×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Újabb pályázati lehetőségek a méhészeknek

2020.05.09 - 17:54
A Nemzeti Méhészeti program keretein belül több pályázat is elehető lesz, amelyekben lehetőség nyílik majd méhészeti eszközbeszerzésre is.

Információk amelyek a Nemzeti Méhészeti Programot illetik a 2020-2022-es periódusban.

A Megyei Intervenciós és Kifizetési Ügynökség közzétette a hivatalos közlönyben az első bekezdés 362-es kormányhatározat, valamint a 339-es kormányhatározat alapján a Nemzeti Méhészti Program 2020-2022-es periódusát, amely tartalmazza a periódusban várható pénzügyi támogatásokat és azok alkalmazását az ágazatban.  

A nemzeti Méhészeti program által jóváhagyott pénzügyi támogatások értéke ebben a három évben összesen 156.628 ezer lej, amelyből 75.314 lej az Európai Unió támogatása a Nemzeti Méhészeti programért, amit az Európai bizottság 974-es határozata erősít meg.  Az unió e határozata előírja és jóváhagyja a nemzetek méz termelésének és méhészeti termékeinek minőségbeli javítását. 

A támogatási keretösszeg évenkénti feloszlása a következő:

a)      A 2020-as évre 50.210 ezer lej

b)      A 2021-es évre 50.232 ezer lej

c)       A 2022-es évre 50.186 ezer lej

Az igénylők, akik egyesületi formában alakultak benyújthatják kérelmeiket az A1-es és A5-ös számozású intézkedésekre. De nemcsak az egyesületi formák pályázhatnak, hiszen lehetőségük van a méhészeknek egyénileg is pályázni, amelyet a C4-es intézkedés alatt tehetnek meg, kizárólag elektronikus úton, amelyet a Megyei Mezőgazdasági és Kifizetési Ügynökséghez, valamint a bukaresti központhoz juttathatnak el.  Ezek a kérvények a leadáshoz szükséges dokumentumokkal együtt 2020. május. 20-ig juttathatóak el a fent említett Ügynökséghez.

Az igényléshez szükséges kérvény nyomtatott formája, a pályázatok részletes információival együtt megtalálhatóak a Nemzeti Méhészeti Program oldalán, valamint a Megyei Intervenciós és Kifizetési Ügynökség honlapján. 

A támogatási igénylések az említett intézkedésekre, az előírt és letett hivatalos dokumentumokkal együtt 2020. augusztus 1-ig iktathatók.

A fent említett intézkedéseken belül a méhészek a következő tételekre pályázhatnak:

- A méhészet fellendítését szolgáló technikai és szak­tanács­adás, valamint a méhészeti felszerelések és a méz csomagolásához szükséges felszerelések kifizetésének igénylése.

- A hatékonyabb pásztorációs programok kivitelezéséhez azok a gépek és szállítási eszközök beszerzése, amelyek megkönnyítik a méhcsaládok pásztorációba való szállítását.

- A méhészeti termékek és a méz kémiai és fizikai bevizsgálásának a támogatása amellyel javítani lehet a méz és méhészeti termékek minőségét és piaci versenyképességét.

 

Az új, javított törvényes intézkedéseknek köszönhetően egyszerűbbé vált az igénylők támogatáshoz való hozzájutása és a kérvények elbírálása is minden egyes intézkedést beleértve valamint a kérelmek kifizetése is a Nemzeti Méhészeti Programon keresztül.

A Nemzeti Méhészeti Program célja a 2020-2022-es periódusban, hogy fejlessze a méz és méhészeti termékek forgalmazását azáltal, hogy ezeket a támogatásokat igényelni lehet.

Bővebb információt a Megyei Intervenciós és Kifizetés Ügynökség weboldalán találhatnak. Az oldal itt érhető el

Gyula Lehel akácerdei méhesében jártunk
Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek.
Mézzel, méhekkel ismerkednek a kisdiákok
Elemista – első és negyedik osztály közötti – kisdiákoknak indított méhekről, mézről és méhészetről szóló tájékoztató, ismeretbővítő kampányt a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az első iskolai, mézkóstolóval egybekötött méhészeti-bemutatóra április 4-én Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Gimnázium alsó tagozatú, magyar tannyelvű osztályaiban került sor.
Hírlevél 2022. március 8.
Idén is folytatja a báznai és a mangalica sertések tartását és szaporítását ösztönző programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az orosz-ukrán háború miatt nőni fog az élelmiszerek ára, viszont Románia nem áll le a gabonaexporttal, ugyanis úgy ítélik meg, hogy nincs veszélyben a lakosság élelmiszer-ellátása. Hírlevelünkből hasznos információkat kaphatnak a fokhagyma-termesztők és a méhészek is.
Cookie