×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Kukoricáról és talajjavításról Monospetriben

2022.03.28 - 12:05
A kukorica-termesztés kihívásairól, a körültekintő vetőmag-választásról és a környezetbarát talajjavító készítmények használatáról és gazdaságossági szempontjairól szólt Monospetriben az a gazdatalálkozó, amit Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője szervezett.

A márciusi 24-i falugazdász-rendezvényen a kukorica termesztés alapszabályairól, talajelőkészítési és növényvédelmi tudnivalóiról, az éghajlati viszonyok és a gazda termesztéstechnológiai lehetőségeinek függvényében ajánlott vetőmagokról Végh András, a martonvásári kutatóállomás termékeit forgalmazó Marton Genetics romániai leánycégének ügyvezető igazgatója beszélt, míg az ásványi kőzetőrlemények hatásait és talajjavító, tápanyagpótló szerepét Virágh Gábor, a nagybányai Poli Top Kft vezetője ismertette.

A találkozón Végh András részletesen bemutatta a Marton Genetics vetőmagkínálatában szereplő kukorica-fajtákat, kitérve a silótakarmányozásra kifejlesztett fajtákra is. A szakember arra kérte a gazdákat, hogy egy-egy vetőmagfajta kiválasztásánál ne csak a fajtában rejlő potenciálra, a várható minél nagyobb terméshozamra fókuszáljanak, hanem vegyék számításba a termőtalajaik állapotát, milyenségét, illetve a rendelkezésükre álló termesztés-technológiai, tápanyagpótlási, öntözési lehetőségeket is. Figyelmeztetett: a magas termőképességű, azaz hektáronkénti 20 tonnás, vagy afölötti hozamra képes fajták csak akkor teljesítenek az elvárt módon, ha a gazda képes biztosítani az ehhez szükséges feltételeket is. Ebből a szempontból a szerényebb gépparkkal, nehezebb talajokon, vagy kisebb területen gazdálkodók számára az alacsonyabb – hektáronként 8-10-12 tonnával – kecsegtető, de a víz- és tápanyagszükséglet terén is igénytelenebb, igáslónak nevezett fajtákat tartja a jó választásnak.

mo

Virágh Gábor, a Poli Top Kft igazgatója a lengyelországi Calc Grouptól importált kálcium, kálcium-magnézium, illetve kálcium-kén hatóanyagú talajjavító,tápanyagpótló granulátumokat mutatta be, de szó volt a zeolit ásványi kőzet őrleményéből készített savasság kezelő, talajjavító készítményekről is.

Bár a találkozón résztvevő gazdák száma nem volt kiemelkedő, a jelenlévő termelők – akik között 600 hektárt művelő farmerek, agrármérnökök is voltak – és a partiumi falugazdász meghívására érkezett szakemberek között nagyszerű hangulatú szakmai diskurzus alakult ki. A kálcium-hatóanyagú készítmények kapcsán a gazdák egyből az oldódási időre és a hektáronkénti hatóanyag-számításra „fordították le” az elhangzott információkat: a kalkuláció nyomán úgy tűnt, hatóanyag-tartalom terén jobban jönnek ki azokkal a készítményekkel, vegyipari melléktermékekkel szemben, mint amiket eddig használtak.

mo1

Lezárult a tanév, sikeresen zárult a Kisméhész Program
A napokban lezárt 2023/2024-es iskolai tanévben is folytatódott a Kisméhész Program, amely most is több település, sok iskolájának diákját ismertette meg a méhek csodálatos világával. Szatmár megyében 22 településen több mint 2400 gyermek vett részt méhészeti előadáson.
Szatmár és Bihar megyében járt a Digitális Agrárakadémia Plusz
Az érdeklődők izgalmas előadásokat hallhattak a jövő mezőgazdaságáról, melynek eszközei már most is elérhetők.
Levendula-termesztők tanácskoztak Mezőteremen
Kiss Ferenc Attila falugazdász kezdeményezésére Mezőteremben, ezen belül is Tar Miklósék csodálatos fekvésű levendulás kertjében találkoztak a térségbeli levendulatermesztők
Cookie