Ám a búza szentsége miatt sem szabad a kenyérnek a szemétben végeznie, mégis évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a hulladékba – ezen pedig változtatni kell.

Az eseményen színpadra lépett Szilágyi Dóra Emese is, az RMDSZ EP-listáján a harmadik helyre rangsorolt ifjúsági képviselő is. Ő is a változó világról beszélt, arról, hogy a változás jó irányt vehet, ha 1,2 millió búzaszem is segít az irányváltásban. „Rajtunk is múlik, 1 millió 200 ezer emberen. Nem szabad azt gondolni, hogy azért, mert kevesebben vagyunk, mint voltunk valamikor, nincs erőnk. Azt az egy parányi búzaszemet sem vetné el a gazda, ha nem hinne benne, hogy van ereje, hogy a gabonatermést hozza és megsokszorozza önmagát. Hát akkor 1 millió 200 ezer búzaszem? Ahogy a jó gazdának, úgy nekünk is hinnünk kell az aratás sikerében, azaz, hogy a közösség erőfeszítése behozza gyümölcsét, kitartunk a viharok közepette, és végül eredményesek lehetünk a megmérettetéseken” – mondta.

Dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésére felelős államtitkára arról is szólt, hogy a megváltozott világban az ember már azt sem tudja, miből készül az eledele, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke pedig a magyar nemzet egységéről beszélt, amit a Magyarok kenyere program is megvalósít.
„Ma már szinte 100 ezer rászorulónak tudunk évente segíteni. De nem csak gabonával, nem csak kenyérrel, hanem tudással, kapcsolattal, szeretettel és tisztelettel egymás iránt .Tudunk ösztöndíjat adni Kárpátaljai, nehéz helyzetbe került családok tehetséges gyermekeinek, és tudunk az árváknak ugyanígy segíteni. Mert egy nemzet tagjai vagyunk. Egy hittel, egy szívvel, egy lélekkel. És ez a mai esemény is ebben erősít meg minket!” – mondta.
czl-3221.JPG

A búzatáblát ezt követően Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök, Nt. Tolnai István református esperes, Nt. Vadas Krisztián görögkatolikus parókus, Nt. Bartha Zsuzsa unitárius lelkész és Nt. Illyés Sándor evangélikus lelkipásztor áldotta meg.

A felemelő hangulatú rendezvényen színpadra lépett Varga Sándor színművész, aki a Psalmus Hungaricus című költeményből idézett, a Börvelyi Gyöngyvirág Néptánccsoport tánccal, Volfer Flóra, a Rekettye Kulturális Egyesület növendékének citerajátékkal örvendeztette meg a résztvevőket.

Búzaszentelés lesz vasárnap Székelyhídon
A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében búzaszentelés lesz április 24-én a Bihar megyei Székelyhídon. A szentelés ceremóniáját Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes végzi el. A rendezvény teljes programja itt olvasható.
Cookie