×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Élénk érdeklődés a szalárdi állásbörzén

2022.05.12 - 18:31
Egyesületünk munkáját és mezőgazdaságban rejlő kereseti, üzleti lehetőségek bemutatva a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek a május 12-i, szalárdi állásbörzén, melyet kifejezetten az agráriumban elhelyezkedni kívánó fiatalok, illetve munkanélküliek számára szerveztek.

A falugazdász-hálózatot működtető Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület standjához látogató fiatalokat, szakiskolás végzős diákokat Nagy Miklós, a Bihar Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnöke társaságában Kovács Szabolcs, a vidékfejlesztési egyesület elnöke, a falugazdász-hálózat szervezeti vezetője fogadta.

Kovács Szabolcs leginkább a szerényebb induló-befektetést és kisebb mezőgazdasági területet igénylő tevékenységeket ajánlotta a mezőgazdasági pályakezdők figyelmébe: úgy mint az eper, vagy a fóliasátras, szabadföldi zöldségtermesztést, mely esetében akár már a 10-15 áras területen is szép jövedelem termelhető, de szó volt az induló fiatal gazdáknak szóló pályázati támogatásokról is. Nagy Miklós a hazai ökogazdálkodókat tömörítő Bioterra Egyesület vezetőjeként a biogazdálkodásban rejlő lehetőségekre tért ki.

szalard

Mindkét szakember fontosnak tartotta, hogy a mezőgazdasági munkát vállalókat külön állásbörzén szólítsák meg, annál is inkább, mivel az agrárium valamennyi területén és a hozzá kapcsolódó feldolgozóiparban is krónikus munkaerőhiánnyal szembesülnek a termelők, a vállalkozók.

„Sok munkakereső azt hiszi, hogy a mezőgazdaságban nincs jövője, holott a mezőgazdaság óriási munkaerő- és szakemberhiánnyal küszködik. A mostani állásbörzén is ezt próbáljuk elmagyarázni a fiataloknak, illetve olyan perspektívákat nyitni, ami segíti, hogy jövőjüket az agráriumban képzeljék el. Épp ezért igyekeztünk egy helyre, egy terembe összehívni azokat az agrárvállalkozásokat, amik a térségben meghatározzák a mezőgazdaság jelenét és jövőjét. Példáikon keresztül is láthatják a fiatalok, hogy vannak pályázati lehetőségek, vannak modern gépek, fejlett technológiák, a mezőgazdaságban is hódít a robotika és a digitalizáció. A mai fiataloknak az ötven-hatvan éves generációval ellentétben ezek nem idegen területek. Az állásbörzére érkezett gazdaszervezetek – mint a Bioterra, vagy a Partiumi Falugazdász Hálózat – is azért vannak jelen, hogy egymást erősítve, egymást vállvetve segítsük a gazdákat abban, hogy a fiatalok mind a családi gazdaságokban, mind pedig a munkaerőpiacon sikeresek tudjanak lenni” – hangsúlyozta Nagy Miklós.

szalard2

Nem könnyű viszont megszólítani sem a pályakezdő fiatalokat, sem pedig azokat a munkavállalókat, akik vendégmunkásként évek óta külföldi, nyugat-európai farmokon keresik a kenyerüket – véli Kovács Szabolcs, a négy megyére kiterjedő falugazdász-hálózat szervezeti vezetője.

„A földárak emelkedése és a gépesítés tőkeigényessége miatt a mai világban oda jutottunk, hogy nagykultúrás gazda csak abból lehet, akinek az apja és a nagyapja is azzal foglalkozott. Negyven hektár földet egy fiatal gazda csak örökölni tud, vásárolni nem. Akkor sem, ha külföldről 80-100 ezer eurós megtakarítással tér haza. Ellenben a fóliasátras kultúrákhoz nem szükséges hatalmas induló összeg, sem nagyterület. 10 árból a családját már képes eltartani” – fűzte hozzá Kovács.

Kifejtette: a Partiumi Falugazdász Hálózat igyekszik több módon is itthon maradásra és az agráriumon belüli aktív cselekvésre ösztönözni a fiatalokat. Ezt a célt szolgálja a felsőoktatásban agrártanulmányokat folytató egyetemistáknak szóló ösztöndíj-program, mely immár a harmadik esztendejébe lépett, de a Next Farmer névre keresztelt program is, amin keresztül Szatmár megyében a mezőgazdasági szakiskolák és a diákoknak gyakorlatszerzési lehetőséget kínáló farmok között teremtenek kapcsolatot. „Pályázati forrásból szeretnénk egy olyan mentor-programot elindítani a Partiumban, ami a fiatal mezőgazdasági vállalkozókat praktikus eszközökkel támogatja. Például oly módon, hogy a fiatal gazdának egy évig mi fizetjük a könyvelőjét, hogy a gazda ne hibázzon. A lényeg az, hogy ne engedjük el a tehetséges fiatal agrárvállalkozóknak a kezét. Egy vagy két évig a fiatal gazdáknak segítsünk egyengetni az útjait” – mondta el Kovács Szabolcs.

sylard1

A szalárdi mezőgazdasági állásbörzén több mint egy tucat vállalkozás és szolgáltató – növénytermesztő, állattenyésztő, élelmiszerfeldolgozó, traktor- és mezőgépforgalmazó – toborozta új munkatársait a legváltozatosabb munkakörökbe, de külön standon ajánlott elhelyezkedési lehetőségeket az érdeklődőknek a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) is.

A szalárdi állásbörzét az Alteragri, magyar-román országhatáron átnyúló uniós pályázatnak köszönhetően a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szervezte, partnerségben a megyei Talajtani és Agrokémiai Hivatallal (OSPA), az Erdélyi Technológia Transzfer Egyesülettel, a debreceni Tudomány a Környezetünkért Közhasznú Alapítvánnyal, valamint a Bioterra Romániai Biogazdálkodók Egyesületének Bihar megyei szervezetével.

szalard3

 

Bihari gazdafórum
A mezőgazdaság területén elérhető támogatásokat, valamint – féltávhoz érve – az RMDSZ gazdák érdekében végzett elmúlt két évi kormányzati munkáját és megvalósításait mutatták be a Bihar megyei termelőknek március 18-án, a Partiumi Falugazdász Hálózat, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete és Bihar megyei RMDSZ közös szervezésű gazdafórumán.
Hírlevél 2023. március 17.
Számos aktuális és izgalmas témáról olvashat legfrissebb hírlevelünkben!
A növénytermesztők és az állattenyésztők is sikerrel vették az akadályokat
A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei szervezete és a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászainak közreműködésével újabb hatvan, magyar ajkú partiumi gazdálkodó szerzett uniós pályázásra feljogosító mezőgazdasági szakképesítési diplomát a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság napokban zárult tanfolyamain.
Cookie