×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Igényelhetik a de minimis támogatást a méhészek

2021.11.19 - 08:28
November 19-e és 26-a között adhatják le a méhészek az idei de minimis támogatás igénylési dokumentumait – tájékoztat a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség. A kormány ezzel a méhészeknek a március–május közötti időszak kedvezőtlen időjárása miatt elszenvedett veszteségeiket szeretné kompenzálni.

A szokásos 30 helyett tehát mindössze csak 7 nap áll a méhészek rendelkezésére a támogatás igénynlésére. Adrian Oros mezőgazdasági miniszter szerint azért a szoros határidő, mert ellenkező esetben nem lehet garantálni a támogatás december 31-ig való folyósítását, akkor van ugyanis a kifizetések határideje. A formanyomtatványok a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség honlapján érhetők el, méhcsaládonként 23 lej 70 bani a támogatás összege. A kormányülésen 53.250.724 lejt hagytak jóvá erre a programra.  Támogatást igényelhetnek a 145/2014-es számú törvény alapján termelői igazolvánnyal rendelkező méhészek, akik szerepelnek az országos nyilvántartásban, engedélyezett magánszemélyek, egyéni vállalkozások, családi vállalkozások és jogi személyek. A vonatkozó kormányhatározat itt tanulmányozható. Tavaly méhcsaládonként 25 lejt utaltak, akkor 16 296-en éltek vele, a szaktárca 1 506 068 méhcsalád után folyósított támogatást.

 

Hírlevél 2023. június 4.
Támogatásban részesülhetnek az aszálykárt elszenvedett gazdák, miközben az idei kilátások sem kedvezők: a romániai szántóföldek harmadát veszélyezteti aszályosodás vagy akár elsivatagosodás.
Méhészeti bemutatót tartottunk Érmihályfalván
A Partiumi Falugazdász Hálózat Kisméhész programjának első Bihar megyei állomásaként méhészeti bemutatót tartott április 26-án, szerdán Érmihályfalván, a Zelk Zoltán általános iskola több osztálya számára Szabó Róbert méhész.
Hírlevél 2022. szeptember 29.
Energetikai árplafon bevezetését sürgetik a gazdálkodók, közben műtrágyaválság is fenyeget, amit mindenképpen kezelni kell. Csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást, a mezőgazdasági miniszter szerint Románia ebben jó úton halad. Átlátszó napelem jelentheti az üvegházak energiaellátásának jövőjét. Az idei aszályos nyárról és a szárazság következményeiről készült riportfilm, melyet hírlevelünk olvasói könnyen elérhetnek.
Cookie