×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Rekordot dönt a búza, az árpa és a repce termésátlaga

2021.08.11 - 09:15
A búza esetében a termésátlag hektáron­ként 5,4 tonna. Ez több mint duplája a tavalyi 2,5 tonnának. Ezzel szemben a tengeri és a napraforgó esetében az utóbbi hetekben bekövet­kezett szárazság miatt nem túl kedvezőek a termésre vonatkozó előre­jelzések. A jég­eső mintegy 13 000 hektáron pusztított, az aszály pedig 2,4 millió hektárt érintett.

Az elmúlt 10 év legjobb termés­átlagát produkálja idén a búza, az árpa és a repce – közölte a Mező­gazdasági és Vidék­fejlesztési Minisz­térium. A három haszon­növény betakarítása közelíti a 90 százalékot. A búza esetében a termésátlag hektáron­ként 5,4 tonna. Ez több mint duplája a tavalyi 2,5 tonnának. A teljes termés a becslések szerint 11 millió tonna körül lesz, meg­haladva a 2018-as 10,1 millió tonnás rekordot, amelyet 4,8 tonnás hektá­ronkénti átlaggal ért el a hazai mező­gazdaság. Az árpa esetében hektáron­kénti 5,6 tonnás a termés­átlag, ami messze túl­szárnyalja a korábbi évek eredmé­nyeit – a tavalyi átlag hektáron­ként mindössze 2,5 tonna. Az elmúlt idő­szakban 2018 volt a legjobb év az árpa számára, 4,4 tonna/hektár termés­hozammal. A repce idei hozama hektáronként 3 tonna, szemben a tavalyi 2,1 tonnával. Az elmúlt évtized rekordja 2,8 tonna volt, amit 2016-ban és 2017-ben sikerült elérni.

Ezzel szemben a kukorica és a napraforgó estében kevésbé optimista a prognózis. Erről Adrian Oros mező­gazdasági miniszter beszélt, kiemelve, a tengeri és a napraforgó esetében az utóbbi hetekben bekövet­kezett szárazság miatt nem túl kedvezőek a termésre vonatkozó előre­jelzések. A jég­eső mintegy 13 000 hektáron pusztított, az aszály pedig 2,4 millió hektárt érintett. A meteo­rológusok előre­jelzése szerint 2021. július 30-án az öntözetlen kukorica esetében a 0-100 cm-es talaj víztartalma meg­nyugtató határokon belül volt, közel az optimálishoz, szinte minden régióban. A talaj nedvesség­tartalma alacsony, a talaj­szárazság pedig mérsékelt Bánságban és Mára­marosban, Munténiától délre és dél­nyugatra, a Körösöktől délre és nyugatra, Moldva déli és keleti részén, és elszigetelten Olténia keleti részén. A napraforgó virágzási (70–100%) fázisban van a legtöbb mező­gazdasági területen, valamint a teljes érettség fázisában (10–40%) az ország déli felében.

Kukoricáról és talajjavításról Monospetriben
A kukorica-termesztés kihívásairól, a körültekintő vetőmag-választásról és a környezetbarát talajjavító készítmények használatáról és gazdaságossági szempontjairól szólt Monospetriben az a gazdatalálkozó, amit Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője szervezett.
Nem rossz, de a rekordtól messze van a hazai kukoricatermés
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a hazai, 2,57 millió hektáros termőterület 84,9 százalékán befejeződött a kukorica betakarítása. A szaktárca jelentése szerint 12,14 millió tonna kukorica került a silókba. A termés a tavalyinál jobb ugyan, de nem közelíti meg a korábbi rekordokat.
Klímaváltozás: kevesebb kukorica, több búza
Az új éghajlati feltételek egyre több régióban a terméshozamokat a szokásos tartományon kívülre szorítják. Az ember okozta üvegházgáz kibocsátás egyre növeli a hőmérsékleteket, megváltoztatja a csapadék eloszlását, ami hatással van a mezőgazdasági termények növekedésére. A klímaváltozás jeleinek felbukkanása várhatóan már a következő évtizedben megtörténik a világ kulcsfontosságú élelmiszertermelő régióiban.
Cookie