×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Szatmár és Bihar megyében járt a Digitális Agrárakadémia Plusz

2024.04.30 - 09:01
Az érdeklődők izgalmas előadásokat hallhattak a jövő mezőgazdaságáról, melynek eszközei már most is elérhetők.

Április 26-án a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében két megyében, két települések tartottak magyarországi szakemberek izgalmas és hasznos előadásokat a mezőgazdaságban elérhető technikai újdonságokról a Digitális Agrárakadémia Plusz keretében. Előbb a Bihar megyei Érmihályfalván, délután pedig a szatmári megyeszékhelyen, Szatmárnémetiben készítették fel a gazdálkodókat a jövő energiatakarékos és hozamnövelő megoldásaiból.

Magyarország Kormánya 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS). A DAS célja, hogy a digitális megoldások elterjesztésével és az ágazat tudatos adatgazdálkodásával hozzájáruljon a hazai agrárium hatékonyságának növekedéséhez, a termelői jövedelmek emeléséhez a környezeti erőforrások optimális felhasználásához, valamint a lakosság egészséges élelmiszerrel történő ellátásához. A DAS kiemelt projektje a Digitális Agrárakadémia (DAA), amelynek célja a Kárpát-medencei magyar termelők felkészítése a digitális megoldások alkalmazására. A DAA segít eligazodni a digitális megoldások között, segít megtervezni a termelőknek a saját gazdaságuk digitális átállását, kiválasztani és használni a valóban hatékony megoldásokat.

agrar-plusz3.jpg

Szatmárnémetiben a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora, Magyar Lóránd mezőgazdasági szakpolitikus köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva: tartani kell a lépést a technológia fejlődésével, különösen, ha az javít a gazdálkodók munkáján.

A két partiumi település előadásain résztvevők számára a Schemmer Group, azaz a Smart Energy Development képviselője, Martinák Tamás mutatta be a napelemek hasznosságát a mezőgazdaságban, majd Bustya Attila beszélt a precíziós növénytermesztésről, őt pedig Miklós Ervin követte, aki a digitális farmmenedzsment alapjaiba avatta be az érdeklődőket.

agrar-plusz-ermihalyfalva.jpg

Az biztos, hogy a jövőben nagyon hasznosak lesznek azok a szenzorok és egyéb berendezések, amelyek már most is elérhetők a mezőgazdaság digitalizálásával foglalkozó cégeknél, a napenergia pedig egy olyan kihasználatlan terület még mindig, amely a gazdaságok energia-költségeit csökkentheti jelentősen. Ez pedig a mai energiaárak ismeretében komoly megtakarítást jelenthet minden farm számára.

agrar-plusz2.jpg
agrar-plusz1.jpg
Hírlevél 2024. május 10.
Május 11-én a Szatmár megyei avasi borvidék borait népszerűsítő eseményt szervezünk. Lassan emelkedik a búza ára, a romániai nagy üzletláncok pedig a helyi termelők felé fordulnak.
Digitális Agrárakadémia Plusz Szatmárnémetiben és Érmihályfalván!
Útjáraindult a „Digitális Agrárakadémia Plusz” fórumsorozat, melyre ezúton tisztelettel meghívunk minden érdeklődő gazdát
Hírlevél 2024. április 6.
Hagymatermesztők támogatását is tervezi a kormány és készül a mezőgazdasági roncs-program. Kedvezményes kamattal juthatnak kölcsönhöz a gazdálkodók. Hírlevelünkben barlangban termesztett zöldségekről, ingyen kecskéről és zebracsíkosra festett szarvasmarhákról is olvashat.
Cookie