×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Több mint 6000 eurót ér egy évi munka a farmon

2020.10.20 - 12:00
A növénytermesztéssel és/vagy állattenyésztéssel foglalkozó gazdák évente 6 307 eurót költenek a fizikai munkára. A legtöbb gazdálkodó a földjét maga dolgozza meg. 2016-ban a mezőgazdasági farmok vezetőinek csupán 2,8%-a rendelkezett mezőgazdasági szakképesítéssel .

 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium ma közzétett elemzése szerint a növénytermesztéssel és/vagy állattenyésztéssel foglalkozó gazdák évente 6 307 eurót költenek a fizikai munkára, az átlagos óránkénti költség 12,06 lej. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyit költenek napszámosra vagy szezonmunkásra – a legtöbben ugyanis saját maguk végzik a munkát és csak a nagyobb területen gazdálkodók engedik meg maguknak, hogy munkásokat alkalmazzanak. 2016-ban a hazai gazdaságokban (3 422 030) foglalkoztatott munkaerő esetében az AWU (Annual Work Unit. Ez a mértékegység reprezentálja egy teljes munkaidős munkás egy évi mezőgazdasági munkáját) 1,59 millió, amely az EU szintjén 17,43% -ot tesz ki. A munkaerő nemek szerinti megoszlását tekintve az EU 28-hoz hasonlóan Romániában a férfiak vannak túlsúlyban (74,4% Románia és 79% EU). A legtöbb gazdálkodó a földjét maga dolgozza meg (a teljes munkaterület 49,8% -a), az alkalmazott munkások az AWU csupán 4,5% -át teszik ki, ez 12,2 százalékponttal alacsonyabb, mint az EU-s átlag.

 

Az idézett forrás szerint a fiatal gazdák aránya 7,45%-os. 2016-ban a mezőgazdasági farmok vezetőinek csupán 2,8%-a rendelkezett mezőgazdasági szakképesítéssel (alapképzés és 0,4% teljes képzés), ami enyhe növekedést jelent 2010-hez képest, amikor csupán 2,5%-uk rendelkezett alap- és teljes mezőgazdasági végzettséggel, de jóval az EU 28 szint alatt van (alap- és teljes végzettség itt 31,6%), míg a hazai menedzserek 96,7%-nak csak gyakorlati mezőgazdasági tapasztalata volt, szemben az EU 28 átlagával, 68,3% -kal. „Ami a fiatal (35 év alatti) farmvezetők képzését illeti, 2016-ban az agrárképzés elvégzése után 3,2% -uk teljesítette az alapképzést, 0,9% -a felsőfokú végzettséget és 89,6%-uk rendelkezett mezőgazdasági tapasztalattal” – olvasható a jelentésben.

 

Címkék:
#munka
Bihari gazdafórum
A mezőgazdaság területén elérhető támogatásokat, valamint – féltávhoz érve – az RMDSZ gazdák érdekében végzett elmúlt két évi kormányzati munkáját és megvalósításait mutatták be a Bihar megyei termelőknek március 18-án, a Partiumi Falugazdász Hálózat, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete és Bihar megyei RMDSZ közös szervezésű gazdafórumán.
Élénk érdeklődés a szalárdi állásbörzén
Egyesületünk munkáját és mezőgazdaságban rejlő kereseti, üzleti lehetőségek bemutatva a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek a május 12-i, szalárdi állásbörzén, melyet kifejezetten az agráriumban elhelyezkedni kívánó fiatalok, illetve munkanélküliek számára szerveztek.
Állásbörze mezőgazdasági dolgozóknak
Kifejezetten az agráriumban elhelyezkedni kívánó munkakeresők számára szervez állásbörzét május 12-én Szalárdon, a helyi művelődési házban, a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A szervezők a térségbeli mezőgazdasági szakiskolák végzős diákjainak részvételére is számítanak.
Cookie