×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Eseményajánló, falugazdász módra

2023.05.11 - 08:42
Alaposan megsűrűsödnek az előttünk álló napokban, hetekben a partiumi falugazdászok tennivalói – derült ki a szervezet munkatársainak május 10-i, Szatmárnémetiben tartott munkamegbeszélésén. A közeljövő feladatait a szaktanácsadás és a gazdákkal való kapcsolattartás mellett mezőgazdasági államtitkári látogatás előkészítése, könyvbemutató, magyarországi szakmai továbbképzés, valamint – hol partnerségi, hol szervezői minőségben – borászati rendezvényekre és pálinkaversenyekre való felkészülés színesíti.

A Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai például csütörtök kora reggel már Nagyváradon, a hétvégén esedékes Borpart borászati fesztivál és bormustra előkészületein dolgoznak: rájuk hárul ugyanis a rendezvényen résztvevő érmelléki borászatok, pincészetek kiállítóstandjainak összeállítása, majd az esemény utáni szétszerelése. Ugyancsak a nagyváradi Borpart fesztivál keretében mutatják be a Partiumi Falugazdász Hálózat és anyaszervezete, a Partium Mezőgazdaságáért és Vidékfejlesztéséért Egyesület gondozásában megjelenő borászati kötetet. Az igényes kivitelezésű, két nyelvű kiadvány – a tavaly megjelent, szatmári borászokról szóló első kötet folytatásaként – ezúttal a legkiválóbb Bihar megyei borászokat, szőlészetek ki, pincészetek tevékenységét mutatja be. A Bihar megyei boroskönyv bemutatója május 12-én, péntek délután, a Borpart rendezvényeknek otthont adó Sebes-Körös parti sétány közelében (Libertatii utca 4-6) lesz.

Egy másik, de szintén a borhoz, borászathoz kötődő rendezvény az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének második ízben sorra kerülő Erdélyi és Partiumi Borversenye, mely – mint neve is sugallja – az erdélyi és partiumi borok egyik legrangosabb megmérettetése. Június 17-én, a Ménes-Hegyalja borvidéki Ópáloson, Balla Géza pincészetében tartandó borverseny népszerűsítésében és a borminták begyűjtési folyamatában a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi falugazdászai idén is oroszlánrészt vállalnak. A borminták leadási határidejére és a nevezési szabályokra vonatkozó részletekkel hamarosan jelentkezünk!

img-8090.JPG

A Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársainak szerdai találkozóján a bor mellett két pálinka- és gyümölcspárlat verseny – a csíkszeredai Ákovita, valamint a Partium Spirit – előkészítésével kapcsolatos feladatok is szóba kerültek. A két megmérettetés közül az Ákovitára május 28-ig, az Érmelléki Pálinka Kultúra Egyesülettel partnerségben első ízben megszervezendő Partium Spiritre pedig július 10-ig gyűjtik a falugazdászok a térségi pálinkafőzők, pálinkakészítők nevezéseit.

img-8062-1.JPG

A falugazdászok munkamegbeszélésén az is kiderült, hogy hamarosan térségünkbe látogat Barabási Antal Szabolcs, a román Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium állattenyésztési ügyekért felelős államtitkára. A szakember tervezett partiumi programján gazdatalálkozók és farmlátogatások is szerepelnek, amiknek előkészítésében szintén fontos szerep jut a falugazdászoknak – vázolta a tennivalókat Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője.

img-8073.JPG
Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program Tokajon
Karpát-medencei Falugazdász találkozón jártak a május 28-30-án a partiumi falugazdászok.
Tanulmányúton jártak a falugazdászok
A gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztés Tangazdaságát keresték fel - hasznos volt a tapasztalatcsere.
Hírlevél 2024. március 25.
Új támogatást dolgoztak ki a romániai juhtenyésztők számára, Argentínában pedig már a klímasemleges szarvasmarhákon dolgoznak. Nyártól teljes gőzzel üzemel majd az Azomures műtrágyagyár.
Cookie