×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Májusi teendők a kertben

2021.05.05 - 08:21
Az év ötödik hónapjában járunk, amikor már tényleg minden zöldül és rügyezik vagy éppen virágzik. A fagyos éjszakák elmúltával szép lassan indulhat a palántázás is a kertben. Nézzük, melyek a legfontosabb teendőnk a virágos- és a zöldségeskertben.

Az elnyílt orgonavirágokat vágjuk le, a hagymás növényeket hagyjuk visszahúzódni csak a száraz leveleket és szárakat távolítsuk el.

A fagyosszentek elmultával az összes szobanövény kihelyezhető a teraszra vagy az udvarra. A kihelyezéssel egyidőben a metszést, átültetést valamint a tápanyagpótlás is időszerű megejteni.

A dália-, kardvirág-, kánna- és fréziagumókat a szabadföldi elültetés előtt egy éjszakára áztassuk vízbe. Ültessük napos helyre, előre leszúrt támaszték mellé, így a későbbiekben nem sértjük meg a gumókat. Ebben az időszakban ajánlott vetni az olyan egynyári virágokat, mint az oroszlánszáj, körömvirág vagy a dísznapraforgó. És nem késő földlabdás vagy cserepes bokrokat, díszcserjéket, tűlevelű örökzöldeket ültetni.

Ez a hónap az ideális a gyepesítésre vagy a fű magvetéssel való pótlására.

A rózsabokrok tövéből távolítsuk el a vadhajtásokat és ha szükséges kezdjük a permetezést a bimbókon megjelenő levéltetűk ellen. Erre az Actara, a Chess vagy a Vectafid-A szer a legalkalmasabb.  

De indulhat a balkonládák, függőkosarak, dézsák, díszcserepek beültetése is. Számtalan szebbnél szebb egynyári virágot találunk a virágboltok, piacok valamint kertészetek kínálatában. A függőkosarakba nagyon jól mutat a lefelé futó muskátli, a petúnia, a verbéna, a szúnyogűző vagy más néven illatos kakassarkantyú, illetve egyes begóniafajták. A balkonládában az olyan kisebb, bokrosabb virágok mutatnak jól, mint például az árvácska, a virágcsalán, a záporvirág, a begónia vagy a mézvirág. Ezek gondozása a nyár folyamán elengedhetetlen ahhoz, hogy valódi színfoltjai legyenek teraszunknak, kertünknek. A hervadt virágok, felnőtt szárak eltávolítása, a tápanyagutánpótlás valamint a gyakori öntözés szinte napi feladat. Ám a látvány és illat mindnért kárpótol majd.

Ebben a hónapban is bőven van teendő a veteményeskertben is: gyomlálni kell már a kikelt zöldségféléket, köztük a répát, a petrezselymet, a hagymát. A tavaszi friss zöldségek helyét takarítsuk ki a szár- és gyökér maradványoktól majd lazítsuk fel és már is kész a következő növénynek. Figyeljünk oda a vetésforgóra. Nem lehet mindig ugyanazt vetni vagy ültetni ugyanabba a parcellába. Már azért sem mert egy bizonyos növény mindig ugyanazt a tápanyagot vonja ki a talajból, ugyanazon betegségekre érzékeny és saját gyökérmaradványai kedvezőtlen hatásúak lehetnek.  A fagyosszentek elmultával minden palántát kiültethetünk, fontos azonban figyelni arra, hogy milyen növények kerülnek egymás mellé.

Ismernünk kell az ültetésre szánt zöldségfajták fény-, víz-, tápanyag- és helyigényét. Érdemes figyelembe venni ugyanakkor, hogy vannak növények, amelyek gyorsabban, egészségesebben fejlődnek ha egymás mellé ültetjük őket és vannak, amelyek gátolják egymás fejlődését. A növénytársítás kapcsán több tippet is találunk melyekre érdemes odafigyelni mint például a krumpli mellé ajánlott spenótot, karalábét vagy épp kaprot ültetni. Az uborka jól érzi magát a zeller, a bab, a hagyma, a cékla vagy a saláta mellett. A paradicsompalánták mellé lehet ültetni zellert, petrezselymet, spenótot, hagymát, salátát, babot.

Nem ajánlott egymás mellé ültetni a babot és a borsót, a babot és a hagymát, a borsót és a paradicsomot, a salátát és a petrezselymet, a káposztát és a hagymát, illetve a krumplit és a hagymát.

A növények kártevők elleni védelmében használhatunk gyógy- és fűszernövényeket ilyen például a torma mely jó hatással van a krumplira, a kamilla a káposztára. A fokhagyma jótékony hatással van a gombás betegségek és csigákkal szemben. Ezen tanácsokra odafigyelve szebb és egészségesebb zöldségeket nevelhetünk, érdemes tehát kis figyelmet szentelni erre ültetés előtt.

Horváth Péter falugazdász

Erdősítés és bionövénykondicionálók
Az Erdősítési programról, valamint a szántóföldi, kerti és gyümölcs kultúrák természetes növénykondicionálását szolgáló biokészítményekről szerezhetnek alapos ismereteket a gazdák Érmihályfalván, a Partiumi Falugazdász Hálózat április 20-án, 17 órától kezdődő rendezvényén.
Sikerrel vizsgáztak a növénytermesztők
Március 7-én, Szalárdon tanfolyamzáró vizsgára jelentkezve, sikerrel adtak számot frissen szerzett növénytermesztési ismereteikről azok az érmelléki, hegyközi, Sebes-Körös menti és Nagyszalonta-térségi gazdálkodók, akik a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei falugazdászainak hívószavára részt vettek a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság uniós pályázati támogatásból finanszírozott növénytermesztési tanfolyamán.
Mi is ott voltunk a csíkmaradasi kertésznapokon
Nívós előadásokat, hangulatos programokat tartogatott idén is a bogyósgyümölcs-termesztőknek, kertészmérnököknek, mezőgazdasági szakembereknek, kert- és tájépítészeknek a csíkmadarasi Kertészeti Szakmai Napok és Konferencia. A három napos rendezvényen – aminek keretében az év legjobb ribizli bor készítőit is díjazták – a partiumi falugazdászok is részt vettek.
Cookie