×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Bormustra lesz augusztus 20-án Szatmárnémetiben

2021.08.09 - 11:42
Bormustrát szervez augusztus 20-án Szatmárnémetiben az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete. A rendezvény legjobb borai és borászai részt vehetnek a Budapesten tartandó második Pinceszer – Külhoni Magyar Borászok Találkozóján. A mintákat legkesőbb augusztus 19-ig kell leadni.

A Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti kirendeltségének székhelyén (Bulevardul Traian, 31. szám) megszervezett eseményre meghívnak minden borosgazdát, aki minőségi palackos borát szakmai fórum keretében szeretné megmutatni. A borokat vakkóstolásban fogja vizsgálni és nyilvánosan kiértékelni egy neves szakemberekből álló zsűri. A rendezvény legjobb borai és borászai részt vehetnek a Budapesten tartandó második Pinceszer – Külhoni Magyar Borászok Találkozóján.

A mintákat legkesőbb augusztus 19-ig kell leadni:

Szatmár megyében a Nachbil borászatnál (Kapcsolattartó: Görbe Edgárd - 0740-413 591)

Szilágy megyében a Fort Silvan borászatnál (Kapcsolattartó: Balázs Attila - 0740-698 427)

Bihar megyében Pálfi Noémi (0757-586 264) a kapcsolattartó.

Borászatonként legfeljebb 3 bormintát lehet nevezni, mintánként 2-2 palackkal (fehér-, rosé- és vörösbor kategóriában).

A szakmai találkozón egyesületi közgyűlésre is sorkerül, ahol lehetőség lesz új tagok felvételére.

A rendezvényen jelen lesz Dr.Balla Géza borász, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének elnöke is, aki a szakmai zsűri vezetőjeként fog tevékenykedni.

A rendezvény házigazdája és társszervezője a Partiumi Falugazdász Hálózat.

A résztvevők jelentkezését augusztus 16-ig várják, az erdelyibor@gmail.com e-mail címen.

Címkék:
#borászat
Partiumi Kincses Pince Nagykárolyban
Az év legszínesebb borászati rendezvényét tartják a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezésében az Agrárminisztérium támogatásával.
Borkezelés, borbevizsgálás – ahogy a profik csinálják
A neves borászatokban használt borkezelési eljárásokkal és a borelemzést, mintabevizsgálást segítő laborok felszerelésével és működésével ismerkedtek a július 8.-9. közötti tanulmányútjukon az RMGE Maros Szervezet és a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársai.
Ezért ne hanyagoljuk a bor átfejtését
Ahhoz, hogy a zajosan forró mustból idővel zamatos, tükrös bort nyerjünk, számos, jól időzített beavatkozásra szükség van. Az óhajtott átalakulás összetett vegyi folyamatok hatására történik, amihez az átfejtéssel, azaz a bor és a seprő elválasztásával komoly mértékben hozzájárulunk. Lássuk, miről is van szó, mert nem mindegy mit mikor és hogyan teszünk.
Cookie