×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
H1

Nemzetközi párlat- és pálinkaversenyre várják a partiumi termelőket

2021.05.14 - 14:59
Első alkalommal szervezi meg az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt Erdélyben a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, partnerségben a Partiumi Falugazdász Hálózattal, valamint több szakmai szervezettel és céggel.

palinka.jpeg

A verseny elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelenkor minőségi követelményeire – olvasható a szervezők közleményében. A verseny nevezői olyan részletes visszajelzést kapnak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet a bírálatban kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítenek el. További feladat az üzleti kategória marketingeszközökkel való támogatása, kereskedelmi lehetőségeinek növelése, valamint az egyéni kategóriában a minőségi előállítás szándékának erősítése.

A magyar párlat- és pálinkakészítők üzleti és egyéni kategóriában is versenybe szállhatnak az arany minősítésért. Az üzleti kategóriában a párlatot és/vagy pálinkát előállító és/vagy forgalmazó üzleti vállalkozások jelentkezését várják. Az egyéni kategóriában pedig a párlatot előállító magánfőző vagy bérfőzdében előállíttató magánszemélyek nevezhetnek.

A versenyen csak azokat a párlatokat és pálinkákat fogadják el mintának, amelyek megfelelnek a szükséges előírásoknak. A Partiumi Falugazdász Hálózat összegyűjti a Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyei mintákat. Az üzleti vagy egyéni kategóriában indulni szándékozók bővebb információkért, valamint a minták átvételéért Szatmár megyében Fodor Istvánt (0728-331 953), Bihar megyében Antal Józsefet (0762-386 609), Szilágy megyében Sütő Attilát (0735-500 322), Máramaros megyében pedig Tarr Bálintot (0746-933 256) kereshetik.

A rendezvény nevezési határideje 2021. június 11., déli 12 óra, a nevezett minták érzékszervi minősítése pedig 2021. június 18-a és 19-e között zajlik majd. A versenyszabályzatról a vetélkedő weboldalán https://akovita.ro/ tájékozódhatnak, de bővebb felvilágosítást telefonon is kérhetnek kollégáinktól.

Címkék:
#pálinka #vereseny
Pálinkaversenyt tartanak Kaplonyban
Pálinkaversenyt tartanak Kaplonyban 2021. október 30-án, szombaton, nevezni október 28-ig lehet. Nagy Botond pálinkaítész mond véleményt a nevezett italokról, illetőleg beszél a pálinkakészítésről. Kitér a legújabb irányzatokra, a tájegységekre jellemző ízek megőrzésére, valamint a pálinkafőzést forradalmasító egylépcsős lepárló berendezésre, amely által időt és mennyiséget is nyer a használója.
Partiumi párlat- és pálinkakészítőket díjaztak
Érmihályfalván gyűltek össze azok a partiumi termelők, akik mintát küldtek a csíkszeredai Ákovita Nemzetközi Párlat-és Pálinkaversenyre. A Gödör rendezvényházban nemcsak a díjazottak köszöntése és az elismerések átadása zajlott, hanem termékkóstolás is.
Számos díjat kaptak a partiumi pálinka­­főzők az Ákovita versenyen
Számos díjjal tértek haza a partiumi pálinka­­főzők az Ákovita Nemzet­­közi Párlat- és Pálinka­versenyről, amelyre a Partiumi Falu­gazdász Hálózat 191 mintát gyűjtött össze. Összesen 1082 mintát neveztek be a versenyre, ami meglepő, mert a több évtizedes hagyo­mánnyal rendelkező eseményeken sem tapasz­talható ekkora érdeklődés.
Cookie