×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Idén is de minimis támogatást kaphatnak a méhészek

2021.07.12 - 17:21
Adrian Oros mező­gazdasági miniszter azt nyilatkozta, a szaktárca elemezni fogja annak lehetőségét, hogy de minimis, azaz csekély összegű támoga­tásban részesítse a méhé­szeket. Tavaly méh­családon­ként 25 lejes de minimis támogatásban részesültek a méhészek, erre a célra 37 651 700 lejt különített el a szaktárca.

Ezt a méhé­szeket tömörítő egyesületek kép­viselőivel való meg­beszélés után közölte, kiemelve, hogy az ágazat képviselői az alul­finan­szíro­zottság mellett arra is panasz­kodtak, hogy a hazai piacot elárasztja a külföldről importált hamis méz, amelyet alacsony ára miatt előnyben része­sítenek a vásárlók, akik egyébként nincsenek tudatában annak, hogy nem is mézet vásárolnak. Tavaly méh­családon­ként 25 lejes de minimis támoga­tásban részesültek a méhészek, erre a célra 37 651 700 lejt különített el a szaktárca. A támo­gatással, amelynek értékét a méhészek egy része nevetsé­gesnek tartotta, 16 296-en éltek. A szak­tárca  1 506 068 méhcsalád után folyósított támogatást.

Címkék:
#méhészet
Méhészeti bemutatót tartottunk Érmihályfalván
A Partiumi Falugazdász Hálózat Kisméhész programjának első Bihar megyei állomásaként méhészeti bemutatót tartott április 26-án, szerdán Érmihályfalván, a Zelk Zoltán általános iskola több osztálya számára Szabó Róbert méhész.
Gyula Lehel akácerdei méhesében jártunk
Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek.
Mézzel, méhekkel ismerkednek a kisdiákok
Elemista – első és negyedik osztály közötti – kisdiákoknak indított méhekről, mézről és méhészetről szóló tájékoztató, ismeretbővítő kampányt a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az első iskolai, mézkóstolóval egybekötött méhészeti-bemutatóra április 4-én Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Gimnázium alsó tagozatú, magyar tannyelvű osztályaiban került sor.
Cookie