×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Partiumi Kincses Pince Nagykárolyban

2022.07.19 - 22:08
Az év legszínesebb borászati rendezvényét tartják a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében az Agrárminisztérium támogatásával.

A Kincses Pince nevet viseli az Augustfesttel párhuzamosan tartott rendezvény, amelyre a legjobb boraikkal érkeznek Nagykárolyba a Kárpát-medence meghatározó magyar pincészetei. Az augusztus 6-án és 7-én, azaz szombaton és vasárnap a Károlyi-kastély parkjában tartott eseményen jelen lesznek felvidéki, muravidéki, vajdasági, magyarországi, erdélyi, partiumi, valamint a Baranya háromszögben tevékenykedő borászatok is.

A Magyarország Agrárminisztériuma által támogatott rendezvény célja megmutatni a sokszínűséget, ami a Kárpát-medence borai nyújthatnak, köszönhetően a különböző mikroklímáknak, termőtalajoknak, valamint a helyi borászathoz köthető szokásoknak, hagyományoknak. Cél továbbá - minőségi borok kóstolása mellett - a közösségformálás és hagyományteremtés, lehetőséget nyújtva borászainknak és látogatóinknak kapcsolatteremtésre, tapasztalatcserére is.

„A Kincses Pince rendezvény gyakorlatilag egy sorozat része, melynek előző eseménye Csíkszeredában volt megrendezve, Borszereda névvel. A szatmári régióban viszont még nem volt ilyen formában, ekkora jelentőségű és rangú boros tematikájú rendezvény, ennyi borvidék, ennyi különleges szőlőfajta nem képviseltette magát egyszerre egy helyen ezt megelőzően a Partiumban sem” – mondja Kovács Szabolcs, a rendezvény fő szervezője, a Partiumi falugazdász Hálózat szervezeti vezetője.

kincses1.jpeg


A rendezvény tervezett programja az alábbiakban olvasható:

Partiumi Kincses Pince
Augusztus 6-7 Nagykároly, Károlyi kastély


Augusztus 6.
14 – 22 óra között: SÉTÁLÓ KÓSTOLÓ ÉS BORVÁSÁR
14 óra: Megnyitó
18 óra: Bakator Szatmár és Bihar megyében – Pálfi Noémi előadása

Augusztus 7.
14 – 22 óra között: SÉTÁLÓ KÓSTOLÓ ÉS BORVÁSÁR
16 óra: Helytörténeti áttekintés Nagykároly és környékéről
18 óra: Szatmár megye borászati értékei – Kurtinecz Pál előadása
A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!

 

Partiumi Kincses Pince: a borkultúra ünnepe
A nagykárolyi Károlyi-kastély festői környezete, a gazdag felhozatal és a borudvarban uralkodó nagyszerű hangulat, a színes programok, de a látogatók magas száma alapján is sikeresen „vizsgázott” a Partiumi Falugazdász Hálózat első ízben szervezett Partiumi Kincses Pince rendezvénye.
Borkezelés, borbevizsgálás – ahogy a profik csinálják
A neves borászatokban használt borkezelési eljárásokkal és a borelemzést, mintabevizsgálást segítő laborok felszerelésével és működésével ismerkedtek a július 8.-9. közötti tanulmányútjukon az RMGE Maros Szervezet és a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársai.
Már nem is félnek a méhektől a nagykárolyi gyermekek
Nagykárolyban folytatódott a Partiumi Falugazdász Hálózat kisiskolásoknak szóló, mézet, méheket és méhészetet népszerűsítő előadás-sorozata. Kiss Attila, térségi falugazdász méhészeti szakkört alapított: irányítása alatt a szakkörhöz csatlakozó tanulók egy-egy méhcsalád gondozásán keresztül sajátíthatják el a méhészkedés egész évre kiterjedő fortélyait.
Cookie