×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Tanácsok kerti kisgépek karbantartására

2022.04.27 - 21:41
Bár még próbálkozik a tél, lassan csak-csak elér hozzánk az igazi tavasz! Itt az ideje, hogy ismét használatba vegyük kerti gépeinket. De mielőtt munkához látnánk, kerti kisgépeinket nézzük át, végezzük el rajtuk a tavaszi karbantartási műveleteket.

A benzinmotoros gépek esetében legelőször a kapagépek kerülnek elő, majd a fűnyírók is. Ilyenkor ajánlott az olaj és levegőszűrő cseréje. A kerti gépeken alkalmazott négyütemű motorok eltérnek egymástól, mind konstrukcióban, mint minőségben, azonban a működést, üzemeltetést és karbantartást tekintve nagyon hasonlóak, ezért együtt tárgyaljuk őket.

Elektromos és benzines fűnyírók esetén elsődleges a kés állapotát ellenőrizni. Gondoskodni kell a kés rendszeres élezéséről, mert a tompa kés roncsolva tépi ki a fűszálat. A kicsorbult, meghajolt késeknek rendszerint a kiegyensúlyozása is szükséges. Ha ezt nem tesszük meg, a rázkódástól törések is keletkezhetnek, de a vibrációtól nekünk is kellemetlen érzés vele dolgozni. De ami ennél is fontosabb: baleset veszélyes! A rongált késeknek ezért inkább a teljes cseréjét javaslom! Ma már könnyen hozzájuthatunk szaküzletekben, gazdaboltokban ezekhez a késekhez. Érdemes megvizsgálni a kerekek állapotát is, szükség esetén meghúzni, törés esetén cserélni. Az elektromos gépek esetében nagyon fontos a kábel épségét ellenőrizni: soha ne dolgozzon sérült kábellel!
Benzinmotoros fűnyírók és kerti kapák karbantartásáról tudni kell, hogy ezek a gépek ma már általában négyüteműek, így eltérő a motor kenése. A motorolaj megfelelő mennyisége és minősége a fontos! Ha nem megfelelő a motor kenése, előbb-utóbb meghibásodik. Ezért érdemes a motorolaj szintjét rendszeresen ellenőrizni, a kenőanyagot pedig szükség szerint cserélni!

kerti

Csavarjuk ki a gyújtógyertyát és ellenőrizzük a gyertya épségét is. Ha a gyertya elöregedett, elhasználódott, gondolkodás nélkül cseréljük.

A benzin – ha sokat áll – veszít frissességéből és használhatatlan lesz. Ha ősszel nem engedtük le a benzint, akkor elképzelhető, hogy tavasszal indítási nehézségekbe ütközünk. Ilyenkor engedjük le a tankból a benzint, a karburátorból is borítsuk ki, majd friss benzinnel töltsük fel a tankot. Mindég csak annyi benzint vásároljunk, amennyit egy-két hónap alatt el is tudunk használni!
Jó tudni, hogy a legtöbb kerti gépgyártó a motoros kisgépek esetében az olajcsere periódusát 10-15 üzemórában határozza meg. Míg a hajtóműben, váltóban 30 munkaóra után javasolt. Ha az adott évben nem használjuk a megadott üzemórában, akkor is évente el kell végezni az olajcserét legalább egyszer! Az olajcsere előtt ellenőrizzük az olajszintet, majd indítsuk be a motort és melegítsük üzem meleg állapotra. Csavarjuk ki az olajleeresztő csavart és engedjük le a fáradt olajat. Nem minden motor rendelkezik olajleeresztő csavarral, ebben az esetben a betöltő nyíláson ki lehet szívatni az elhasználódott olajat. Töltsük fel a motort az előírt mennyiségű és minőségű kerti gép motorolajjal. Kapálógépekbe, fűnyírókba általában 0,6 liter, fűnyíró traktorokba 1.4 liter SAE 30, vagy SAE 10W-30 minőségű kertigép-motorolaj szükséges. Figyelem: az autókban használatos motorolajok erre a célra nem felelnek meg! Ne felejtsük el, hogy az olajszintet minden munkavégzés előtt ellenőrizni kell! Valamint a levegőszűrőt is tisztítsuk meg időközönként.

kerti2

A kapálógépeknél a kapatengelyeknél ellenőrizzük, hogy a szimeringek tökéletesen tömítenek-e, ellentétes esetben cseréljük őket. A kapakések ellenőrzése is fontos, ha hegyesre koptak, illetve repedtek vagy hajlottak akkor cseréljük őket. A kuplung-bowden gyakori használata miatt ezek olajozása is fontos.

A nem megfelelő olajcsere periódus a motor idő előtti tönkremeneteléhez vezet. Ez a legdrágább javítás, ami egy kerti gépen elvégezhető, és mint tudjuk az olaj az egyik legolcsóbb alkatrész, ezért nem szabad spórolni az olajcserével. A berendezés és a gép meghálálja az időben elvégzett olajcserét. Aki sokszor nyír füvet, vagy nagy területet lazít, számoljon azzal, hogy akár év közben is le kell cserélnie az olaját a kerti gépében.

Nagy László
Agrármérnök, falugazdász

kerti1

Bihari gazdafórum
A mezőgazdaság területén elérhető támogatásokat, valamint – féltávhoz érve – az RMDSZ gazdák érdekében végzett elmúlt két évi kormányzati munkáját és megvalósításait mutatták be a Bihar megyei termelőknek március 18-án, a Partiumi Falugazdász Hálózat, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete és Bihar megyei RMDSZ közös szervezésű gazdafórumán.
Élénk érdeklődés a szalárdi állásbörzén
Egyesületünk munkáját és mezőgazdaságban rejlő kereseti, üzleti lehetőségek bemutatva a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselői is részt vettek a május 12-i, szalárdi állásbörzén, melyet kifejezetten az agráriumban elhelyezkedni kívánó fiatalok, illetve munkanélküliek számára szerveztek.
Állásbörze mezőgazdasági dolgozóknak
Kifejezetten az agráriumban elhelyezkedni kívánó munkakeresők számára szervez állásbörzét május 12-én Szalárdon, a helyi művelődési házban, a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. A szervezők a térségbeli mezőgazdasági szakiskolák végzős diákjainak részvételére is számítanak.
Cookie