×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Nőtt a méhészeti program keretösszege

2021.08.25 - 09:02
A legutóbbi kormány­ülésen elfogadták az Országos Méhészeti Program részleteit szabályozó 339/2020 számú kormány­határozat módosítását. Ennek értelmében jelentősen nő a program 2020–2022 közötti időszakra szóló kerettösszege. A program célja a méhészeti termékek elő­állítá­sának és forgalma­zásának jobbítása.

152 419 000 lejről 168 639 000 lejre nőtt az Országos Méhészeti Program költségvetése, ami 12 százalékos növe­kedést jelent. A program célja a méhészeti termékek elő­állítá­sának és forgalma­zásának jobbítása. Nem önjáró méhészeti járművek (méhészeti utánfutó, méhész­pavilon), nem önjáró, a méhkaptárok vándorlás alatti fel- és lerako­dására alkalmas eszközök, valamint az elit besoro­lású és szaporítási méhésze­tekben használt eszközök vásár­lására lehet pályázni. Előbbi kategória esetében a jelzett idő­szakban 37 millió lej helyett 44,6 millió lejt szánnak. Ugyan­akkor támo­gatják az állomány bővítését valamint a méh­családok táplálását, beteg­ségek megelő­zését célzó szerek vásárlását is – a korábban tervezett 44,4 millió lej helyett az erre szánt keret­összeg 53 millió lej. 

Címkék:
#méhészet
Gyula Lehel akácerdei méhesében jártunk
Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek.
Mézzel, méhekkel ismerkednek a kisdiákok
Elemista – első és negyedik osztály közötti – kisdiákoknak indított méhekről, mézről és méhészetről szóló tájékoztató, ismeretbővítő kampányt a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az első iskolai, mézkóstolóval egybekötött méhészeti-bemutatóra április 4-én Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Gimnázium alsó tagozatú, magyar tannyelvű osztályaiban került sor.
Hírlevél 2022. március 8.
Idén is folytatja a báznai és a mangalica sertések tartását és szaporítását ösztönző programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az orosz-ukrán háború miatt nőni fog az élelmiszerek ára, viszont Románia nem áll le a gabonaexporttal, ugyanis úgy ítélik meg, hogy nincs veszélyben a lakosság élelmiszer-ellátása. Hírlevelünkből hasznos információkat kaphatnak a fokhagyma-termesztők és a méhészek is.
Cookie