×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Módosult az országos méhészeti program

2021.05.10 - 10:40
Elfogadta legutóbbi ülésén a kormány azt a határozatot, amely kiegészíti és módosítja a 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó országos méhészeti program jóváhagyásáról szóló, 339/2020-as kormányhatározatot. Több, az ágazatot segítő intézkedést is bevezettek.
mehek-lep.jpg

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a méhészek május 31-ig nyújthatják be jelentkezési iratcsomójukat. Az uniós méhészeti utánpótlási támogatási intézkedés keretében a szilárd fehérjetermékek vásárlását valamint méhészeti kiegészítők vásárlását is támogatják. Utóbbi kategóriába tartozik a királynő tenyésztő inkubátor, a szállító inkubátor, mikroszkóp, termékenyítő eszközt és termékenyítő fecskendőt tartalmazó mesterséges megtermékenyítő készlet is. A fizetési kérelem és a kísérő dokumentumok benyújtási határideje július 31-ről augusztus 1-re módosult, de az elfogadott határozat kivételt is előír. Indokolt esetben a fizetési kérelem és a kísérő dokumentumok benyújtását december 31-én is elfogadják.

Címkék:
#méhészet
Gyula Lehel akácerdei méhesében jártunk
Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek.
Mézzel, méhekkel ismerkednek a kisdiákok
Elemista – első és negyedik osztály közötti – kisdiákoknak indított méhekről, mézről és méhészetről szóló tájékoztató, ismeretbővítő kampányt a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az első iskolai, mézkóstolóval egybekötött méhészeti-bemutatóra április 4-én Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Gimnázium alsó tagozatú, magyar tannyelvű osztályaiban került sor.
Hírlevél 2022. március 8.
Idén is folytatja a báznai és a mangalica sertések tartását és szaporítását ösztönző programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az orosz-ukrán háború miatt nőni fog az élelmiszerek ára, viszont Románia nem áll le a gabonaexporttal, ugyanis úgy ítélik meg, hogy nincs veszélyben a lakosság élelmiszer-ellátása. Hírlevelünkből hasznos információkat kaphatnak a fokhagyma-termesztők és a méhészek is.
Cookie