×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Május végéig várják a méhészek pályázatait

2021.05.25 - 09:26
Május 31-ig igényelhetik az Országos Méhészeti Program keretében lehívható támogatásokat a méhészek – összesen 51 millió lejre lehet pályázni. A támogatások célja a méhészeti termékek előállításának és forgalmazásának a hatékonyabbá tétele.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség tájékoztatása szerint nem önjáró méhészeti járművek a méhkaptárok vándorlás alatti fel- és lerakodására alkalmas eszközök, valamint az elit besorolású és szaporítási méhészetekben használt eszközök vásárlására lehet pályázni. Az érdekelt méhészek szkennelve vagy lefényképezett formában online küldhetik el a támogatásigénylési kéréseket a területileg illetékes APIA-hivatalokhoz. A kért dokumentumok listája, a formanyomtatványok letölthetők az ügynökség honlapjáról. Kifizetésre csak azok lesznek jogosultak, akik iktatják támogatásigénylési szándékukat. A kéréseket július 31-ig kell benyújtani, a pénzt az APIA ellenőrzése után folyósítják. 

Címkék:
#méhészet
Gyula Lehel akácerdei méhesében jártunk
Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek.
Mézzel, méhekkel ismerkednek a kisdiákok
Elemista – első és negyedik osztály közötti – kisdiákoknak indított méhekről, mézről és méhészetről szóló tájékoztató, ismeretbővítő kampányt a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az első iskolai, mézkóstolóval egybekötött méhészeti-bemutatóra április 4-én Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Gimnázium alsó tagozatú, magyar tannyelvű osztályaiban került sor.
Hírlevél 2022. március 8.
Idén is folytatja a báznai és a mangalica sertések tartását és szaporítását ösztönző programot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az orosz-ukrán háború miatt nőni fog az élelmiszerek ára, viszont Románia nem áll le a gabonaexporttal, ugyanis úgy ítélik meg, hogy nincs veszélyben a lakosság élelmiszer-ellátása. Hírlevelünkből hasznos információkat kaphatnak a fokhagyma-termesztők és a méhészek is.
Cookie