×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

2022-es EU-költségvetés: 53 milliárd a közös agrárpolitikára

2021.11.20 - 14:21
Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsa megállapodásra jutott az Európai Parlamenttel a 2022-es uniós költségvetésről, az összes kötelezettségvállalást 169 515,8 millió euróban, a kifizetéseket pedig 170 603,3 millió euróban határozták meg – közölte az uniós tanács. Az EP-képviselők a jövő heti strasbourgi plenáris ülésen vitatják meg a tervezetet, majd szavaznak róla.

A jövő évi költségvetés tükrözi az EU fő prioritásait: a gazdasági fellendülés, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a zöld és digitális átállás támogatását. A megállapodás emellett elegendő forrást hagy a 2021–2027 közötti többéves pénzügyi keret kiadási oldalán ahhoz, hogy az unió reagálni tudjon az előre nem látható jövőbeli kihívásokra és szükségletekre – közölték. Az Európai Bizottság a jövő éves költségvetés részleteinek egyes elemeit ismertetve közölte: a megállapodás szerint 49,7 milliárd euró jut a koronavírus-járvány utáni fellendülés támogatására és a gazdasági, társadalmi és kohéziós beruházások ösztönzésére. A költségvetés összes tételét nem ismertették. Annyit azonban már tudni, hogy a közös agrárpolitikára 53,1 milliárd euró jut, az unió tengerészeti, halászati és akvakultúrát támogató alapja 971,9 millió euróval rendelkezik majd az európai gazdálkodók és halászok támogatására, valamint az agrár-élelmiszeripari ágazatok ellenálló képességének erősítésére és a kríziskezelésre. Az egységes piac versenyképességének fokozására, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására, beleértve az idegenforgalmi ágazatot is, 613,5 millió euró jut.

Jóváhagyta az EP a megújult Közös Agrárpolitikát
Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós Közös Agrárpolitika reformját, amelynek célja, hogy a mezőgazdaság zöldebb, méltányosabb, rugalmasabb és átláthatóbb legyen. A KAP mintegy 22 milliárd eurónyi támogatási keretet biztosít Romániának, amelyből 14 milliárd euró közvetlen kifizetésekre és több, mint 7 milliárd euró vidékfejlesztési programokra fordítható.
Megszületett a megállapodás a KAP reformról
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 28-i ülésén az agrárminiszterek megállapodtak a Közös Agrárpolitika reformjának legfőbb politikai elemeiről. A tárgyalások május végi összeomlása óta komoly diplomáciai egyeztetések folytak a háttérben annak érdekében, hogy a minisztereket tömörítő Tanács meggyőzze az Európai Parlamentet, hogy vonjanak vissza bizonyos javaslatokat, amelyek meglátásaik szerint rendkívül megnehezítik a gazdálkodást.
Közös Agrárpolitika: befagytak a tárgyalások
Befagytak a tárgyalások, egyelőre nincs megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról, amelynek célja az európai mezőgazdaság zöldítése 2023-tól. Az Európai Tanács azt közölte, „a vitákat elhalasztották, a tárgyalásokat a tagállamok agrárminisztereinek következő, júniusi ülésén folyatják.”
Cookie