×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Szilvafa-metszésbemutató Érszőllősön

2023.03.10 - 16:34
Metszőbemutatót szervezett március 8-án Érszőllősön Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta-térségi falugazdásza. A házigazda Muresan Nicolae volt, akinek a viszonylag fiatal, 2013-as telepítésű gyümölcsösében a szilvafák metszési technikáját ismerhették meg a gazdák.

A gyakorlati metszésbemutatót – amit két szakember, Bános István és Huszár Antal tartott – élénk érdeklődés övezte: az eseményen közel harminc gyümölcsfa-tulajdonos vett részt, és nem csupán a rendezvénynek otthont adó községből, hanem Margittáról és a távolabbi vidékekről, Berettyószéplakról és az érmelléki településekről is.

A gazdák nem csak a kehely-formájú koronaalakítás és vízhajtás-válogatás szabályaira voltak kíváncsiak, hanem arra is, hogy a gyümölcsösben mikor milyen talajművelési eljárásokat és növényvédelmi beavatkozásokat végez a tulajdonos. A kíváncsiság annál is inkább indokolt volt, mivel törzsvastagsága és általános fejlettségi állapota alapján a szilvafák – fiatal korukra rácáfolva – a húsz éves gyümölcsösök érettségét, kirobbanó termőerejét mutatták.

metszes.JPG

Aztán kiderült: a titok nyitja a terület bőséges istállótrágyázásában, valamint a fák permetezése alkalmával a rovar- és gombaölő készítményekhez rendszeresen adagolt lombtrágyákban van. A sorközök évi négy alkalommal történő tárcsázása és kombinátorozása mellett – mely a gyommenteség mellett a csapadék hatékonyabb felvételében és hasznosításában is segíti a fákat – több féle lombtrágya is hozzájárul ahhoz, hogy a szűk 1,5 hektáros területen osztozó 470 Stanley, Anna Spath és Ezerédes fajtájú szilvafáról a gazda évi 30-40 tonnányi, étkezésre, friss fogyasztásra és lekvár főzésre egyaránt alkalmas kiváló minőségű gyümölcsöt szedhessen.

metszes4.JPG

Az érszőllősi gyümölcsösből származó szilva, illetve a belőle főzött lekvárok iránt is nagy a kereslet: a házigazda családja – eladásra – komoly lekvármennyiséget főz évente, de gyakorlatilag az itt termett szilvából készül a Szilágyság-szerte ismert perecsenyi lekvár is – ismerte be Nicolae Muresan.

A késő délutáni órákba hajló metszésbemutató és szakmai diskurzus végén a házigazda egy kis rögtönzött kóstolóra invitálta a vendégeket, ahol természetesen nem csak a szilvalekvárral ízesített süteményt, hanem a helyi termésből készült szíverősítőt is megkóstolhatták a Partiumi Falugazdász Hálózat rendezvényére érkezett gazdák.

Huszár Antal az érszőllősi metszésbemutató részvevőit a Partiumi Falugazdász Hálózat legfrissebb szakmai kiadványaival és a mezőgazdasági támogatásokról, pályázati lehetőségekről tájékoztató füzetével ajándékozta meg.

metszes2.JPG
metszes3.JPG
metszes1.JPG

 

Koltón és Mezőtelkiben folytatódtak a metszésbemutatók
Két újabb helyszínen folytatódott a napokban a Partiumi Falugazdász Hálózat tavaszi metszésbemutató-sorozata. Március 10-én Tar Bálint, szervezetünk Máramaros térségi falugazdásza Koltón, a helyi református egyház gyümölcsösébe hívta a gazdákat, míg március 11-én Bucsás Sándor, Bihar megyei falugazdász Mezőtelkiben, Pál Ferenc gyümölcsöskertjében tartott metszés-bemutatót.
Cseresznye-metszési bemutató Diószegen
Március 10-én újabb metszés-bemutatóra hívták a kertbarátokat a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai. Ezúttal Gődér Imre, érmelléki falugazdász volt a kezdeményező, aki Bihardiószegre, Szőnyi István gyümölcsösébe invitálta az érdeklődőket, ahol a szabadorsó koronaformájú cseresznyefák metszési-technikáját ismerhették meg a gazdák.
Metszésbemutató Szatmárhegyen
Az almafák metszési technikáival, a termésingadozást kiküszöbölő termőág-újítási módszerekkel ismerkedtek a gazdák február 28-án Szatmárhegyen, a Partiumi Falugazdász Hálózat Szatmár térségi falugazdászainak rendezvényén. A meghívott szakmai előadó Babicz Szabolcs, a Holland Alma Kft vezetője volt.
Cookie