×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Méhészeti bemutatót tartottunk Érmihályfalván

2023.04.29 - 13:17
A Partiumi Falugazdász Hálózat Kisméhész programjának első Bihar megyei állomásaként méhészeti bemutatót tartott április 26-án, szerdán Érmihályfalván, a Zelk Zoltán általános iskola több osztálya számára Szabó Róbert méhész.

Az érmelléki oktatási intézmény Haider épületénél tartott bemutatóhoz az üvegfalú látványkaptárt Gyula Lehel, érmihályfalvi méhész, az érmelléki méhészegyesület vezetője ajánlotta fel. A bemutatót Nagy László térségi falugazdász szervezte.

A gyermekek a bemutató során megismerhették az alapvető méhészeti eszközöket, felpróbálhatták azokat a védőöltözékeket, amiket a méhészek munka közben viselnek. Megtanulhatták, hogyan viselkedjenek a méhcsaládok, a kaptárok közelében, illetve – méhszúrás esetén – milyen kézmozdulattal távolítsák el gyorsan a fullánkot, mielőtt a méreg a bőr alá jutna. A bemutatóról – a gyermekek legnagyobb örömére – természetesen a mézkóstoló sem maradhatott el.

A Partiumi Falugazdász Hálózat Kisméhész programjának célja a gyermekek – óvodások, elemi osztályos tanulók – méhekkel, méhészettel, méhészeti termékekkel kapcsolatos ismereteinek gyarapítása.

A Partiumi Falugazdász Hálózat tavaly Szatmár megyéből indult, s ott idén már 2500 kisdiákhoz elérő Kisméhész programja a szorgos rovarok szerepére, ezen keresztül a méhek védelmére és megbecsülésére neveli, illetve egészségmegőrző hatásaira mutatva a méz és a méhészeti termékek fogyasztására ösztönzi a szülőket és a gyermekeket.

 

Minőségi borok és jó hangulat Érmihályfalván
A minőségi borok és a kulturált borfogyasztás állt a középpontjában annak a rendezvénynek, amelyet a hétvégén Érmihályfalván, a Gödör Rendezvényházban tartottak.
Versenygépekké váltak a robik
Szoros versenyt, izgalmas pillanatokat és sok-sok derültséget is szült az első érmihályfalvi Robikapa ügyességi és gyorsulási verseny, amit Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi falugazdásza szervezett.
Elindult a Kisméhész program
A tavalyi kedvező fogadtatáson felbuzdulva idén is elindította az elemi osztályosoknak szóló Kisméhész programját a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület és a Partiumi Falugazdász Hálózat. A kezdeményezés célja bővíteni a gyermekek ismereteit a méhek, a méhészet és a méhészeti termékek terén.
Cookie