×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

A palántaválasztás és -ültetés rejtelmei

2021.05.26 - 09:55
Sok gazda és hobbikertész számára a májusi az egyik legkedvesebb hónap, a fagyos éjszakáknak búcsút intve kezdődhet a palántázás. Fontos azonban, hogy milyen palántát választunk és hogyan végezzük az ültetés. Néhány apró, lényegtelennek tűnő dolog csodákra képes. Elmondjuk, mire figyeljen.


Fotó: kreativfarmer.hu

Évről-évre egyre kevesebben foglalkoznak otthon palántaneveléssel, ami egyrészt a modern világ egyik jellemzőjének a rohanásnak. De be kell látni, hogy a sikeres palántanevelés nem egyszerű, négy fontos dolog szükséges hozzá: megfelelő táptalaj, fény, hőmérséklet és nedvesség/pára. Ha csak egyik is hiányzik, máris elbuktunk! Ezért sokan fordulunk a piacra, kertészethez, ahol igenis hozzá lehet jutni jó minőségű palántákhoz! A palánták ültetésével lerövidítjük a termesztési szezont, hamarabb szedhetjük a saját technológiával nevelt-kezelt zöldségeinket!


Fotó: agroinform.hu

A jó minőségű palántát néha nehéz kiválasztani, ezért elmondjuk, hogy miről ismerhetők fel a gondosan nevelt és jó állapotú palánták. Fontos, hogy a palánta zömök és ne megnyúlt legyen, a levelei sötétzöldek, valamint frissek legyenek, a szárai pedig vastagok, egyenesek. Gyökere dús és fehér színű legyen, és nagyon fontos, hogy kártevők nyomait sehol se leljük fel a növénykezdeményen. Továbbá a palánták vásárlásakor figyeljünk arra, hogy sárguló és beteg levélzetű növényt ne vegyünk meg. Zöldség- és dísznövény palánták esetében egyaránt tudni kell, hogy a megnyúlt példányokból ritkán nő a fajtára jellemző nagyságú növény. Az egészséges palánták többségének fehéres, de mindenképp élénk színű a gyökérzete. Ha a gyökerek egy része kinőtt a cserépből, de a palánta egészségesnek tűnik és nem lankadt, attól még nyugodtan megvásárolhatjuk a palántát. Kiskertbe elsősorban földlabdás palánta ültetése javasolt, mert a szabadgyökerűekkel ellentétben nem szenvedik meg a helyváltoztatás stresszét.


Fotó: kreativfarmer.hu

Vásárlás után érdemes szoktatni a palántákat a külső levegőhöz, kiváltképpen ha addig beltérben nevelkedtek. A korai erős napsugár és a szél egyaránt megviseli palántáinkat, ezért ha van lehetőségünk a délelőtti óráktól, az esti órákig naponta szoktassuk növényeinket a változáshoz. A végleges helyre való ültetés előtti napon locsoljuk be növényeinket, hogy megszívják magukat nedvességgel. Ha lehetőségünk van, a kiültetést a délutáni, esti órákban végezzük, így másnap reggel már szépen álló növények várnak bennünket.

Nagy László agrármérnök, falugazdász

Sikerrel vizsgáztak a növénytermesztők
Március 7-én, Szalárdon tanfolyamzáró vizsgára jelentkezve, sikerrel adtak számot frissen szerzett növénytermesztési ismereteikről azok az érmelléki, hegyközi, Sebes-Körös menti és Nagyszalonta-térségi gazdálkodók, akik a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászainak hívószavára részt vettek a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság uniós pályázati támogatásból finanszírozott növénytermesztési tanfolyamán.
Zöldségtermesztési fórum Érmihályfalván
Növénytermesztőknek – ezen belül is főként kertészeknek, fóliasátras és üvegházas zöldségtermesztőknek – szóló gazdatalálkozót szervezett február 25-én Érmihályfalván Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője. A találkozóra nem csupán a szomszédos, érmelléki településekről, hanem távolabbról, Nagyváradról, sőt még Szatmár megye zöldségtermesztésről neves térségeiből is szép számban érkeztek érdeklődők.
Fűszerpaprika-termesztés Székelyhídon
Közeledik a tél, ünnepek előtt pedig a disznóvágások időszaka. A házi finomságok elkészítéséhez sok fűszerre van szükségünk, amelyek közül a fokhagymát és a fűszerpaprikát mi is meg tudjuk termeszteni. Ez utóbbi rejtelmeibe Gődér Gyula székelyhídi fűszerpaprika termesztő avatott be.
Cookie