×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Gyümölcsök lelke – Kárpát-medencei pálinkaverseny

2023.05.27 - 08:50
Kárpát-medencei Pálinka és Párlat Versenyre várja az anyaországi és az elszakadt országrészekben élő termelők jelentkezését a versenyt kiíró Orosháza és Térsége Gazdakör. A Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyéből származó minták begyűjtésében és célbajuttatásában a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi falugazdászai segítenek azoknak a gazdáknak, akik részt szeretnének venni a megmérettetésen.

Az orosházi versenyre magánfőzők, bérfőzdék és kereskedelmi főzdék egyaránt jeletkezhetnek a történelmi Magyarország teljes területéről. A versenyre mintánként legkevesebb 0,25 liter párlattal vagy pálinkával lehet nevezni: a nevezési díj mintánkként 3 ezer forint vagy 8 euró. A szervezők ugyanakkor nevezési díj nélkül fogadják azoknak a termelőknek a díjnyertes párlatait, amelyek 2022-ben és 2023-ban az anyaországi vagy a határon túli, magas színvonalú pálinka- és párlatversenyeken arany-minősítésű oklevelet szereztek. A határon túli megmérettetések közül ilyennek számítanak a zentai pálinkaversenyen, a csíkszeredai Ákovitán, a sepsiszentgyörgyi Transylvania Spiriten, a felvidéki Eszencia Spiriten, vagy a komáromi Duna Aranypárlata versenyeken szerzett aranyérmek. Díjnyertes párlatok esetében a nevezéshez az oklevél másolatát, fotóját, vagy a hivatkozott verseny nyilvános eredménylistájának internetes elérhetőségét kérik csatolni a szervezők.

A beérkező mintákat 9 nagy csoportba sorolják, illetve bírálják: a hagyományosnak számító gyümölcsökből (alma, csonthéjasok, bogyósok) és a szőlőfajtákból főzöttek mellett az erdei- és vadgyümölcsökből készült pálinkákat, a vegyes pálinkákat, sörpárlatokat, a fahordóban érlelt pálinkákat, illetve a gyümölcságyon érlelt párlatokat/pálinkákat is külön-külön értékelik.

palinka-dl.JPG

A versenyre szánt párlat-mintákat az Orosháza és Térsége Gazdakör 2023. június 5-ig fogadja. A minták szakmai bírálatát június 9-én és 10-én végzi a zsűri, amit június 15-én a kiemelt és a különdíjban részesülő tételek kiválasztása követ. Az eredményhirdetést és ünnepélyes díjkiosztást 2023. június 17-én, szombaton 11 órától az Orosházi Hagyományok Ízek Verseny keretében tartják.

A verseny iránt érdeklődő, Partium térségében tevékenykedő termelők kérjük keressék a Partiumi Falugazdász Hálózat képviselőit. Szatmár megyében Fodor István (0728-331.953), Szilágy megyében Sütő Attila (0735-500.322), Máramaros megyében Tar Bálint (0746-933.256), Bihar megyében pedig Antal József (0762-386.609) és Nagy László (0742-211.743) fogadja a Kárpát-medencei Pálinka és Párlat Versenyre nevező termelők mintáit.

A versenyről bővebb részleteket, illetve a párlatok értékeléséhez használt pontozási rendszerről egyéb információkat itt, a versenyt szervező orosházi gazdakör felhívásában kaphatnak az érdeklődők.

Duna Arany Párlat 2024 – Versenyfelhívás a legkiválóbb pálinkákért
Idén is megrendezésre kerül a XII. Országos és Nemzetközi Pálinka és Gyümölcspárlat Verseny, amely Duna Arany Párlat néven vált ismertté.
Több mint hétszáz mintát bíráltak a Blisseva Partium Spirit Awardon
Másodszor szervezett nemzetközi pálinka és párlatversenyt az Érmeléki Pálinka Kultúra Egyesület és a Partiumi Falugazdász Hálózat. A megmérettetést 2023-ban szervezték meg először, annak híre és sikere pedig messze földre elért: most közel kétszer annyi minta érkezett a versenyre, mint első alkalommal.
Újra találkoztak az érmelléki pálinkabarátok
Új esztendőt köszöntöttek az érmélléki pálinkakészítők, partiumi pálinkabarátok szakmai találkozójukon, Érmihályfalván.
Cookie