×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Kolozsváron találkoztak az ökogazdálkodók

2023.03.07 - 10:19
A biotermelés perspektíváit, illetve az Európai Unió új agrárpolitikájával összefüggésben az ökológiai mezőgazdaság előtt álló kihívásokat taglalta a Romániai Biogazdálkodók Egyesületének 18-dik konferenciája. A március 4-i, kolozsvári rendezvényen a Partiumi Falugazdász Hálózat falugazdászai is jelen voltak.

Március 4-én Kolozsváron, az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen tartotta 18-dik konferenciáját a Romániai Biogazdálkodók Egyesülete. A szombati találkozón – amit a román kormány részéről Kelemen Hunor kormányfő-helyettes, a magyar kormány részéről pedig dr. Nagy István agrárminiszter is megtisztelt jelenlétével – a Partiumi Falugazdász Hálózat képviseletében a szervezet bihari, máramarosi és szatmári falugazdászai is részt vettek.

Köszöntőjében dr. Nagy Miklós, a Bioterra Egyesület elnöke a biogazdálkodás támogatásának fontosságáról beszélt, épp ezért nem csupán érdekképviseleti vezetőként, hanem gazdaként, ökotermelőként is az ágazat erősítéséhez, felkarolásához kérte Kelemen Hunor segítségét.

Románia miniszterelnök-helyettese elismerését fejezte ki a biogazdálkodóknak. Kelemen Hunor hangsúlyozta: Románia olyan évtized előtt áll, amelyben rengeteg támogatási, beruházási forrás áll a gazdák rendelkezésére, mind az Európai Unió, mind pedig a hazai állami költségvetésből. Elsődleges célnak az önellátás biztosítását nevezte, amit a minőségi helyi termékekkel az uniós piacon való terjeszkedés, térnyerés követhet. Leszögezte: a célok elérésében az együttműködés és a gyakorlati tudás együttesen vezet sikerre.

bio1.jpeg

dr. Nagy István, agrárminiszter kifejtette, a mezőgazdaság stratégiai ágazattá alakult. Nagyon fontos, hogy a kihívásokkal teli világban meglássuk a lehetőségeket, de tisztában legyünk a veszélyekkel is. A tárcavezető ilyen veszélynek nevezte például, hogy az elmúlt ötven év alatt a talajlakó mikroorganizmusok száma 90 százalékkal csökkent. Nélkülük a termőföldből lassan csak díszlet lesz. Úgy véli, nem csak a jövőben, hanem már a jelenben is felértékelődött a génbankok szerepe, hiszen az ágazatnak egyre ellenállóbb, szárazság- és betegségtűrő fajtákra van szüksége. Elmondta: egészséges élelmiszerekre van szükség, viszont egyensúlyt kell teremteni a fizetőképes kereslettel. Ezzel kapcsolatban leszögezte: tudatosítani kell a vásárlókban a biotermékek és a hazai termékek fogyasztásának fontosságát, ami magával vonzza a minőségi termelés növekedését is.

bio3.jpeg

Petre Daea, mezőgazdasági miniszter nem tudott részt venni a kolozsvári konferencián: a tárcavezető köszöntő szavait tanácsadója tolmácsolta.

A konferencia keretében a szakemberek panelbeszélgetéseikben különböző fajsúlyos témákat vitattak meg. Az egyik panelbeszélgetés a mezőgazdaságban használt vegyszerek uniós szintű csökkentéséről és a redukálás 2030-as célkitűzéseiről szólt, míg másik kerekasztal-beszélgetésben az ökogazdálkodás terén elért hazai és magyarországi kutatási eredményeket ismertették. A szakemberek egyetértettek: a fajták megválasztásának döntő szerepe van a sikerességben. Szó volt az új országos agrárstratégia keretében kínált támogatásokról és pályázatokról, a biogazdálkodókat érintő új szabályokról, a romániai ellenőrzési és biotanúsítási rendszerről, továbbá a bionövénytermesztésben alkalmazható növényvédő-készítményekről és tápanyagokról.

bio4.jpeg
A digitalizáció a gazdák munkáját is könnyíti
A Partiumi Falugazdász Hálózat három falugazdásza is részt vett a november 9-11. között Mosonmagyaróváron szervezett nemzetközi i2connect Interaktív Innovációs Konferencián és Mezőgazdasági Szaktanácsadó Képzésen.
Konferencia és gazdasszonyképzés a Szejke tanyán
Néhány hét szünet után visszatért a Partiumi Falugazdász Hálózat és a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezete által szervezett Gazdasszonyképző, ráadásul egy igen különleges alkalommal. Csütörtök délután a Szejke tanyán tartott képzést egy rövid konferencia előzte meg, melyek főszereplői szintén hölgyek voltak.
Biotermesztés Szilágy megyében
A hepehupás vén Szilágyságban mifelénk nagyon kevesen foglalkoznak biotermesztéssel, ezért fontosnak tartjuk azoknak a bemutatását, akik nem hagyományos gazdálkodást folytatnak. Közéjük tartozik Keresztes Attila, aki növénytermesztéssel, állattartással és fakitermeléssel foglalkozik Sarmaságon. Nem titkolt célunk elérni azt, hogy példájukból kiindulva mások is biotermesztésbe kezdjenek.  
Cookie