×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Hamarosan révbe ér a méhészek de minimis támogatása

2021.11.11 - 09:57
Zöld utat kapott a pénzügy­miniszté­riumtól az a kormány­határozat, amely a méhé­szeknek járó de minimis, azaz csekély összegű támogatásról rendelkezik, már csak az igazság­ügyi minisztérium és a külügy­minisz­térium jóvá­hagyására van szükség – jelentette be Marian Ioan Irinei, a mező­gazdasági minisz­térium állam­titkára.

A vonat­kozó kormány­határozat itt tanul­mányoz­hatóA támo­gatást csak azok a méhészek igényel­hetik, akik szere­pelnek az országos nyilván­tartásban. A vonat­kozó kormány­határozat szerint idén 53 250 724 lejt szánnak az ágazat meg­segíté­sére, a kifizetések határideje december 31-e, a tervek szerint a támogatás összege méh­családon­ként 23 lej 70 bani. Tavaly méh­csalá­donként 25 lejt utaltak, akkor 16 296-en éltek vele, a szaktárca 1 506 068 méhcsalád után folyósított támogatást.

Méhészeti bemutatót tartottunk Érmihályfalván
A Partiumi Falugazdász Hálózat Kisméhész programjának első Bihar megyei állomásaként méhészeti bemutatót tartott április 26-án, szerdán Érmihályfalván, a Zelk Zoltán általános iskola több osztálya számára Szabó Róbert méhész.
Gyula Lehel akácerdei méhesében jártunk
Nagy László érmelléki falugazdász meghívására Gyula Lehel Érmihályfalva környéki, a helyi állami gazdaság egykori ötös farmján kialakított méhészeti telephelyére látogatott a Bihar és Szatmár megyei méhészek lelkes csoportja. Az akácerdőben megbúvó méhészetbe a népes csapatból többen is családosan, gyermekeikkel közösen érkeztek.
Mézzel, méhekkel ismerkednek a kisdiákok
Elemista – első és negyedik osztály közötti – kisdiákoknak indított méhekről, mézről és méhészetről szóló tájékoztató, ismeretbővítő kampányt a Partiumi Falugazdász Hálózat. Az első iskolai, mézkóstolóval egybekötött méhészeti-bemutatóra április 4-én Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Gimnázium alsó tagozatú, magyar tannyelvű osztályaiban került sor.
Cookie