×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Igényelhetik a de minimis támogatást a méhészek

2021.11.19 - 08:28
November 19-e és 26-a között adhatják le a méhészek az idei de minimis támogatás igénylési dokumentumait – tájékoztat a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség. A kormány ezzel a méhészeknek a március–május közötti időszak kedvezőtlen időjárása miatt elszenvedett veszteségeiket szeretné kompenzálni.

A szokásos 30 helyett tehát mindössze csak 7 nap áll a méhészek rendelkezésére a támogatás igénynlésére. Adrian Oros mezőgazdasági miniszter szerint azért a szoros határidő, mert ellenkező esetben nem lehet garantálni a támogatás december 31-ig való folyósítását, akkor van ugyanis a kifizetések határideje. A formanyomtatványok a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség honlapján érhetők el, méhcsaládonként 23 lej 70 bani a támogatás összege. A kormányülésen 53.250.724 lejt hagytak jóvá erre a programra.  Támogatást igényelhetnek a 145/2014-es számú törvény alapján termelői igazolvánnyal rendelkező méhészek, akik szerepelnek az országos nyilvántartásban, engedélyezett magánszemélyek, egyéni vállalkozások, családi vállalkozások és jogi személyek. A vonatkozó kormányhatározat itt tanulmányozható. Tavaly méhcsaládonként 25 lejt utaltak, akkor 16 296-en éltek vele, a szaktárca 1 506 068 méhcsalád után folyósított támogatást.

 

Támogatásban részesülhetnek az állat­tenyész­téssel foglalkozó családi farmok
Az Agroinfo.ro mezőgazdasági szakportál a Mező­gazdasági és Vidék­fejlesztési Minisz­térium 2023–2027 közötti időszakra vonatkozó Országos Stratégiai Tervére hivatkozva azt írja, hogy a jelzett időszakban kiemelt támoga­tásban részesülnek a kis és közepes farmok, elsősorban az állat­tenyész­téssel foglalkozó családi farmok.
Hamarosan révbe ér a méhészek de minimis támogatása
Zöld utat kapott a pénzügy­miniszté­riumtól az a kormány­határozat, amely a méhé­szeknek járó de minimis, azaz csekély összegű támogatásról rendelkezik, már csak az igazság­ügyi minisztérium és a külügy­minisz­térium jóvá­hagyására van szükség – jelentette be Marian Ioan Irinei, a mező­gazdasági minisz­térium állam­titkára.
Listázták a hazai mezőgazdaság gyenge pontjait
Az egységes terület­alapú támogatás egyen­lőtlen eloszlása jelenti a hazai mező­gazdaság egyik gyenge pontját – derül ki abból a SWOT-analízisből, amelyet a szaktárca készíttetett a 2023-2027-es országos stratégia kidolgozása érdekében. Eszerint a támo­gatások 31 százalékát az igénylők 0,27 százaléka kapja meg.
Cookie