×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Idén is jeleskedik diótermesztésből Románia

2021.10.11 - 12:16
Romániában idén 51 ezer tonna dió terem, 1,5 százalékkal több, mint tavaly – ez derül ki legalábbis az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának prognózisából. Amennyiben a papír és a valóság találkozik, idén is mi leszünk az Európai Unió legnagyobb diótermelője. Az elmúlt években megszaporodtak a dióültetvények Romániában: 2017-ben a statisztikákban még csak 1.842.000 fa szerepelt, 2020-ra ez a szám 2.067.000-ra nőtt.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint az idei első félévben 3 600 tonna dióbelet exportált Románia, 15.800.000 euró értékben – az export nagy része Németország, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Ausztria felé irányult. Tavaly 5 200 tonna dióbelet értékesített Románia külföldön, az export értéke 25.000.000 euró volt. A dió iránt a kiskereskedelmi forgalomban karácsony és szilveszter idején a legnagyobb a kereslet. Az economica.net gazdasági portál adatai szerint az elmúlt években megszaporodott a dióültetvények száma Romániában. Míg 2017-ben a statisztikákban csupán 1.842.000 fa szerepelt, 2020-ra ez a szám 2.067.000-ra nőtt. A statisztikai intézet adataiból az is kiderül, hogy az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a termésátlag: az egy fára eső hozam 2017-ben 18 kg volt, 2020-ban azonban meghaladta a 24 kg-ot.

 

A romániai diótermés jelentős része háztáji eredetű. Viszonylag kevés dióültetvény van Romániában, azok zöme is legfeljebb 5 hektáros. Gazdasági elemzők szerint ennek az az oka, hogy nem megoldott a hazai finanszírozás. Az economica.net arra mutat rá, hogy egy hektár dióültetvény kialakítása körülbelül 7 ezer euróba kerül, de akár 11 ezer euróra is rúghatnak, amennyiben öntözőrendszert is telepít a gazda. Az állami támogatás hektáronkénti 150-190 euró, biogazdálkodás esetén az első három évben 820 euró, azt követően pedig 640 euró.

Címkék:
#dió
Diótermesztés: hogyan őrizzük a kert kincsét
Valamennyi udvarban vagy kertben megtaláljuk vidékünkön is a diófát. Hatalmas lombkoronája alatt szívesen hűsöl mindenki egy forró nyári napon, de értékes termése is fontos szempont. Ahogy a minőségi diófa is az asztalosok kedvencének számít. Ez azonban csak az utolsó állomás a fa életében. Nézzük, hogyan kell hozzáfogni az ültetéshez és a diófa gondozásához.
Diófa oltás ablakos módszerrel
Sokáig, többféle módszerrel próbálkoztam a diófa oltással történő nemesítésével, eddig sikertelenül. Számomra az ablakos oltás módszere bizonyult nyerőnek. Ennek lépéseit mutatom be, bízva abban, hogy így több gazdatársam próbálkozását koronázza majd siker.
Dióhéjban a nyugati dióburok-fúrólégyről
Sok gazdának okoz fejfájást a nyugati dióburok-fúrólégy, de ha megértjük, hogy hol telel át, mikor bukkan fel és hogyan támad, időben lecsaphatunk rá. Eredettörténettől a védekezésig mindent elmondunk róla.
Cookie