×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Újra igényelhető a területalapú támogatás

2020.04.22 - 05:21
„Április 6-tól újra lehet a területalapú támogatásra pályázni a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA). A koronavírus-járványra való tekintettel azonban csak online, azaz interneten keresztül lehet leadni az igényléseket” – tudtuk meg Magyar Lóránd parlamenti képviselőtől, a képviselőház mezőgazdasági és vidékfejlesztése szakbizotts

A kérvények leadásának felfüggesztéséről március közepén született döntés, az akkor megadott április 6-ig tartó szünetet nem hosszabbították meg, úgyhogy újrakezdték a kérvények fogadását.

Az online kérvényezés viszont nem feltétlenül egyszerű a gazdák számára, ezért érdemes a megyei APIA-nál segítséget kérni – elsősorban telefonon. A kérvény kitöltése az IPA online alkalmazás segítségével, illetve az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszerben (IACS) lehet kitölteni. Aláírni viszont majd személyesen is kell majd, a járvány végeztével.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium április 3-án kiadott 89-es számú rendelete szerint megvan a lehetőség arra, hogy az APIA maga kérje ki a szükséges igazolásokat a polgármesteri hivataloktól. A kérvényezésben telefonon segítséget lehet kérni az APIA munkatársaitól, és telefonon lehet bejelenteni a gazdálkodó által megművelt területen történt változásokat is.

Mint megtudtuk: Szatmár megyében március 2. és 16. között megközelítőleg háromezren kérték a terület alapú támogatást, az előző évek tapasztalatai alapján az ügynökségnél most további 15 ezer kérvényezőre számítanak.

A támogatás igénylésében segíthetnek a polgármesteri hivatalok dolgozói, de Szatmár megyében érdemes a Partiumi Falugazdászok helyi képviselőihez is fordulni, akikkel fel lehet venni a kapcsolatot az office@partiumigazda.ro emailcímen, illetve a 0755/842-461-es vagy a 0733/926-673-as telefonszámon.

A területalapú-támogatás mellett az üzemanyag-támogatás igénylés is online zajlik.

„Bízom benne, hogy gördülékenyen zajlik majd a kérvények leadása. Én arra biztatok mindenkit, hogy ne féljenek segítséget kérni. Mindannyiunk számára új ez a helyzet” – mondja Magyar Lóránd.

Forrás: anziksz.com

Most van több alintézkedés pályázási időszaka
Már lehet pályázni a mező­gazdasági üzemekben végre­hajtott beruhá­zások támo­gatásokra - összesen 760 millió eurót szánnak erre. Október 29-én kezdődik a vidéken indított nem mező­gazdasági tevékeny­ségek támogatására irányuló kérések benyújtá­sának az első időszaka. November 2-tól pedig a nem mező­gazdasági tevékeny­ségek létreho­zásának és fejlesz­tésének támoga­tására lehet pályázni.
Hamarosan lehet pályázni a 17.1-es és a 9.1-es intézkedésre
Július 28-a és október 31-e között lehet pályázni a 17.1-es intéz­kedésre – a szaktárca 31 200 000 eurót különít el erre, ebből az egyes gazdák által kifizetett biztosítás értékének a 70 százalékát térítik meg. A 9.1-es intéz­kedésre július 29-e és október 29-e között lehet pályázni, a meghir­detett keret­összeg 6 769 295 euró.
6.4. alintézkedés – A nem mezőgazdasági tevékenységek létrehozásának és fejlesztésének támogatása
Ennek az alintézkedésnek a célja a vidéki területeken működő mikro- és kisvállalkozások támogatása, amelyek nem mezőgazdasági tevékenységeket hoznak létre vagy fejlesztenek. A megpályázható keretösszeg 100 millió euró.
Cookie