×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Lezárult a tanév, sikeresen zárult a Kisméhész Program

2024.06.27 - 10:19
A napokban lezárt 2023/2024-es iskolai tanévben is folytatódott a Kisméhész Program, amely most is több település, sok iskolájának diákját ismertette meg a méhek csodálatos világával. Szatmár megyében 22 településen több mint 2400 gyermek vett részt méhészeti előadáson.

Harmadik éve szervez a méhek világát a kisiskolásokkal megismertető előadássorozatot a Partiumi Falugazdász Hálózat és a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület. A cél most is ugyanaz volt: a szorgos rovarok munkájának bemutatása, és a közreműködésükkel készülő édes finomságokkal való ismerkedés. De a legfontosabb az, hogy a gyerekek megtanulják: nem kell azonnal pánikba esni, ha egy méhecskét látnak. De azt is megtanulhatták, hogy ha mégis méhcsípés áldozatai lesznek, mit kell tenniük a sebbel, hogyan csillapíthatják a fájdalmat.

Ahogy eddig is, a Kisméhész Program szatmári vezetője, Kiss Attila, a Partiumi Falugazdász Hálózat Nagykároly-vidéki falugazdásza volt. Számos helyszínen tartott a nemrég lezárt tanév során kisméhész-előadásokat: Szatmár megye 22 településén összesen több mint 2400 gyerkőccel ismertették meg a méhészet titkait. A helyszíneket nehéz lenne felsorolni is: Szatmárnémeti több iskolája mellett volt előadás Lázáriban, Túrterebesen, Szatmárudvariban, Mikolában, Szamoskrassón, Kiskolcson, Amacon, Ombodon, Szatmárhegyen, Piskolton, Érendréden, Nagykárolyban, Halmiban és Avasújvárosban is, hogy csak néhány települést említsünk. S bár az előadások túlnyomó többsége magyar nyelven zajlott, igény esetén román nyelvű előadás is volt Tivadar Sorin amaci méhész vezetésével.

kismehesz-kolcsey.jpeg

„Minden bemutatóra vittem magammal a látvány-kaptárt is, hogy a gyerekek testközelből szemlélhessék meg, milyen munka folyik egy ilyen méh-palotában. A gyerekek kíváncsisága határtalan volt, és nagyon ízlett nekik a bemutatóhoz tartozó kóstolható méz is”  - magyarázza Kiss Attila.

A Kisméhész Programban Bihar megyében is voltak előadások: Nagy László érmelléki falugazdász szervezésében több alsó tagozatos iskolában tartottak méhészeti előadást Radui Csaba gálospetri méhésszel az Iskola Másként program keretében.
kismehesz-bihar.jpg

A Kisméhész Program Szatmár megyei előadásai a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és a Szatmár Megyei Tanács támogatásával valósult meg. A program pályázati támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Communitas Alapítvány.

 

Szatmár és Bihar megyében járt a Digitális Agrárakadémia Plusz
Az érdeklődők izgalmas előadásokat hallhattak a jövő mezőgazdaságáról, melynek eszközei már most is elérhetők.
Méhészeti bemutatót tartottunk Érmihályfalván
A Partiumi Falugazdász Hálózat Kisméhész programjának első Bihar megyei állomásaként méhészeti bemutatót tartott április 26-án, szerdán Érmihályfalván, a Zelk Zoltán általános iskola több osztálya számára Szabó Róbert méhész.
Partiumi BajTárs: Segítsünk bajba jutott gazdatársainkon
Hamar jön a baj – tartja a jól ismert mondás. Időpróbált népi bölcsesség az is, hogy bajban ismerszik meg az igazi barát. Bajba jutott gazdákat segít a Partiumi Falugazdász Hálózat Partiumi BajTárs programja.
Cookie