×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Metszésbemutató Szatmárhegyen

2023.03.01 - 20:25
Az almafák metszési technikáival, a termésingadozást kiküszöbölő termőág-újítási módszerekkel ismerkedtek a gazdák február 28-án Szatmárhegyen, a Partiumi Falugazdász Hálózat Szatmár térségi falugazdászainak rendezvényén. A meghívott szakmai előadó Babicz Szabolcs, a Holland Alma Kft vezetője volt.

Metszőbemutatón látta vendégül 2023. február 28-án a gyümölcstermesztés iránt érdeklődő gazdákat a Partiumi Falugazdász Hálózat két Szatmár megyei falugazdásza, Fehér Gyula és Fodor István. A metszés-bemutató szervezőit és résztvevőit az időjárás is kegyeibe fogadta: a gyümölcsös-kertbe érkezők az utóbbi napok havas, esős időjárása helyett a felszakadozó felhőzetnek és az előbukkanó tavaszi napsugaraknak örvendhettek.

A metszésbemutatót Fehér Gyuláék szatmárhegyi gyümölcsösében tartották. A 14 éve telepített gyümölcsösben – hét fajtára koncentrálva – intenzív almatermesztés zajlik. A metszés fortélyait, a koronaalakítás lépéseit a szatmárhegyi találkozón – meghívott szakemberként – Babicz Szabolcs, Magyarország legnagyobb faiskolájának, a Holland Alma Kft-nek a vezetője mutatta be az érdeklődőknek. A falugazdászok választása nem volt véletlenül esett az anyaországi szakemberre, hiszen Babicz Szabolcs a szaporítóanyag előállítás és a csemetenevelés mellett a cég hat hektáros bio-alma ültetvényének egész éves termelési, talajművelési és preventív növényvédelmi tennivalóit is felügyeli.

metsz2.jpeg

Az eseményen Tasnád és Szatmárhegy térségéből közel harminc gyümölcstermesztő vett részt, de a metszésbemutatóra Csere-Nagy József, szilágysági falugazdász társaságában még a Szilágycseh környéki településekről is érkeztek gazdák.

Babicz Szabolcs az almás intenzív művelési jellegéből adódóan az orsós koronaformának megfelelő metszési-technológiát mutatta be. Felhívta a figyelmet, hogy a metszés során nem csupán a koronaformát, hanem az alma fajtáját is fontos szem előtt tartani. Az erős növekedési hajlamú Florina például erősebb beavatkozást és mást metszést igényel, mint a szerényebb növekedésű almafajták, amiknek a metszéséhez egy-egy kardinális vágás és a ritkítás is elegendő.

metsz.jpeg

A helyes metszési eljárással a túlzott termésingadozás, az éves terméskiesési-hajlam kialakulása is megelőzhető, kiküszöbölhető. Ne engedjük, hogy az egyik évben sokat, másik évben keveset teremjen a fa: ezt a termőágak tudatos megválasztásával és a 3-4 éves ágak rendszeres cserélgetésével, 5-10 cm-es csonkra-vágásával lehet elérni. Ezzel a módszerrel almafánkat folyamatosan az alvórügyek élesztésére, majd ezekből az új termőágak nevelésére ösztönözzük – hívta fel a gazdák figyelmét Babicz Szabolcs tanácsait erősítve Fodor István, falugazdász is. Ezt a metszési, termőág-megújítási technikát alkalmazzák a Holland Alma gyümölcsösében is.

Fehér Gyuláék szatmárhegyi gyümölcsöséből ugyanakkor gazdák a gyakorlati, metszési tanácsok mellett hasznos olvasnivalókkal gyarapodva térhettek haza. A szervezők ugyanis a Partiumi Falugazdász Hálózat kiadványaival – az időszakosan megjelenő Mezsgye füzetekkel és a szervezet 2023-as falinaptárával – ajándékozták meg a résztvevőket, továbbá azzal az új tájékoztató kiadvánnyal, mely az idéntől életbe lépő területalapú- és állattenyésztési támogatásokról, továbbá az agrárvállalkozásoknak, fiatal gazdáknak szóló uniós pályázati, gépvásárlási, farmfejlesztési támogatási lehetőségekről kínál részletes eligazítást a 2023-2027 közötti országos mezőgazdasági stratégia (PNS) intézkedéseinek bemutatásával.

metsz1.jpeg
Hírlevél 2023. december 8.
Megemelték a fokhagymatermesztők támogatására elkülönített keretösszeget. Állatvédők követelik a ketrecek használatának betiltását. Lehet értékesíteni a háznál nevelt sertéseket - nyugtat meg mindenkit a miniszter.
Hírlevél 2023. november 26.
Kedvezményes, fix kamatozású hitelhez juthatnak a gazdák. Egyre kevesebb a tehén Romániában, ráadásul az állatok tejtermelésben is gyengék. A rovarirtószerek csökkentése ellen szavazott az Európai Parlament.
Hírlevél 2023. november 16.
Szél- és napenergia termelésére pályázhatnak a gazdaságok. Az Európai únióban egyre több ország tiltja a szintetikus húsok forgalmazását. Alacsony a borgonya iránti kereslet, megváltoztak a vásárlói szokások.
Cookie