×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Májusi teendők a kertben

2021.05.05 - 08:21
Az év ötödik hónapjában járunk, amikor már tényleg minden zöldül és rügyezik vagy éppen virágzik. A fagyos éjszakák elmúltával szép lassan indulhat a palántázás is a kertben. Nézzük, melyek a legfontosabb teendőnk a virágos- és a zöldségeskertben.

Az elnyílt orgonavirágokat vágjuk le, a hagymás növényeket hagyjuk visszahúzódni csak a száraz leveleket és szárakat távolítsuk el.

A fagyosszentek elmultával az összes szobanövény kihelyezhető a teraszra vagy az udvarra. A kihelyezéssel egyidőben a metszést, átültetést valamint a tápanyagpótlás is időszerű megejteni.

A dália-, kardvirág-, kánna- és fréziagumókat a szabadföldi elültetés előtt egy éjszakára áztassuk vízbe. Ültessük napos helyre, előre leszúrt támaszték mellé, így a későbbiekben nem sértjük meg a gumókat. Ebben az időszakban ajánlott vetni az olyan egynyári virágokat, mint az oroszlánszáj, körömvirág vagy a dísznapraforgó. És nem késő földlabdás vagy cserepes bokrokat, díszcserjéket, tűlevelű örökzöldeket ültetni.

Ez a hónap az ideális a gyepesítésre vagy a fű magvetéssel való pótlására.

A rózsabokrok tövéből távolítsuk el a vadhajtásokat és ha szükséges kezdjük a permetezést a bimbókon megjelenő levéltetűk ellen. Erre az Actara, a Chess vagy a Vectafid-A szer a legalkalmasabb.  

De indulhat a balkonládák, függőkosarak, dézsák, díszcserepek beültetése is. Számtalan szebbnél szebb egynyári virágot találunk a virágboltok, piacok valamint kertészetek kínálatában. A függőkosarakba nagyon jól mutat a lefelé futó muskátli, a petúnia, a verbéna, a szúnyogűző vagy más néven illatos kakassarkantyú, illetve egyes begóniafajták. A balkonládában az olyan kisebb, bokrosabb virágok mutatnak jól, mint például az árvácska, a virágcsalán, a záporvirág, a begónia vagy a mézvirág. Ezek gondozása a nyár folyamán elengedhetetlen ahhoz, hogy valódi színfoltjai legyenek teraszunknak, kertünknek. A hervadt virágok, felnőtt szárak eltávolítása, a tápanyagutánpótlás valamint a gyakori öntözés szinte napi feladat. Ám a látvány és illat mindnért kárpótol majd.

Ebben a hónapban is bőven van teendő a veteményeskertben is: gyomlálni kell már a kikelt zöldségféléket, köztük a répát, a petrezselymet, a hagymát. A tavaszi friss zöldségek helyét takarítsuk ki a szár- és gyökér maradványoktól majd lazítsuk fel és már is kész a következő növénynek. Figyeljünk oda a vetésforgóra. Nem lehet mindig ugyanazt vetni vagy ültetni ugyanabba a parcellába. Már azért sem mert egy bizonyos növény mindig ugyanazt a tápanyagot vonja ki a talajból, ugyanazon betegségekre érzékeny és saját gyökérmaradványai kedvezőtlen hatásúak lehetnek.  A fagyosszentek elmultával minden palántát kiültethetünk, fontos azonban figyelni arra, hogy milyen növények kerülnek egymás mellé.

Ismernünk kell az ültetésre szánt zöldségfajták fény-, víz-, tápanyag- és helyigényét. Érdemes figyelembe venni ugyanakkor, hogy vannak növények, amelyek gyorsabban, egészségesebben fejlődnek ha egymás mellé ültetjük őket és vannak, amelyek gátolják egymás fejlődését. A növénytársítás kapcsán több tippet is találunk melyekre érdemes odafigyelni mint például a krumpli mellé ajánlott spenótot, karalábét vagy épp kaprot ültetni. Az uborka jól érzi magát a zeller, a bab, a hagyma, a cékla vagy a saláta mellett. A paradicsompalánták mellé lehet ültetni zellert, petrezselymet, spenótot, hagymát, salátát, babot.

Nem ajánlott egymás mellé ültetni a babot és a borsót, a babot és a hagymát, a borsót és a paradicsomot, a salátát és a petrezselymet, a káposztát és a hagymát, illetve a krumplit és a hagymát.

A növények kártevők elleni védelmében használhatunk gyógy- és fűszernövényeket ilyen például a torma mely jó hatással van a krumplira, a kamilla a káposztára. A fokhagyma jótékony hatással van a gombás betegségek és csigákkal szemben. Ezen tanácsokra odafigyelve szebb és egészségesebb zöldségeket nevelhetünk, érdemes tehát kis figyelmet szentelni erre ültetés előtt.

Horváth Péter falugazdász

Zöldségtermesztési fórum Érmihályfalván
Növénytermesztőknek – ezen belül is főként kertészeknek, fóliasátras és üvegházas zöldségtermesztőknek – szóló gazdatalálkozót szervezett február 25-én Érmihályfalván Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője. A találkozóra nem csupán a szomszédos, érmelléki településekről, hanem távolabbról, Nagyváradról, sőt még Szatmár megye zöldségtermesztésről neves térségeiből is szép számban érkeztek érdeklődők.
Kertünk téliesítése
A nyárral vagy az őszi meleg napokkal együtt nem érnek véget a kerti munkálatok. Ahhoz, hogy kertünk a következő tavasszal és nyáron teljes díszében pompázzon, ősszel kell elvégezni azokat a feladatokat, amelyek segítenek a növényeinknek átvészelni a téli hónapokat. Növényeink védelme, téliesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy tavasszal a legjobb kondíciójukban kezdjék meg a fejlődést.
Fűszerpaprika-termesztés Székelyhídon
Közeledik a tél, ünnepek előtt pedig a disznóvágások időszaka. A házi finomságok elkészítéséhez sok fűszerre van szükségünk, amelyek közül a fokhagymát és a fűszerpaprikát mi is meg tudjuk termeszteni. Ez utóbbi rejtelmeibe Gődér Gyula székelyhídi fűszerpaprika termesztő avatott be.
Cookie