×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Tanulmányúton jártak a falugazdászok

2024.04.16 - 10:42
A gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztés Tangazdaságát keresték fel - hasznos volt a tapasztalatcsere.

A tanulmányút keretében Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai a gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztés Tangazdaságát látogatták meg. A cél az volt, hogy betekintést nyerjenek a Caritas Vidékfejlesztés Egyesület munkásságába, a tulajdonukat képező tejfeldolgozó működésébe, valamint bővítsék tudásukat az istálló-, fejési- és fejőgép higiénia, az állattenyésztés gyakorlata, valamint a gyógy- és fűszernövények termesztésének terén.

A Caritas Vidékfejlesztés Egyesület fő tevékenysége a tangazdaság működtetése, mely a Gyergyói-medencében egyedülálló lehetőséget kínál a gyakorlati oktatásra. Egy 32 hektáros területen 16 fejőstehenet tartanak, melynek tejét sajtkészítésre használják. Különlegességükként Erdélyben, Székelyföldön elsőként készítettek hosszan érlelt alpesi típusú sajtot, a receptet azonban nem tartották meg kizárólag saját részre, hanem Erdély számos pontján igyekszenek továbbadni tudásukat.

Portik-Hegyi Lóránd sajtmester bemutatta a műhelyt és a kézműves sajtok és joghurtok elkészítésének fortélyait, miközben a résztvevők finom sajtokat kóstolhattak, kezdve a friss, pár hetesektől egészen a hosszú érlelésű, pár éves sajtokig. Ezt követően Köllő Réka mutatta be a harminc magasított ágyásban termesztett gyógy- és fűszernövényeket. A falugazdászok megtekintették a fejősteheneket is, és részesei lehettek két kisborjú születésének is.

Ebéd után a csapat túrára indult a Szent Anna Kápolnához, mely mintegy 1100 méter magasan található a Csobot-hegyen. Ez a kápolna Gyergyószentmiklós egyik zarándokhelye, melyet egy magyar és egy örmény római katolikus kápolna emlékére építettek a pestisjárvány után. A kápolnához vezető út kihívást jelent, de a lélegzetelállító panoráma bőségesen kárpótol mindenkit a megmászott magasságért. A túra után a falugazdászok részt vettek egy kulturális előadáson is, melyet Kisné Portik Irén, néprajzkutató tartott a „Köntösünkre sorsot vetettünk” címmel. Az előadásban Irén néni a székely viselet jelentéséről, a ruházattal kapcsolatos hiedelmekről és a székely kapuk díszeiről mesélt.

Ez a tanulmányút nem csak szakmai ismereteket adott a falugazdászok számára, hanem csapatépítésnek is kiváló alkalom volt.

 

Hírlevél 2024. június 18.
Támogatást kaphatnak az erdőtulajdonosok. Nagyon alacsony a paradicsom nagybani ára, nem is érdemes betakarítani. Úgy tűnik jó lesz a mezőgazdasági év Romániában, még a várható aszálykárok ellenére is.
Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program Tokajon
Karpát-medencei Falugazdász találkozón jártak a május 28-30-án a partiumi falugazdászok.
Hírlevél 2024. március 25.
Új támogatást dolgoztak ki a romániai juhtenyésztők számára, Argentínában pedig már a klímasemleges szarvasmarhákon dolgoznak. Nyártól teljes gőzzel üzemel majd az Azomures műtrágyagyár.
Cookie