×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Biotermesztés Szilágy megyében

2021.06.24 - 09:03
A hepehupás vén Szilágyságban mifelénk nagyon kevesen foglalkoznak biotermesztéssel, ezért fontosnak tartjuk azoknak a bemutatását, akik nem hagyományos gazdálkodást folytatnak. Közéjük tartozik Keresztes Attila, aki növénytermesztéssel, állattartással és fakitermeléssel foglalkozik Sarmaságon. Nem titkolt célunk elérni azt, hogy példájukból kiindulva mások is biotermesztésbe kezdjenek.  

Mikor és mivel kezdték a gazdálkodást?

1996 tekinthető annak az évnek, amikor „hivatásos gazda” lettem, kezdetben növénytermesztéssel foglalkoztunk, ez képezi most is a fő tevékenységet. De persze viszonylag hamar belevágtunk az állattenyésztésbe is, majd 2002-től a fakitermelés is a tevékenységünk részét képezi. Mára már az egész család részt vesz ennek fenntartásában, fiammal együtt vezetjük a gazdaságot, de nagy segítség ebben a lányom is, aki a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szerezett diplomát.

Hogyan került be a képbe a biogazdálkodás?

A biogazdálkodást tavaly, 2020-ban kezdtük el, tehát ebben még gyerekcipőben járunk, viszont ebben látom a jövőt. Azért döntöttünk a biogazdálkodás mellett, mert egyértelművé vált számomra, hogy hosszútávon kifizetődő, nemcsak pénzben kifejezve, hanem a természetnek is „ez éri meg a legjobban”. Nálunk nagyon fontos, hogy egészséges ételek kerüljenek a családiasztalra, olyanok, amelyeket mi magunk termesztünk, teljesen tisztán vagy ha úgy tetszik, vegyszermentesen. Emellett, és bízom abban, hogy ebben egyetértenek velem azok, akik hozzám hasonlóan elhivatottságot éreznek a gazdálkodás iránt, fontos hangsúlyt fektetnünk arra, hogy amennyire csak lehet, kerüljük a kemikáliák használatát, a talaj mérgezését, ezzel biztosítva, hogy a felnövekvő nemzedék is legyen ahol zöldséget, gabonát, gyümölcsöt termesszen. És mint említette, a felelősségteljes biogazdálkodás anyagi értelemben is meghozza a gyümölcsét – az állam jelentős mértékben támogatja ezt a típusú gazdálkodást.

Mekkora területen folytatnak biogazdálkodást?

Jelenleg az összterületünkből 125 hektár az, amin átálltunk biogazdálkodásra, ez magába foglalja a legelőt, lucernást és fűféléket is.

Megéri átállni a biogazdálkodásra?

Természetesen a fent említettek növények mindegyikénél megéri, ezen kívül zöldségek és gyümölcsök termesztésében, hosszútávon még inkább kifizetődő haszna van a biogazdálkodásnak. Csak bátorítani tudom a gazdákat, hogy merjenek belevágni, ha fontosnak tartják azt, hogy a jövő generációjának jó példát mutassanak valamint hathatósan hozzá kívánnak járulni Földünk védelméhez.

Hogyan értékesíti a megtermelt bioterményt?

A megtermelt bioterményt takarmány formájában, illetve az állattartásból hús és tejtermékek formájában.

 

Bákai Dóra-Gabriella falugazdász

Címkék:
#biogazdálkodás
Kolozsváron találkoztak az ökogazdálkodók
A biotermelés perspektíváit, illetve az Európai Unió új agrárpolitikájával összefüggésben az ökológiai mezőgazdaság előtt álló kihívásokat taglalta a Romániai Biogazdálkodók Egyesületének 18-dik konferenciája. A március 4-i, kolozsvári rendezvényen a Partiumi Falugazdász Hálózat falugazdászai is jelen voltak.
2030-ra ökogazdaságok lephetik el a kontinenst
Az Európai Bizottság az ökológiai termelés fejlesztésére irányuló cselekvési tervet mutatott be az ökológiai termékek előállításának és fogyasztásának ösztönzésére, továbbá célja, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodás valósuljon meg, továbbá hogy az ökológiai akvakultúra jelentős mértékben növekedjen.
Sikeres gyógyszerészből sikeres biogazdálkodó
Dorka-Fábián Csaba a biogazdálkodók között is fehér hollónak számít. Előbb állatorvosnak készült, de gyógyszerészdiplomával vágott bele mezőgazdaságba. Eredeti szakmája azonban meghatározza munkásságát. Számára elsődleges fontossággal bírt az, hogy olyan kultúrákat termesszen, amelyeket a gyógyászatban is használnak. Vele beszélgettünk.
Cookie