×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Cseresznye-metszési bemutató Diószegen

2023.03.11 - 14:25
Március 10-én újabb metszés-bemutatóra hívták a kertbarátokat a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászai. Ezúttal Gődér Imre, érmelléki falugazdász volt a kezdeményező, aki Bihardiószegre, Szőnyi István gyümölcsösébe invitálta az érdeklődőket, ahol a szabadorsó koronaformájú cseresznyefák metszési-technikáját ismerhették meg a gazdák.

A metszés-bemutatót a házigazda, Szőnyi István tartotta az érmelléki településekről, a Sebes-Körös mentéről, illetve Szatmárnémetiből érkezett mintegy 15 fős gazdaközösségnek.

A fél hektáros cseresznyést 2017-ben telepítette a házigazda, a területen az azt megelőző három évtizedben őszi barackot termesztettek. Szőnyi István a cseresznyést intenzív termelésre tervezte, a Debrecenből vásárolt csemetéket 4,2 méteres sor- és 2,5 méteres tőtávolságú térállásban ültette. Ennek nyomán a fél hektáros gyümölcsösben 400 fa kapott helyet. A gyümölcsös – habár már tavaly is megmutatta termését – Szőnyi várakozása szerint idén fog igazán termőre fordulni.

IMG_6979

A 400 fa márpedig fél hektáron nem kevés: rendelkezésre álló légtér hatékony kihasználása és az árnyékolás kiküszöbölése miatt döntött a gazda – emeletenként 3-4 ágat hagyva – a központi tengelyes, szabadorsós koronaforma kialakítása mellett. A regulázás szigorú szabályaihoz tartozik az is, hogy a cseresznyefákat a gazda 3,5 méternél magasabbra semmilyen körülmények között sem engedi felnőni. A kora tavaszi metszést július második felében – a termés betakarítását követően – ahol szükséges, zöldmetszéssel korrigálják. A nyári metszés a hajtásokon kívül az egy-, legtöbb két-három éves korú részekre terjedjen ki – hangsúlyozta a házigazda.

Ami a fajtaválasztékot illeti, Szőnyi István a cseresznye-termeléshez két fő fajtát választott: a Carment és a Germersdorfit. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ezenfelül még négy másik cseresznye-fajta is megtalálható a kertben, amiknek leginkább a váltósorokba rendezett két főfajta beporzásának szerepét szánta a gazda.

img-6935.JPG

A kertet három oldalról drótkerítés védi, ennek ellenére a vadkárok minimalizálására – az év minden évszakában – rugalmas törzsvédőhálót is használnak. Szőnyi István nagy figyelmet fordít az ültetvény gyommentességét és levegőzését szolgáló talajmunkálatoknak: a sorközöket tavasztól őszig tárcsázással, a téli hónapokban pedig a csapadék-felvételt segítő őszi szántással tartják tisztán. A tőközök lazítását, gyommentesítését talajmarózással, a szűk helyeken – ahová a munkálatokhoz használt japán kistraktorral sem lehet beférni – kerti kapálógéppel oldják meg.

img-6957.JPG

Szőnyi István – vendégei kérésére - részletesen beszélt a cseresznyés növényvédelméről, az időszakonként alkalmazott permetező-kezelésekről is. A metszésbemutató után hangulatos, kötetlen beszélgetés következett, amin – a diószegi házigazda másik kedves hobbijáról – a szőlőgondozásról, borról, borászatról folyt tovább a diskurzus. A téma szó szerint helyben volt, hiszen Szőnyi István, a gyümölcsös aljában levő borospince ajtaját megnyitva napfényes királyleánykájával, vagy épp a diószegi borversenyen aranyérmet szerzett, száraz, rubint színű pinot noirjával kínálta a Partiumi Falugazdász Hálózat felhívására érkezett kertbarátokat.

img-7003.JPG
Koltón és Mezőtelkiben folytatódtak a metszésbemutatók
Két újabb helyszínen folytatódott a napokban a Partiumi Falugazdász Hálózat tavaszi metszésbemutató-sorozata. Március 10-én Tar Bálint, szervezetünk Máramaros térségi falugazdásza Koltón, a helyi református egyház gyümölcsösébe hívta a gazdákat, míg március 11-én Bucsás Sándor, Bihar megyei falugazdász Mezőtelkiben, Pál Ferenc gyümölcsöskertjében tartott metszés-bemutatót.
Szilvafa-metszésbemutató Érszőllősön
Metszőbemutatót szervezett március 8-án Érszőllősön Huszár Antal, a Partiumi Falugazdász Hálózat Margitta-térségi falugazdásza. A házigazda Muresan Nicolae volt, akinek a viszonylag fiatal, 2013-as telepítésű gyümölcsösében a szilvafák metszési technikáját ismerhették meg a gazdák.
Metszésbemutató Szatmárhegyen
Az almafák metszési technikáival, a termésingadozást kiküszöbölő termőág-újítási módszerekkel ismerkedtek a gazdák február 28-án Szatmárhegyen, a Partiumi Falugazdász Hálózat Szatmár térségi falugazdászainak rendezvényén. A meghívott szakmai előadó Babicz Szabolcs, a Holland Alma Kft vezetője volt.
Cookie