×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

A méhek tavaszi fejlődésének serkentése

2022.03.08 - 21:08
A tavaszi felmelegedés a természethez hasonlóan a méhcsaládok számára is megfújja az indulót. A telelő méhek lecserélésével párhuzamosan a fiasítás gondozása, takarása nagy erőfeszítést ró a méhcsaládokra. A méhészeknek is figyelniük kell: leginkább a hőgazdálkodás és az élelem-pótlás terén kell segíteniük az áttelelt méhcsaládokat.

A méhcsalád télire legyengül. Ahhoz, hogy a méhcsalád a főhordást kihasználhassa meg kell népesednie. Tavasszal azonban a családnak először az áttelelő méheket kell leváltania és csak azután növelheti egyedei számát. A családok rendszerint a gyümölcsvirágzás végén vannak a mélyponton . Ezután ugrásszerűen népesednek, azonban csak akkor, ha nagy kiterjedésű érett fiasítással rendelkeznek. Minél hosszabb ideje van a méhcsaládnak önmaga megfiatalítására, annál jobban képes használni a hordási viszonyokat. Amennyiben viszont rövid a rendelkezésre álló idő, a méhész beavatkozására is szüksége van. Ahhoz hogy méheink megkapják a szükséges támogatást a következő dolgokra kell oda figyelni.

Az anya

Az anya legyen fiatal, testileg hibátlan, sokat petéző. Fiatalnak tekinthetők az anyák életük első három évében. Az öreg anyákból sokkal több hull el télen és tavasszal. Az öreg anyák nagy része nem képes a méhcsaládokat elég népessé tenni akácvirágzásig. Az anyák korát rendszerint feljegyzéseinkből ismerjük, de legbiztosabb a jelzett anya. Az anyáknak gyakran van látható hibájuk, mint a szakadozott, kopott, hiányzó szárny, amik nem befolyásolják a teljesítményét, a lábhibák már annál inkább. A potroh horpadtsága és annak kiálló részei akadályozzák az anyát a petézésben. A hibás anyákat csak szükségből tartjuk meg egészen addig, amíg nem tudjuk helyettesíteni.

mehek 2 DL

Népes család

A népes család fejlődése gyorsabb, egyenletesebb. Több fiasítást képes nevelni, mivel több a takaróméhe és a dajka méhe, ezáltal jobb a fiasítás gondozása és melegítése. A népes családokat nem befolyásolja nagy mértékben a tavaszi időjárás hirtelen változása. Az erős, népesebb családok további előnye, hogy nem jut annyi munka egy egyedre, mint a gyengébb családoknál, ezért a kijáró, munkás méheik hosszabb életűek.

Bőséges élelem

Egyik fontos feltétele a jó tavaszi fejlődésnek a bőséges élelem. A fogyasztás télen, a nyugalmi állapotban kevés, a fiasítás megindulásával azonban rohamosan nő . Ha az élelem egy részét nem képes előteremteni, akkor a család egyetlen hónapban többet fogyaszt, mint az egész téli nyugalmi állapot alatt. Ezért fontos az élelemkészlet ellenőrzése és szükség esetén kiegészítése. Ha a tartalék szűkös a család fejlődése vontatott, amire viszont az anya a fiasítást csökkentésével vagy teljesen leállításával válaszol.
A virágpor szintén nagyon fontos az új nemzedék testfelépítése szempontjából, az álcák táplálásához szükséges pempő termelése a virágpor nélkül elképzelhetetlen. A fiasítás táplálásához a virágporon kívül vízre is szükség van. Jó ha a méhek a közelben vizet is találnak, a meleg vizet szívesebben hordják.

mehek 4 DL

A fejlődést a friss virágpor és a nektárhordás nagyban elősegíti. A hordás, a bőség érzését a családok mindennapi etetésével, az úgynevezett serkentő etetéssel imitálhatjuk. A serkentő etetés nem csodaszer, bár nagyon sok méhész ettől várja a családok jó fejlődését. A virágpor ellátással is ugyanez a helyzet. Sok fajta pótló szerrel próbálkoztak, de nem ismerünk olyat, amely tökéletesen pótolja a virágport. A virágport legjobban a szójaliszt és az élesztő közelíti meg. Etetésűk poralakban, a szabadban a leghasznosabb. Mostanában már kaphatók virágporos lepények is a piacon, de ezek még mindig csak összetételükben tartalmaznak virágport. Érdekeségként: Báró Ambróyz Béla A méh című könyvében leírja, hogy 1875-ben a torontál környéki gazdák lisztet használtak a virágpor helyettesítésére, amit lisztezésnek hívtak. Ilyenkor mindenki egyszerre lisztezte a méheit.

Hőmérséklet hatása

A meleg nagymértékben befolyásolja a tavaszi fejlődést. A fiasításnak 34-35 fok meleg kell, ennek fenntartása az ingadozó külső hőmérsékletnél nagy erőfeszítést igényel a méhektől. Ezen úgy segíthetünk, hogy méheink fészkét szűkítjük és takarjuk. A jól takart és szűkített családok szépen fejlődnek. A teljesen takart és takaratlan családok fogyasztása között egy hónapban akár 4 kg is lehet az eltérés. A takaró anyag minősége nagyban befolyásolja a hőingadozást, épp úgy mint a szélnek kitett kaptárak. A szél ellen a méhészeteket védeni kell.
Amennyiben a fentebb felsorolt tényezőkre odafigyelünk, nagyban elősegítjük méhcsaládaink tavaszi fejlődését és a főhordásra erős termelő családokat kapunk.

Kiss Ferenc Attila
agrármérnök, falugazdász

Méhészeti bemutatót tartottunk Érmihályfalván
A Partiumi Falugazdász Hálózat Kisméhész programjának első Bihar megyei állomásaként méhészeti bemutatót tartott április 26-án, szerdán Érmihályfalván, a Zelk Zoltán általános iskola több osztálya számára Szabó Róbert méhész.
Gyula Lehel akácerdei méhesében jártunk
Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek.
Mézzel, méhekkel ismerkednek a kisdiákok
Elemista – első és negyedik osztály közötti – kisdiákoknak indított méhekről, mézről és méhészetről szóló tájékoztató, ismeretbővítő kampányt a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az első iskolai, mézkóstolóval egybekötött méhészeti-bemutatóra április 4-én Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Gimnázium alsó tagozatú, magyar tannyelvű osztályaiban került sor.
Cookie