×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Pálfi Noémi, aki összefogja az érmelléki borászokat

2021.06.16 - 22:41
Ma már nincs az Érmelléken olyan borász, aki ne ismerné Pálfi Noémit, aki alig két éve került Székelyhídra, gyökeresen megváltoztatva a vidéken szőlőtermesztést és a borkészítést. Azt mondja, a térség szőlészete és borászata olyan, mint egy darab gyémánt, amelyet közösen kell csiszolniuk, hogy ismét régi fényében ragyoghasson.

Fotó: erhangja.ro

Pálfi Noémi Kolozsváron született zeneszerető családban, zenetanárok gyerekeként közel kerülte az egyházzenéhez, beleszeretett a zongorába. Így szinte adta magát, hogy a református kántorképzőbe iratkozzon. „Nagyon sok koncertet, valamint zongoraestet tartottam. Nagyváradra jöttem férjhez, három gyerek büszke édesanyja vagyok” – mondja.

A csillagocska református templom papnéjaként nagyon sok programot szervezett, egy alkalommal pedig a Vuravinotéka felkérte, legyen az eseményszervezőjük. „Így ismerkedtem meg Debrecen város polgármesterével, akivel közösen nagyon sok külhoni, valamint magyarországi bort mutatunk be a nagyváradi közönségnek. Azt tapasztaltam, hogy nincs aki összefogja és segítse a fejlődésben a Bihar megyei borászokat, ezért megalapítottam a Nagyváradi Borbarátnők Egyesületét. Így már jóval több borászati eseményt, borkóstolót szerveztem, amelyek bevételéből 15.000 szőlőoltványt vásároltunk és osztottunk ki az érmelléki valamint a hegyközi gazdák körében” – magyarázza Pálfi Noémi. 

Ezzel párhuzamosan elvégzett egy borászati és borkóstolói tanfolyamot, így egyre több neves borásszal ismerkedett meg, köztük Balla Gézával.

A Vuravinoteka megszűnése után Béres Csaba polgármester megkeresésére jött Székelyhídra, ahol borászati szaktanácsadóként dolgozik és próbálja előrébb vinni a borászok ügyét a térségben.

 


„2019-ben sikerült elvinni 27 borászt Egerbe, ahol egy színvonalas, többlépcsős képzésen vettek részt, amelyet Dr. Mészáros Gabriella tartott a borászatról, metszésről. Ez a pandémia miatt félbeszakadt, de remélem nemsokára megtarthatjuk növényvédelem témakör képzést is” – mondja Pálfi Noémi, aki számtalan borkóstolót valamint bormustrát, borászati látogatást szervezett.

A jövőbeli céljai között szerepel a térség borászainak az összefogása, „megmutatni nekik melyek az előnyei a szövetkezeteknek, mert itt nagyon sok ügyes borász van, de külön-külön nem érvényesülnek”. Azt mondja, a térség szőlészete és borászata olyan, mint egy darab gyémánt, amelyet közösen kell csiszolniuk, hogy ismét régi fényében ragyoghasson.

Fotó: erhangja.ro

Meglátása szerint egy borlaboratórium létrehozása nagyban megkönnyítené az itteni gazdák munkáját. Ugyanakkor szakértők bevonásával el szeretné készíteni az Érmellek borászati térképét, „mert volt idő amikor Szilágy és még Szatmár is ide tartozott borászatilag”.

Gődér Imre falugazdász

Címkék:
#borászat
Eseményajánló, falugazdász módra
Alaposan megsűrűsödnek az előttünk álló napokban, hetekben a partiumi falugazdászok tennivalói – derült ki a szervezet munkatársainak május 10-i, Szatmárnémetiben tartott munkamegbeszélésén. A közeljövő feladatait a szaktanácsadás és a gazdákkal való kapcsolattartás mellett mezőgazdasági államtitkári látogatás előkészítése, könyvbemutató, magyarországi szakmai továbbképzés, valamint – hol partnerségi, hol szervezői minőségben – borászati rendezvényekre és pálinkaversenyekre való felkészülés színesíti.
Partiumi Kincses Pince Nagykárolyban
Az év legszínesebb borászati rendezvényét tartják a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében az Agrárminisztérium támogatásával.
Borkezelés, borbevizsgálás – ahogy a profik csinálják
A neves borászatokban használt borkezelési eljárásokkal és a borelemzést, mintabevizsgálást segítő laborok felszerelésével és működésével ismerkedtek a július 8.-9. közötti tanulmányútjukon az RMGE Maros Szervezet és a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársai.
Cookie