×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Videó Boda László szőlőséről és pincészetéről

2021.10.14 - 08:58
„Aki akár egy csipetnyi elhivatottságot vagy szeretetet is érez a szőlőtermesztés vagy a borkészítés iránt, soha ne adja fel”. Ezt tanácsolja Boda László a szőlősgazdáknak. A szilágysámsoni borászról, aki a rendszerváltás után egy évvel, 17 évesen készítette az első borát, már írtunk, most egy videót is közzéteszünk róla.

Boda László Szilágysámsonban 1 hektáros területen gazdálkodik, de mint mondja, mivel nagyrészt karós művelést alkalmaznak, ami 1x1m tőketávot jelent, ekkora területen több mint 2 hektárnyi huzalos termesztésnek megfelelő tőkeszám található. Bár a település és a környéke híres a szőlőtermesztésről és borászatáról, a termelők között nincs intézményes kapcsolat. „Tervek, elképzelések már vannak. Egyelőre mindenki saját úton próbál értékesíteni, több–kevesebb sikerrel. Mindenképpen úgy gondolom, hogy a jövő csak szövetkezve képzelhető el” – mondja Boda László.

Avasujváros, a bálványos prések hazája
Avasujvárosban több száz éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel, a szőlő és a szőlőshegyek meghatározó szereplői a családok életének. A múlt század végéig még igen elterjedt volt a dédszülőktől örökölt bálványos prés, amelyet a szőlőshegyen használtak a gazdák. Ezt hozzuk közelebb a ma emberéhez.
Nehéz helyzetbe került ágazatokon segítene az EU
Az Európai Bizottság rendkívüli intézkedéseket fogadott el a bor-, zöldség- és gyümölcságazat segítésére, az intézkedések közé egyebek mellett a kockázatkezelési alapok, valamint a termelői szervezeteknek nyújtott fokozott támogatás tartozik.
Boda László pincészete Szilágysámsonban
Boda László már gyerekkorában megszerette a szőlőmunkát, az első ,,saját” borát 17 éves korában készítette (1991-ben). Annyira sikeres lett, hogy a maturandusok buliján az akkori ,,Gheorghe Sincai’’ középiskola már az ő borával ünnepelt. Arra biztatja azokat, akik „akár egy csipetnyi elhivatottságot vagy szeretetet érez a szőlőtermesztés vagy a borkészítés iránt”, hogy soha ne adják fel.
Cookie