×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Sikerrel vizsgáztak a növénytermesztők

2023.03.09 - 08:26
Március 7-én, Szalárdon tanfolyamzáró vizsgára jelentkezve, sikerrel adtak számot frissen szerzett növénytermesztési ismereteikről azok az érmelléki, hegyközi, Sebes-Körös menti és Nagyszalonta-térségi gazdálkodók, akik a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászainak hívószavára részt vettek a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság uniós pályázati támogatásból finanszírozott növénytermesztési tanfolyamán.

A pályázati támogatásnak köszönhetően – amit a román-magyar határ menti együttműködési programból nyert a szakigazgatóság – a 360 órás tanfolyamra jelentkező gazdák számára a képzés teljesen díjmentes volt.

A mezőgazdasági tanfolyam szervezésében és lebonyolításában a falugazdászokkal együtt dr. Nagy Miklós, Szalárd polgármestere, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke is oroszlánrészt vállalt.

Segítségükkel és együttműködésükkel a bihari termelők nem csupán a több száz lejbe kerülő tanfolyam költségeit spórolhatták meg, hanem a képzés révén olyan szakismeretekről tanúskodó, uniós szinten elismert diploma birtokába jutottak, ami a hamarosan induló farmfejlesztési pályázati kiírásokon is – plusz-pontokat eredményezve – használhatnak.

Köszönjük a gazdáknak a kitartást, gratulálunk a sikeres vizsgához! A Partiumi Falugazdász Hálózat nevében jó egészséget, gazdag termést és eredményes pályázást kívánunk a képzésen részt vett gazdálkodóknak.

tanfolyam.jpeg
tanfolyam1.jpeg
Élénk érdeklődés a szalárdi állásbörzén
Egyesületünk munkáját és mezőgazdaságban rejlő kereseti, üzleti lehetőségek bemutatva a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek a május 12-i, szalárdi állásbörzén, melyet kifejezetten az agráriumban elhelyezkedni kívánó fiatalok, illetve munkanélküliek számára szerveztek.
Zöldségtermesztési fórum Érmihályfalván
Növénytermesztőknek – ezen belül is főként kertészeknek, fóliasátras és üvegházas zöldségtermesztőknek – szóló gazdatalálkozót szervezett február 25-én Érmihályfalván Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője. A találkozóra nem csupán a szomszédos, érmelléki településekről, hanem távolabbról, Nagyváradról, sőt még Szatmár megye zöldségtermesztésről neves térségeiből is szép számban érkeztek érdeklődők.
Fűszerpaprika-termesztés Székelyhídon
Közeledik a tél, ünnepek előtt pedig a disznóvágások időszaka. A házi finomságok elkészítéséhez sok fűszerre van szükségünk, amelyek közül a fokhagymát és a fűszerpaprikát mi is meg tudjuk termeszteni. Ez utóbbi rejtelmeibe Gődér Gyula székelyhídi fűszerpaprika termesztő avatott be.
Cookie