×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Koltón és Mezőtelkiben folytatódtak a metszésbemutatók

2023.03.12 - 21:46
Két újabb helyszínen folytatódott a napokban a Partiumi Falugazdász Hálózat tavaszi metszésbemutató-sorozata. Március 10-én Tar Bálint, szervezetünk Máramaros térségi falugazdásza Koltón, a helyi református egyház gyümölcsösébe hívta a gazdákat, míg március 11-én Bucsás Sándor, Bihar megyei falugazdász Mezőtelkiben, Pál Ferenc gyümölcsöskertjében tartott metszés-bemutatót.

A koltói találkozón Mátyás Mihály agrármérnök, a máramarosi Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) nyugalmazott igazgatója mutatta be az érdeklődőknek a szőlő, a körte, a szilva, továbbá a málna és az egres szakszerű metszési tudnivalóit. A bemutatót követően Tar Bálint a gyülekezeti házba invitálta a résztvevőket, ahol az aktuális mezőgazdasági támogatásokról kaptak átfogó tájékoztatást a gazdák, egyúttal a Partiumi Falugazdász Hálózat támogatási útmutató-füzetét is átvehették.

p.jpeg

A metszés-bemutatóhoz hasonlóan a szó az agrártámogatások kapcsán is Mátyás Mihályé volt, aki – intézmény-vezetőhöz méltóan – szakszerűen, rutinosan, apró részletekbe menően mutatta be a termelőknek az APIA-n keresztül idéntől igényelhető területalapú- és állattenyésztési támogatásokat. Természetesen a gépvásárlási, ültetvénytelepítési, farmmodernizálási pályázati tudnivalókról is szó volt, de figyelem övezte a kisgazdaságoknak és az induló fiatal gazdáknak szóló pályázati támogatási lehetőségeket is.

p2

A koltói találkozón Virág Gábor, a nagybányai Politop Kft igazgatója is részt vett, aki a termőtalajok természetes, kálcium, magnézium és kén utánpótlását szolgáló kőzetőrleményeket mutatta be. A Partiumi Falugazdász Hálózat máramarosi falugazdászának rendezvényét jelenlétével Csendes Lajos, Koltó polgármestere is megtisztelte.

p1.jpeg

A Partiumi Falugazdász Hálózat következő metszés-bemutatója március 11-én, a Bihar megyei Mezőtelkiben zajlott. Az esemény szervezője ez esetben Bucsás Sándor, szervezetünk Sebes-Körös menti falugazdásza volt, aki Pál Ferenc gyümölcsösében mutatta be a fiatal, három-négy éves csemeték koronaalakító metszését. A helyszín kiváló választásnak bizonyult, mivel a házigazda, Pál Ferenc 80 áras, vegyes telepítésű gyümölcsösében számos fajta megtalálható. A fajtáknak megfelelő eltérő koronaalakítást a gyümölcsös bő fajtaválasztékának köszönhetően az őszi barack és a kajszi, a cseresznye, a vilmos körte, két féle szilva, a Stanley és Anna Spath, továbbá két fajta alma – a golden és a florina – fáin mutathatta be a falugazdász. A szombati, mezőtelki metszésbemutatón nyolc gazdálkodó vett részt.

p3.jpeg
Cseresznye-metszési bemutató Diószegen
Március 10-én újabb metszés-bemutatóra hívták a kertbarátokat a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai. Ezúttal Gődér Imre, érmelléki falugazdász volt a kezdeményező, aki Bihardiószegre, Szőnyi István gyümölcsösébe invitálta az érdeklődőket, ahol a szabadorsó koronaformájú cseresznyefák metszési-technikáját ismerhették meg a gazdák.
Szilvafa-metszésbemutató Érszőllősön
Metszőbemutatót szervezett március 8-án Érszőllősön Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta-térségi falugazdásza. A házigazda Muresan Nicolae volt, akinek a viszonylag fiatal, 2013-as telepítésű gyümölcsösében a szilvafák metszési technikáját ismerhették meg a gazdák.
Talajjavításról beszélgettek a gazdák Mezőtelkiben
Bucsás Sándor, a Partiumi Falugazdász Hálózat Sebes-Körös menti falugazdászának kezdeményezésére Mezőtelkiben gyűltek össze a helyi és a környékbeli növénytermesztők, kertészek, állattartó gazdák. A június 26-i, vasárnap délutáni gazdatalálkozó főtémáját a talajjavítás, a térségben termesztett haszonnövények tápanyagszükségletei és a természetes, környezetbarát tápanyagpótlási lehetőségei szolgáltatták.
Cookie