×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Találkozó a közös jövőépítés jegyében

2021.06.01 - 17:57
Gazdák és méhészek találkoztak az elmúlt hétvégén a barantói erdészháznál. A családias hangulatú rendezvényen a felelős földművelésről is beszélgettek, a gazdák és méhészek szimbiózisát hangsúlyozva.

Családias hangulatú találkozót szervezett a hétvégén Nagy László agrármérnök, érmelléki falugazdász valamint Gyula Lehel vállalkozó, méhészgazda a barantói erdészháznál a környékbeli méhészek és gazdák számára.

Azt is meg kell említeni, hogy a háztáji gazdálkodók felelősége is felértékelődött az utóbbi időben, ők is felelősen kell használják a növényvédő szereket és vegyék figyelembe a szakemberek, falugazdászok tanácsait különösen a gyümölcsfák virágzása idején. A „méhésztársak” nem ok nélkül kívánták egymásnak, hogy „a nehézség essen a kaptáradba”: az elmúlt években ugyanis nemcsak a szélsőséges időjárás viselte meg a mézhozamot. Sokkal nagyobb arányban pusztulnak el a méhek, mint korábban, a betegségekről, kaptárelhagyásról, mérgezésekről és az ellenszerről azonban egyelőre csak találgatások folynak. Bár a közös probléma feloldása nem valósult meg, a méhészek egymást biztatták abban, hogy kitartó munkájukra szüksége van a gazdatársadalomnak.

Az időjárás nem volt túl kegyes a vendégekhez és vendéglátóikhoz, Gyula Lehel egy mézkóstolóval tette emlékezetessé a délutánt, amelyen egyöntetű véleményként fogalmazódott meg, hogy több ilyen találkozót kell szervezni, ugyanis folyamatos kapcsolattartásra van szükség a falugazdász hálózaton keresztül a hatékony együttműködés érdekében.

Nagy László falugazdász

Címkék:
#méhészet
Gyula Lehel akácerdei méhesében jártunk
Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek.
Mézzel, méhekkel ismerkednek a kisdiákok
Elemista – első és negyedik osztály közötti – kisdiákoknak indított méhekről, mézről és méhészetről szóló tájékoztató, ismeretbővítő kampányt a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az első iskolai, mézkóstolóval egybekötött méhészeti-bemutatóra április 4-én Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Gimnázium alsó tagozatú, magyar tannyelvű osztályaiban került sor.
Hírlevél 2022. március 8.
Idén is folytatja a báznai és a mangalica sertések tartását és szaporítását ösztönző programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az orosz-ukrán háború miatt nőni fog az élelmiszerek ára, viszont Románia nem áll le a gabonaexporttal, ugyanis úgy ítélik meg, hogy nincs veszélyben a lakosság élelmiszer-ellátása. Hírlevelünkből hasznos információkat kaphatnak a fokhagyma-termesztők és a méhészek is.
Cookie