×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Nem rossz, de a rekordtól messze van a hazai kukoricatermés

2021.11.19 - 09:30
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a hazai, 2,57 millió hektáros termőterület 84,9 százalékán befejeződött a kukorica betakarítása. A szaktárca jelentése szerint 12,14 millió tonna kukorica került a silókba. A termés a tavalyinál jobb ugyan, de nem közelíti meg a korábbi rekordokat.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a hazai kukoricaföldeken a hektáronkénti termésátlag idén 5,5 tonna, míg tavaly lényegesen gyengébb volt, mindössze 3,9 tonna/hektár. Az economica.net gazdasági portál az Országos Statisztikai Intézet adataira hivatkozva azt írja, a kukorica hektáronkénti termésátlaga 2019-ben 6,5 tonna, 2018-ban 7,6, 2017-ben pedig 5,9 tonna volt.

A mezőgazdasági minisztérium idén augusztusban 13,87 millió tonnára becsülte az idei kukoricatermést. Az Európai Unió legnagyobb tengeritermesztője cím idén Romániába kerülhet, Franciaországgal vagyunk versenyben, az Európai Bizottság becslése szerint a gallok idén 14,1 millió tonna kukoricát takarítanak be. Tavaly az uniós tagországok közül Franciaországban takarították be a legtöbb kukoricát, 2019-ben és 2018-ban azonban Románia volt a dobogós. A kukoricaexportőr országok sorában Románia minden bizonnyal első helyen fog szerepelni idén – az Európai Unió mostanáig 1,8 millió tonnát exportált, amihez Románia hozzájárulása 1,28 millió.

Címkék:
#Kukorica
Kukoricáról és talajjavításról Monospetriben
A kukorica-termesztés kihívásairól, a körültekintő vetőmag-választásról és a környezetbarát talajjavító készítmények használatáról és gazdaságossági szempontjairól szólt Monospetriben az a gazdatalálkozó, amit Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője szervezett.
Klímaváltozás: kevesebb kukorica, több búza
Az új éghajlati feltételek egyre több régióban a terméshozamokat a szokásos tartományon kívülre szorítják. Az ember okozta üvegházgáz kibocsátás egyre növeli a hőmérsékleteket, megváltoztatja a csapadék eloszlását, ami hatással van a mezőgazdasági termények növekedésére. A klímaváltozás jeleinek felbukkanása várhatóan már a következő évtizedben megtörténik a világ kulcsfontosságú élelmiszertermelő régióiban.
Mit kezdjünk a kukoricaszárral?
A kukorica betakarításával rendre visszatérő kérdés, hogy mi legyen a szárral. Egy menetben vagy külön menetben aprítsuk? Bedolgozzuk a földbe, legyen takarmány belőle vagy tüzelésre szolgáló bála? A kukoricatermelés melléktermékeként hektáronként 9-10 tonna kukoricaszár és csutka marad vissza a területen. Az országban több mint 2.500.000 hektáron termesztenek szemeskukoricát.
Cookie