×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Talajjavításról beszélgettek a gazdák Mezőtelkiben

2022.06.27 - 20:29
Bucsás Sándor, a Partiumi Falugazdász Hálózat Sebes-Körös menti falugazdászának kezdeményezésére Mezőtelkiben gyűltek össze a helyi és a környékbeli növénytermesztők, kertészek, állattartó gazdák. A június 26-i, vasárnap délutáni gazdatalálkozó főtémáját a talajjavítás, a térségben termesztett haszonnövények tápanyagszükségletei és a természetes, környezetbarát tápanyagpótlási lehetőségei szolgáltatták.

A Bihar megyei falugazdász-rendezvény meghívott előadója Virágh Gábor, a nagybányai Poli Top Kft igazgatója volt. A cég a lengyelországi Calc Group magas, 95-98 százalékos kálcium tartalmú kőzetőrleményeinek kizárólagos romániai forgalmazásával foglalkozik, emellett a hatóanyagai révén a termőtalajok szerkezetjavítását és vízgazdálkodását segítő vulkáni eredetű kőzetből, a zeolitből készített őrleményt is kínál a gazdálkodóknak. A mezőtelki gazdatalálkozón – mintákat ajándékozva a termelőknek – ezeket a természetes talajjavító készítményeket mutatta be a szakember.

gayda.JPG

Kifejtette: a kálcium-őrlemények a talajjavító hatásukat a talaj Ph-értékének növelésével, a savasság csökkentésével érik el, ráadásul fontos és akár több évre is elegendő tápanyagforrást biztosítanak a kálcium-igényes növényeknek.

A különböző méretű – 3-6 milliméteres átmérőjű, így a vetőgéppel vagy a műtrágyaszóróval is könnyen kijuttatható – kálcium-granulátumokból három termékféleséget kínálnak. A tiszta kálciumot – akár vízben feloldva – a zöldségekre, kerti veteményekre, a magnéziumot is tartalmazó kálcium-őrleményt a kukoricára és a szőlősökbe, a kénnel dúsított kálcium-granulátumot pedig leginkább az olajos növényekre, a repce és a napraforgó tápanyagszükségletének pótlására ajánlotta Virágh Gábor. Bucsás Sándor, térségi falugazdász megjegyezte: a kálcium a csonthéjas gyümölcstermők esetében is fontos, emlékeztetve a gazdákat, hogy a hatóanyag pótlása az egykori örvéndi gyümölcstermesztő állami gazdaságok technológiájának is része volt, amikor is három évente jutattak ki kálciumot a gyümölcsfáknak.

gazda1-1.JPG

A talajjavító hatás fokozása érdekében az őrleményt ősszel, a talajba dolgozva, vagy tavasszal, a vetés alkalmával, növénykultúrától függően hektáronként 500-1000 kilógrammos mennyiségben érdemes használni, de a pontos dózis meghatározásához talajelemzésre, talajanalízisre van szükség. A jelenlévőknek különösen felcsillant a szeme, mikor némi számítás után kiderült, hogy a kálcium őrlemény ára nagyobb tétel rendelése és a 600 kilógrammos Big-bag zsákos kiszerelés esetén kilónként nagyságrendileg 1 lej körül alakul, vagyis egy 24 tonnás kamionszállítmány a gazdák udvarára juttatva mindössze 25 ezer lejbe kerülne. A cég képviselői által szétosztott árajánlatban amúgy a tiszta kálcium granulátum neve mellett tonnánként 115 eurós, a magnéziummal dúsított változat mellett pedig tonnánként 117 eurós árcédula szerepelt, ám ez az ár sem a 9 százalékos áfát, sem a szállítási költségeket nem tartalmazza.

gayda2

A találkozón Géczi János, gyakorló gazdálkodó, a község polgármester-helyettese mindenképpen próbára biztatta gazdatársait. Javasolta, hogy a talajjavító készítményt Mezőtelki különböző, emiatt eltérő talajadottságú és Ph-értékű határrészein próbálják ki, így – összehasonlítási alapot teremtve – a vetések közti különbség és a kifejtett hatás is szembetűnőbbé, számszerűsíthetőbbé válik.

gazda3.jpg

A Partiumi Falugazdász Hálózat vasárnapi gazdarendezvényén Virágh Gábor a kálcium mellett a zeolitról is beszélt, melyet szintén természetes őrlemény formájában kínálnak. Elmondta, a vulkáni kőzetet erőteljes felszívó, méregkiválasztó hatása miatt a gyógyászat, illetve a víztisztítás területén, az állattartók pedig az alomra szórva, a trágyalé és vele járó kellemetlen szag megkötésére használják. Olaszországban értékes hatóanyagai és vízmegtartó képessége miatt a szőlőtelepítés során zeolittal töltik fel a gyökérzóna közegét. A zeolitot liszt finomságúra őrölt por formájában is hasznosítják – tette hozzá Virágh: a gyümölcsfákra fújva a levélkártevők lárváinak, tojásainak elpusztításában, kiszárításában jeleskedik, miközben a növénynek trágyaként szolgál. A találkozón jelenlévő zöldségtermesztők hozzászólásaiból kiderült: por formájában kijuttatva jó eszköz lehetne a padlizsán és az uborka kártevőivel szembeni biovédekezésben is, de a dózisok meghatározásához és a hatásmechanizmus vizsgálatához előbb konkrét kísérletekre lenne szükség. Vízmegtartó tulajdonságai nyomán a szakember a virágkertészeteknek, valamint a fóliasátras zöldségtermesztőknek a talajba dolgozva mindenképp ajánlotta a zeolitot, ami a kálciumhoz hasonlóan a talaj szerkezetjavításához és Ph-értékének növelésének is hozzájárul.

Hírlevél 2024. április 6.
Hagymatermesztők támogatását is tervezi a kormány és készül a mezőgazdasági roncs-program. Kedvezményes kamattal juthatnak kölcsönhöz a gazdálkodók. Hírlevelünkben barlangban termesztett zöldségekről, ingyen kecskéről és zebracsíkosra festett szarvasmarhákról is olvashat.
Hírlevél 2024. március 25.
Új támogatást dolgoztak ki a romániai juhtenyésztők számára, Argentínában pedig már a klímasemleges szarvasmarhákon dolgoznak. Nyártól teljes gőzzel üzemel majd az Azomures műtrágyagyár.
Hírlevél 2024. február 17.
Kutatók megtalálták a módszert, amivel kevesebb víz felhasználásával is lehet paradicsomot termelni. Támogatást kaphatnak a fokhagymatermesztők. Félig tök, félig uborka zöldséget hoztak létre, az új hibrid innovációs díjat ért. Jóváhagyta a kormány a Gazdahitel programot és az öntözőrendszert használó gazdák 2024-es évre szóló támogatását.
Cookie