×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
2022.05.25 - 09:21
A méhészek a figyelem középpontjában: az AFIR jó példák bemutatásával próbálják pályázásra ösztönözni őket, emellett pedig május 20-án volt a méhek napja. Ez alkalomból arra hívják fel a figyelmet, hogy beporzás nélkül élelmiszereink 40%-a tűnne el! Hírlevelünkben az állattenyésztésben alkalmazott antibiotikum-használat veszélyeiről és egy magyar innovációról is olvashat, mely nagy segítség lehet a paradicsomtermesztők számára.
2022.05.04 - 10:11
Két támogatás igénylésének is közeleg a határideje: május 12-ig a rendkívüli COVID-támogatás igényelhető, május 16-ig pedig az idei fokhagyma-termesztési programba várják a jelentkezőket. Az eddigieknél kevesebb cukorrépát termesztenek Romániában, a Szilágyságban pedig a vidéki turizmus felé kacsintgatnak Szilágyperecsenben. További aktuális és érdekes hírek a hírlevelünkben.
2022.04.28 - 09:55
Támogatási lehetőség várja a méhészeket az Országos Méhészeti Program keretében, a szarvasmarha-, sertés és szárnyas-tartók pedig válság-támogatást igényelhetnek. Az EU-n belüli húsfogyasztás alakulásáról, új szuperélelmiszerekről és kertészkedőknek szánt hasznos ötletekről is olvashat legfrissebb hírlevelünkben.
2022.04.21 - 10:03
Egy tervezet szerint hektáronként 200 eurós csekély összegű, azaz „de minimis” típusú támogatást kínálna a hazai burgonyatermelőknek a mezőgazdasági minisztérium. Aktív a Partiumi Falugazdász Hálózat, gazdasszonyképzőt és kertésztanodát is indítanak. Hírlevelünkben hasznos információkhoz juthatnak a metszéshez használt eszközök kapcsán és a poloskák ellen működő módszerekről is olvashatnak.
2022.04.13 - 11:26
Eddig minden fórum kedvezően véleményezte a tervezetet, mely szerint 3000 lej lesz a bruttó minimálbér a mezőgazdasági ágazatban, amely után sem jövedelemadót, sem egészségbiztosítást nem kell fizetni, kizárólag a nyugdíjalap-hozzájárulást vonják le belőle. Heti hírlevelünkben támogatási lehetőségekről, az Arad mellett épülő új traktorgyárról, a termőtalaj védelméről és patkányok elleni szuper trükkökről is olvashat.
2022.04.06 - 10:32
Támogatásban részesülhetnek azok, akik saját területre ültetnek erdőt és remélhetőleg hamarosan a román törvényhozás elé kerül a tervezet, amely az agroturizmus beindítását bátorítja. A falugazdászok munkájáról is ír hírlevelünk, valamint az EP Mezőgazdasági Bizottságának jelentéséről, mely szerint nemzeti vagy regionális stratégiákat kellene kidolgozni az ökológiai gazdálkodásra vonatkozóan.
2022.03.22 - 22:25
Segítene a szarvasmarha-tartókon a mezőgazdasági minisztérium, az EU-s tagállamok mezőgazdaságán pedig az Európai Bizottság segítene: a javaslatuk legfőbb eleme egy 500 millió euró értékű támogatás-csomag. Közben kiderült: az élelmiszerek ára az utóbbi pár hónapban negyedével drágult, az orosz-ukrán háború pedig további áremelkedést és bizonytalanságot eredményez.
2022.03.16 - 16:01
Már csak rövid rövid idő áll fóliasátras és üvegházas zöldségtermesztők rendelkezésére, hogy jelentkezzenek az idei zöldségtermesztési „de minimis” támogatási program első ciklusába. Az orosz-ukrán háború miatt nőni fog az élelmiszerek ára, de hiány nem alakulhat ki Romániában. Szintén a háború miatt nőhet a gabonafélék és az olajos magvak ára is.
2022.03.01 - 19:29
Jelentősen befolyásolja a gabonafélék árát az orosz-ukrán konfliktus. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi agrármérnöki szakát, a klímaváltozás hatására pedig akár a kivi is termeszthető lesz nálunk is. Újabb kutatások bizonyítják, hogy a jól megválogatott étrend hosszabb életet biztosít, melybe akár a bor is belefér - akár szatmári borok is - a legjobb pincészetek történetét külön kötetbe gyűjtötték.
2022.02.22 - 10:46
Az alkoholt a rák kockázati tényezőjeként azonosította, ugyanakkor az európai borágazati szervezetek megkönnyebbültek. Hosszú távú energetikai intézkedésekkel könnyítenének a gazdák életén, mert a magas energiaárak jelentős emelkedést hoztak a fóliasátorban termesztett növények esetében. Továbbra is igényelhető a falugazdászoknál a hűségkártya, amely árengedményeket biztosít sokfelé a gazdálkodóknak.
Cookie