×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Mézzel, méhekkel ismerkednek a kisdiákok

2022.04.04 - 18:32
Elemista – első és negyedik osztály közötti – kisdiákoknak indított méhekről, mézről és méhészetről szóló tájékoztató, ismeretbővítő kampányt a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az első iskolai, mézkóstolóval egybekötött méhészeti-bemutatóra április 4-én Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Gimnázium alsó tagozatú, magyar tannyelvű osztályaiban került sor.

A szatmárnémeti tanintézmény népes, 62 tanulót számláló közönsége előtt Kiss Ferenc Attila 120 családos méhész, partiumi falugazdász, valamint 2021-ben Szatmár megyében az év méhészének választott Boda László mutatta be a szorgos, nektárgyűjtögető rovarok életét, tevékenységét. Látványos, népszerű volt a találkozóra vitt üvegfalu kaptár, amin keresztül a gyermekek közelről figyelhették mi történik odabent. Az üvegkaptáron át jól látszott, hogyan közlekednek a léputcák között a méhek, miként táplálkoznak, és hogyan gondozzák utódaikat a mézes, virágporos és fiasításos keretekkel teli méhlakásban. A kaptártermékek közül a gyermekek két féle mézet – kristályosodott repce- és folyékony akácmézet –, valamint lépes mézet kóstolhattak, de megismerkedtek az alkoholos propolisz-tinktúrával is. A propolisz segítségével természetesen a horzsolásokat, a játszás során szerzett „bibiket” is helyben meggyógyították a látogatóba érkezett méhészek.

meh

A gyermekek élvezettel és figyelemmel követték nem csak az üvegkaptárban zümmögő méhcsalád, hanem a két méhész történeteit is. A kisdiákok szinte egymás szavába vágva sorolták ki mit tud a méhekről, és büszkén számoltak be méhekkel kapcsolatos élményeikről, legyen az akár méhszúrás is. Boda László a legfontosabb méhészeti kellékeket – több közt a füstölőt, a védőöltözéket és a keretek kiemelését, mozgatását segítő kaptárvasat – is bemutatta a diákoknak, de kézbe vehették azokat a viaszkereteket is, amiket a méhek a méz tárolására, illetve fészekként, a következő méhgeneráció nevelésére használnak.

„Meglepődtünk, milyen sokat tudtak a gyerekek a méhekről és okosan válaszoltak a feltett kérdésekre is” – mondta el a találkozót követően Kiss Attila, falugazdász.
Hálás közönségnek nevezte gyermek-hallgatóságát Boda László is, aki interaktívan, a gyerekekkel kialakított diskurzusban a méhek fontosságára, a növények beporzásában betöltött szerepére, és a rendszeresen fogyasztott méz egészségmegőrző hatásaira vezette rá a tanulókat. Arról is beszélt, hogy a gyermekek és a felnőttek a környezetük óvásával, a vegyszerhasználat redukálásával hogyan járulhatnak hozzá a méhek védelméhez.

meh1

A méhek és a méhészet, méhészeti termékek kisiskolásoknak való bemutatása több éves vágya a falugazdászoknak – mutatott rá Kovács Szabolcs, a négy megyére kiterjedő Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője. Az első próbálkozás még 2019-ben történt, ám a pár hónapra rá kitörő Covid-járvány és az emiatt elrendelt korlátozások, óvintézkedések a mézkóstolók, a méhészkedős iskolalátogatások folytatását is ellehetetlenítették. Most, új életet lehelnek a programba, amihez Boda Lászlóban nagyszerű szakmai támogató partnert találtak. Fontos cél, hogy a gyermekeket minél zsengébb korban megismertessék a mézzel és a különféle kaptártermékkel, illetve, hogy a gyermekeken keresztül a szülőket is ráébresszék a mézfogyasztás egészségmegőrző szerepére – hangsúlyozta Kovács Szabolcs.

Az elemistáknak szóló méhészeti bemutatóval április folyamán a méhész-falugazdász páros Szatmár megye számos tanintézetébe ellátogat, ám a méheket, méhészetet, méztermékek népszerűsítő találkozókat a falugazdász-hálózat idővel a Bihar és a Szilágy megyei iskolákra is szeretnék kiterjeszteni. Kiss Attila és Boda László április 5-én, kedden az üvegfalu látványkaptárral Szatmárnémetiben, az Avram Iancu Általános Iskolában, április 6-án, szerdán a nagykárolyi tanintézetekben, a rákövetkező napokban pedig ismét a megyeszékhelyen, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum alsó tagozatos osztályaiban vendégeskedik.

meh2

 

Édesség helyett epret kaptak a gyermekek
A Partiumi Falugazdász Hálózat felhívására válaszolva közel 150 kilogrammnyi édes, zamatos földiepret ajándékoztak a nemzetközi gyermeknap alkalmából a Máltai Szeretetszolgálat legfiatalabb védenceinek a Szatmár megyei szamócatermesztő gazdák.
Méhészeti bemutatót tartottunk Érmihályfalván
A Partiumi Falugazdász Hálózat Kisméhész programjának első Bihar megyei állomásaként méhészeti bemutatót tartott április 26-án, szerdán Érmihályfalván, a Zelk Zoltán általános iskola több osztálya számára Szabó Róbert méhész.
Mennyire szép a vidéki élet – még esőben is!
A borús-esős idő ellenére is jó hangulat és sok érdeklődő jellemezte a harmadik alkalommal megszervezett Vidék a városban rendezvényt Szatmárnémetiben. Volt állatsimogató, borudvar, Szatmári Termékek vására, néptáncelőadások és koncertek, kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a számukra kedves programokat.
Cookie