×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
H1

Több kukoricát exportáltunk, mint tavaly

2020.10.08 - 15:24
Az év első hat hónapjában 3,377 millió tonna szemes kukoricát exportált Románia. Az export annak ellenére nőtt, hogy a kukorica az idei aszály által leginkább sújtott növények egyike.

Az év első hat hónapjában 3,377 millió tonna szemes kukoricát exportált Románia, több mint 28 százalékkal többet, mint 2019 ugyanezen időszakában.

A mezőgazdasági minisztérium által szolgáltatott adatok szerint a tavalyi első félévben 2,63 millió tonna kukoricát exportált az ország, 531 millió euró értékben. A január és június közötti időszakban Románia importált is kukoricát, amelynek nagy részét aztán más piacokra exportálta.

Az országba behozott mennyiség 858.020 tonnát tesz ki, értéke 201,03 millió euró. Romániában 16,99 millió tonna kukorica termett 2019-ben, csaknem 9 százalékkal (1,67 millió tonnával) kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 18,66 millió tonna termést takarítottak be. Idén több mint 3 millió hektár mezőgazdasági területen okozott károkat a szárazság, és a kukorica az aszály által leginkább sújtott növények közé tartozik.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2019-ben Románia az első helyen állt uniós viszonylatban a kukoricával bevetett terület nagysága és a termés tekintetében.

Sikerrel vizsgáztak a növénytermesztők
Március 7-én, Szalárdon tanfolyamzáró vizsgára jelentkezve, sikerrel adtak számot frissen szerzett növénytermesztési ismereteikről azok az érmelléki, hegyközi, Sebes-Körös menti és Nagyszalonta-térségi gazdálkodók, akik a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászainak hívószavára részt vettek a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság uniós pályázati támogatásból finanszírozott növénytermesztési tanfolyamán.
Kukoricáról és talajjavításról Monospetriben
A kukorica-termesztés kihívásairól, a körültekintő vetőmag-választásról és a környezetbarát talajjavító készítmények használatáról és gazdaságossági szempontjairól szólt Monospetriben az a gazdatalálkozó, amit Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője szervezett.
Zöldségtermesztési fórum Érmihályfalván
Növénytermesztőknek – ezen belül is főként kertészeknek, fóliasátras és üvegházas zöldségtermesztőknek – szóló gazdatalálkozót szervezett február 25-én Érmihályfalván Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője. A találkozóra nem csupán a szomszédos, érmelléki településekről, hanem távolabbról, Nagyváradról, sőt még Szatmár megye zöldségtermesztésről neves térségeiből is szép számban érkeztek érdeklődők.
Cookie