×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Fűszerpaprika-termesztés Székelyhídon

2021.11.03 - 09:54
Közeledik a tél, ünnepek előtt pedig a disznóvágások időszaka. A házi finomságok elkészítéséhez sok fűszerre van szükségünk, amelyek közül a fokhagymát és a fűszerpaprikát mi is meg tudjuk termeszteni. Ez utóbbi rejtelmeibe Gődér Gyula székelyhídi fűszerpaprika termesztő avatott be.

Honnan jött az ötlet, hogy paprikát termesszetek?

– Jó pár éve csak saját részre ültettünk néhány sor paprikát a kertbe, de bő termést értünk el, így rokonoknak, barátoknak ajándékoztunk őrölt paprikát. Annyira nagy sikere volt, hogy másik évben úgy döntöttem, hogy az egész kertet paprikával rakom be.

Milyen fajtákat termesztetek? A palántákat magatok nevelitek vagy azokat vásároljátok?

– Több fajtát is kipróbáltunk, de végül két nagy fajtánál maradtunk: a kalocsainál és a szegedinél. Magunk neveljük a palántákat is, melegágyban. Az én feladatom a melegágy elkészítése, a többit a feleségem, Vali csinálja.

Elárulnál néhány technológiai tudnivalót?

– Nincs ebben semmi titok. 70 cm-es sortávolsággal és 30-35 cm-es tőtávolsággal dolgozunk. A palánták öntözésére pedig csepegtető rendszert használunk.

A feldolgozás úgy tudom nem könnyű feladat. Ezt is a család végzi?

– Így van, ez volt a legnagyobb kihívás. Szedés után speciális, szellős rafia zsákokba tesszük és felkötjük az eresz alá. Így történik egy előszárítás. De ahhoz, hogy meg tudjuk őrölni, teljesen meg kell szárítani. A paprika szárítását régen kenyérsütés után a kemencében oldották meg, de ezt a műveletet én egy saját készítésű szárítóban végzem. A paprikadarálót is egy kuktából készítettem, de most már szeretnék vásárolni egy nagyobb kapacitású, gyári darálót.

Hogyan értékesítitek az őrleményt?

– Hála Istennek ezzel van a legkevesebb probléma. Ismerősök, régi vevők és a hentesek előre szólnak és jönnek érte.

Gődér Imre falugazdász

 

Zöldségtermesztési fórum Érmihályfalván
Növénytermesztőknek – ezen belül is főként kertészeknek, fóliasátras és üvegházas zöldségtermesztőknek – szóló gazdatalálkozót szervezett február 25-én Érmihályfalván Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője. A találkozóra nem csupán a szomszédos, érmelléki településekről, hanem távolabbról, Nagyváradról, sőt még Szatmár megye zöldségtermesztésről neves térségeiből is szép számban érkeztek érdeklődők.
Most van a fokhagymaültetés ideje
A fokhagyma termesztése nem igényel különösebb szakértelmet, ennek ellenére sok fejtörést okozhat a tapasztalatlan gazdának. Elmondjuk, hogyan kell készülni az ültetésre és mire érdemes figyelni a földeken. Bár igénytelen növénynek tartják, a szürkepenész, a fuzáriumos, a penicilliumos és a szkeróciumos rothadás megtizedelheti a fokhagymatermést, ahogy a sztemfilliumos és az alternáriás levélfoltosság vagy a fokhagymarozsda is.
A palántaválasztás és -ültetés rejtelmei
Sok gazda és hobbikertész számára a májusi az egyik legkedvesebb hónap, a fagyos éjszakáknak búcsút intve kezdődhet a palántázás. Fontos azonban, hogy milyen palántát választunk és hogyan végezzük az ültetés. Néhány apró, lényegtelennek tűnő dolog csodákra képes. Elmondjuk, mire figyeljen.
Cookie