×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Díjátadó gálán jutalmazták az Blisseva pálinkaverseny legjobbjait

2024.04.22 - 11:47
Február végén több mint 700 pálinkamintát zsűriztek Székelyhídon, április 20-án pedig Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban díjazták a verseny legjobbjait.

A Partiumi Falugazdász Hálózat és az Érmeléki Pálinka Kultúra Egyesület rendezvényén mások mellett a legjobb magánfőzött pálinkát és a legjobb kereskedelmi pálinkafőzdéjét is díjazták.

A gálán, a Károlyi-kastély lovagtermében Kovács Jenő polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, a pálinkafőzőket, aki szerint igazi művészet a különböző gyümölcsökből ízletes párlatokat készíteni.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora kijelentette: azzal, hogy egyre több rangos, magas színvonalú pálinkaversenyen kaphatnak visszajelzést párlataikról a gazdák, lehetőség adódik a fejlődésre! Mert a rossz minőségű külföldi alkoholok mellett a boltok polcain helyük van a helyi, jó minőségű pálinkáknak is! „A Blisseva Partium Spirit Award nemzetközi pálinkaversenyen a minták száma megduplázódott és ezek minősége is sokkal jobb volt, érezhető a fejlődés” – mondta.

czl-3658.JPG


Pataki Csaba megyei tanácselnök köszönetet mondott a falugazdászoknak, hogy aktívan részt vesznek a közösségi élet szervezésében, számos rendezvénnyel erősítik a közösséget, amilyen a búzaszentelés, vagy amilyen a megyei borverseny is.

Mészáros Balázs, az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködés főosztályvezetője köszönte meg a két szervezet vezetőinek a munkáját, Kovács Szabolcsnak és Nagy Botondnak, hogy bő vél éven belül két rangos pálinkaversenyt is szerveztek. Rámutatott arra is, hogy a most zajló gasztronómiai forradalomban nagy az igény a tiszta forrásból származó élelmiszerekre: lekvároktól kezdődően borokon, tejtermékeken át egészen a pálinkákig.

Kovács Szabolcs köszönetet mondott a partiumi falugazdászoknak a sok munkáért, amivel összegyűjtötték a pálinkamintákat, Nagy Botond pedig az eredményeket ismertette.

Eredetileg 709 mintát neveztek a versenyre, ám Szegedről hat minta Románia helyett Ruandában kötött ki. A 703 zsűrizett mintából 53 volt hibás, 136 kisebb hibával rendelkezett. Viszont 176 lett bronzérmes, 195 ezüstérmes és 143-at talált a zsűri aranyéremre méltónak.

czl-4034.JPG


Szabó Ödön parlamenti képviselő szerint az agrárium fejlesztésében fontos, hogy egyre nagyobb közösségek alakuljanak ki, a falugazdászok pedig négy megyét fognak össze. A Blisseva Partium Spirit Award páliunka és párlatverseny ötletét kilőtt nyílhoz hasonlította, és csak a szervezőkön múlik, meddig repül ez a nyílvessző.

A díjkiosztás meglehetősen hosszadalmas volt, számos díjazott tette ugyanis tiszteletét a gálán, nem csak Romániából hanem a környező országokból is. Azt pedig igazán nehéz lenne felsorolni, hogy hányféle gyümölcsből készült pálinkát bírált a zsűri. Annyit elmondhatunk, hogy a különböző szőlő alapú pálinkáktól a mandarinon, banánon, ananászon át egészen a sárgarépáig igazán színes volt a választék.

A számos érmes pálinka és kategóriagyőztesek sora után kihirdették A Verseny Legjobb Magánfőzött Pálinkáját, amely Krajnyák Zoltán szilvapálinkája lett, A Verseny Legjobb kereskedelmi pálinkafőzdéjét, amely címnek a Palinca Jamy Kft. örülhetett, illetve A Verseny Legjobb Magánfőzője Madoniczki István lett.

 

Köszönet a gazdáknak az önzetlen segítségéért
Második alkalommal díjazta az év legkiválóbb Szatmár megyei gazdálkodóit december 17-i évértékelő gálarendezvényén a Partiumi Falugazdász Hálózat. A Szatmárnémetiben, a Megmaradás Házában tartott szombat délutáni ünnepségen a falugazdászok emlékoklevelek átnyújtásával mondtak köszönetet azoknak a gazdáknak, akik az idei nehézségek ellenére is búza és liszt adományaikkal, illetve zöldség-gyümölcs felajánlásaikkal önzetlenül segítették a Magyarok Kenyere Program, valamint a Szegények Világnapjára időzített jótékonysági gyűjtés kiteljesedését.
Cookie