×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Etessük télen is kis szárnyas segítőtársainkat

2022.01.13 - 20:35
Nem minden énekesmadarunk költöző, közülük sokan nálunk telelnek és egyesek északi országokból menekülnek a zord hideg elől az itteni enyhébb időjárás miatt a mi kertjeinkbe, erdeinkbe. A fagyos hótakaró miatt azonban nehezebben jutnak táplálékhoz, de mi, emberek segíthetünk rajtuk. De ne feledjük, a madáretetés hónapokig tartó feladat!

kepp

Télidőben a legkiszolgáltatottabbak tollas kis barátaink, ezért ebben az időszakban szorulnak rá a segítségünkre leginkább. A téli ínséges időkben, a fagyos hótakaró miatt nehezebben jutnak megfelelő energiatartalmú tápanyaghoz, ezért szívesen veszik a segítséget, és szorgosan látogatják az ember által felállított madáretetőket, mind a parkokban, mind a kertekben.


A madáretetés több hónapot – ősztől tavaszig – tartó feladat. Fontos megjegyezni, hogy ha egyszer valaki a kertjébe szoktatja a madarakat, akkor tartson ki tavaszig. Ne hagyja abba a tél közepén, mert több rosszat okoz vele, mint jót. Ha minőségi eleséggel töltjük fel a madáretetőnket, a madarak hamar megszokják, és nem szívesen vándorolnak messze az etetőtől. Ez esetben folyamatosan a környékén maradnak és ott is éjszakáznak. Ha viszont abbahagyjuk az etetők feltöltését, a kis testű madaraknak – mivel nem rendelkeznek tartalékokkal –sok időbe telik mire más, természetben előforduló eleségforrásra bukkannak. Így viszont már nem biztos, hogy a kereséssel eltöltött időt táplálkozás nélkül átvészelik.


A madarak etetését ez első komolyabb fagyok beállta után érdemes kezdeni, ami naptárilag akár november eleje is lehet. Igazán viszont az első havazások beköszöntése után válik szükségessé. Az etetést addig folytatjuk, míg enyhülni nem kezd az időjárás, ami a mi éghajlatunkon március elejére, közepére tehető.

kepp2

A madáretetőt lehetőleg olyan helyre helyezzük, ahol kis szárnyas barátaink könnyen hozzáférnek, a kis ragadozók – a nyest, a menyét vagy a házimacska – ellenben nehezen. Az etetőt hasznos, ha fához vagy bokorhoz közel helyezzük, hogy a madarak biztonságban érezzék magukat, és legyen ahol elfogyasszák az etetőből kicsent elemózsiát. Ne legyen túl alacsonyan a földhöz, főleg ha a háznál kutya van.


Tegyük mindig jól megközelíthető helyre, hogy az utánpótlás ne okozzon gondot nekünk. A feltöltés mellett a tisztításra is gondoljunk. Fontos hogy az el nem fogyasztott maradékokat, madárürüléket rendszeresen eltávolítsuk. A magvakat csakis száraz, nedvességtől védett etetőbe, ugyanis az átázott táplálék elveszíti értékét.


És hogy mit tegyünk a madáretetőbe? A legfontosabb madáreleség mindenek előtt a magas energiatartalmú, nem sózott, nem pörkölt olajos magvak, mint például a napraforgómag, de emellett avas dió, mandula és bármilyen más olajos mag is szóba jöhet. Kedvelik még az állati zsírokat, a sótlan szalonnát, a faggyút, illetve az avas zsírba kevert magvakat is. Ha otthon nincs ezekből, akkor bátran vásárolhatunk a kisállat kereskedésekben kínált papagájeledelekből. Egyre több üzletben kapható már kész téli madáreledel-csomag, ami több féle mag keverékéből áll. Sok madár kedveli a gyümölcs maradékokat is, így az etetőbe téli almát, téli körtét és más gyümölcsöket is helyezhetünk. Semmiképp sem szabad viszont a madarakat péksüteményekkel etetni. Ugyancsak nem helyes az etetőbe eleség gyanánt kenyérmorzsát, lisztet, búza- vagy rizs szemeket szórni.


Ha azt szeretnénk, hogy madaraink jól érezzék magukat a kertünkben, akkor helyezhetünk ki nekik ivóvizet is, hogy ne kelljen messzire elmenjenek inni. Akár porfürdővel is kedveskedhetünk, mert szeretnek néha megmártózni benne. Ha viszont vendégeinket szívesen látjuk nyáron is, költési időszakban, akkor különböző méretű odúkról is gondoskodhatunk. Ha megfelelően védett helyre teszünk, biztosak lehetünk benne, hogy birtokba is veszik majd, fiókáikat pedig a kertünkből szedett kártevőkkel fogják felnevelni, ami nekünk is megkönnyítheti a dolgunkat és egészségesebb gyümölcsöket termeszthetünk.

Huszár Antal, kertészmérnök
falugazdász

 

Sokoldalú takarmánynövény: a cirok
Szárazságtűrő növény, mely a gyengébb minőségű területeken is eredménnyel termeszthető. A kukoricánál olcsóbb, az állatok takarmányozásában mégis sok rétűen használható. Beszéljünk egy kicsit méltatlanul mellőzött takarmánynövényükről, a cirokról.
Ezért ne hanyagoljuk a bor átfejtését
Ahhoz, hogy a zajosan forró mustból idővel zamatos, tükrös bort nyerjünk, számos, jól időzített beavatkozásra szükség van. Az óhajtott átalakulás összetett vegyi folyamatok hatására történik, amihez az átfejtéssel, azaz a bor és a seprő elválasztásával komoly mértékben hozzájárulunk. Lássuk, miről is van szó, mert nem mindegy mit mikor és hogyan teszünk.
Cookie