×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Gyula Lehel akácerdei méhesében jártunk

2022.05.30 - 15:20
Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek.

A késő délutáni órákra megbeszélt találkozó időpontja és helyszíne is kiváló választásnak bizonyult. Egyrészt, mivel érkezésünkig a házigazdának sikerült befejeznie a pergetésre szánt mézes keretek begyűjtését – így a munkában kevésbé zavartuk –, másrészt a nektár hordásával elfoglalt méhek a délutáni napsütésben rendkívül nyugodtak maradtak. Tudomást sem akartak venni rólunk, noha a beszélgetés közvetlen közelükben, néhány gyalogkaptár és a bő negyven családnak otthont adó pavilon mellett zajlott. Akupunktúrás kezelést ennek ellenére senki sem kapott, még az óvatosságból felvett arcvédő háló is fölöslegesnek bizonyult.

img-0136.JPG

Gyula Lehel húszévnyi méhészeti tapasztalattal a háta mögött beszélt kipróbált, bevált méhészeti eljárásairól – gyakorlatilag az egész évet átfogó tevékenységét ismertette –, de természetesen szívesen válaszolt a látogatók kérdéseire is. Lehel első generációs méhészként gyalogkaptárokkal kezdte, majd a családok bővítésével párhuzamosan áttért a konténeres, pavilonos méhészkedésre. Mára már három telephelyen nagyságrendileg 160 méhcsaláddal gazdálkodik, ami óriási feladat, főleg ha azt is hozzáteszem, hogy mindezt másodállásban, a délután 4 órakor végződő „első műszak” lejárta után teszi. Elfoglaltságai között az edzői tevékenység, a mihályfalvi és a környékbeli gyermekek focioktatása is szabdalja méhekre fordítható idejét, hogy a családos, két gyermekes apa kötelességeiről ne is beszéljünk.

img-0152.JPG

Mivel Nagy László partiumi falugazdász felhívására érkezők többsége 30-40 családos hobbi és pár családos kezdő méhész volt, a szakmai beszélgetés fonala is a legfontosabb méhészeti tudnivalók és technikák, illetve a kezelések, a méhbetegségek elleni védekezés mentén haladt. A méhek pusztulásáért a két legnagyobb ellenség – a méheken élősködő varroa atka és a gombafertőzést jelentő nozéma – mellett gyakran a mezőgazdaságban használt permetszerek, csávázó és növényvédő vegyszerek is felelősek: a repce virágzása idején sajnos Lehel állománya sem úszta meg mérgezés nélkül. A permetezést ugyanis nappal, a méhek legaktívabb repülési időszakában végezte a gazda...

img-0172.JPG

A találkozón szó volt az anyanevelésről, az új anyák elfogadtatásáról, illetve az anya nélkül maradt családok „anyásításának” módszereiről is. Őszinte, jó hangulatú diskurzust alakult ki, ami jó alapot teremtett a baráti kapcsolatok építésére, az együttműködésre és az egymástól, egymás hibáiból és megoldásaiból való tanulásra. A méhesben elkezdett beszélgetés Gyula Lehel otthonában folytatódott, ahol a méhészeti műhelyét és különböző helységeit, a keretek tárolását, a mézes keretek fedelezésére és pergetésére, valamint a méz kicsomagolására, tárolására vásárolt modern eszközeit mutatta meg vendégeinek. Nagy érdeklődés övezte a gőzviaszolvasztó, illetve az új keretek drótozási idejét másodpercekre redukáló készülék működését is. A hab a tortán az öt méhcsalád kaptárlevegőjét használó apiterápiás házikó megtekintése volt, amit Lehet kedvtelésből épített otthona udvarán és térítésmentesen enged a gyógyulni vágyók, a kaptártermékek erejében bízók rendelkezésére.

img-0188.JPG

Az érmihályfalvi találkozót Nagy László, a rendezvény házigazdája, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője tombola-húzással zárta, mely során a mihályfalvi gazdabolt felajánlásaként hasznos méhészeti eszközöket és kellékeket sorsoltak ki a szakmai napon részt vett Bihar és Szatmár megyei méhészek, méhpártolók között.

img-0165.JPG
img-0191.JPG

 

Ottományi gazdafórum, bölcsőátadóval
Március 20-án az érmelléki Ottományba érkezett a Partiumi Falugazdász Hálózat mezőgazdasági támogatásokról szóló tájékoztatósorozata. A rendezvény – kissé rendhagyó módon – az agrár-vándorbölcső átadásával kezdődött.
Hírlevél 2023. március 3.
Vita van az EU-ben állatjóléti témában: megszüntetnék a ketrecek használatát az ipari baromfitartásban. Szintén baromfikkal kapcsolatos hír, hogy vakcinákkal gátolnák a madárinfluenza terjedését. Fogynak a hanymatartalékok nemcsak itthon, hanem világszerte is, a bárányhús ára nem fog emelkedni húsvét közeledtével - véli a mezőgazdasági miniszter.
Metszésbemutató Szatmárhegyen
Az almafák metszési technikáival, a termésingadozást kiküszöbölő termőág-újítási módszerekkel ismerkedtek a gazdák február 28-án Szatmárhegyen, a Partiumi Falugazdász Hálózat Szatmár térségi falugazdászainak rendezvényén. A meghívott szakmai előadó Babicz Szabolcs, a Holland Alma Kft vezetője volt.
Cookie