×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Tudásmorzsa

Védjük puszpáng-sövényeinket a buxusmolytól

2021.06.25 - 13:35
A puszpáng sövényeinket pusztító, rendkívül falánk kártevő hosszú évek munkáját teszi tönkre, ha nem permetezünk ellene. Európában néhány évvel ezelőtt Németországban találták meg a kártevőt, ahová feltehetőleg gyökeres Buxus tövekkel hurcolták be. A puszpángmoly első nemzedékének rajzása megkezdődött, készülni kell a védekzésre, mutatjuk hogyan.

A puszpáng (Buxus sempevirens)  a kertjeink egyik leggyakoribb lomblevelű, örökzöld növénye. Szinte mindenütt megél, lassan növekszik és metszéssel szépen alakítható bokor.

Néhány évvel ezelőtt jelent meg nálunk is egy igen veszélyes kártevője, a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), amelynek a hernyója tarra rágja a bokor lombozatát, amely rendszerint nem is hajt ki újra!

A selyemfényű puszpángmoly évente három nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres, és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi. A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben a 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete.

Általában a levelek hátoldalán élnek, oda tapadva, rejtőzködve. Bábozódáshoz vonuló lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg, azokból fejlődnek ki a kirepülő lepkék.

A kék szárnyú, barna szegélyt viselő lepkék már lerakták a tojásaikat és ezekből kikeltek a jól felismerhető és igen falánk hernyók.

A puszpángmoly első nemzedékének rajzása megkezdődött, készülni kell a védekzésre!

A bixusmolyok ellen sikeresen lehet védekezni a Decis, Benevia, Karate Zeon vagy a Mospilan nevű rovarölő szer kipermetezésével. A munkát igen gondosan kell végezni: a permetlébe feltétlenül keverjenek tapadást fokozó anyagot (Nonit, Solvant, Trend, stb.) és a permetezést nagy nyomással, a szárakat széthúzva végezzék el, mert a hernyók a bokor sűrűjében kezdik a levelek megrágását! Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert őszig károsításukkal számolni kell!

Ezért több kezelés szükséges! Javaslom a két-háromszori kezelést, májusban majd ezt megismételni június-július fordulóján és augusztus második felében egy záró kezelést, amely már inkább a jövő év érdekében lesz hasznos. 

Cselekedni kell nem csak a saját kertünk díszei, hanem a településeink - falvainkban található többi puszpáng miatt is! Ha odafigyelünk, figyelmeztetjük ismerőseinket is a védekezésre, akkor még sokáig gyönyörködhetünk egy-egy szépen nyírt bokorban, sövényben! Fogjunk, hát permetezőt a puszpángokért.

Nagy László agrármérnök, falugazdász

Címkék:
#kertészet
Erdősítés és bionövénykondicionálók
Az Erdősítési programról, valamint a szántóföldi, kerti és gyümölcs kultúrák természetes növénykondicionálását szolgáló biokészítményekről szerezhetnek alapos ismereteket a gazdák Érmihályfalván, a Partiumi Falugazdász Hálózat április 20-án, 17 órától kezdődő rendezvényén.
Mi is ott voltunk a csíkmaradasi kertésznapokon
Nívós előadásokat, hangulatos programokat tartogatott idén is a bogyósgyümölcs-termesztőknek, kertészmérnököknek, mezőgazdasági szakembereknek, kert- és tájépítészeknek a csíkmadarasi Kertészeti Szakmai Napok és Konferencia. A három napos rendezvényen – aminek keretében az év legjobb ribizli bor készítőit is díjazták – a partiumi falugazdászok is részt vettek.
Elrajtoltak a Kertészeti Szakmai Napok Csíkmadarason
Az évtizedes hagyományt folytatva idén is megszervezte a Hargita megyei Csíkmadarason „a szakma találkozójának” tekintett Kertészeti Szakmai Napokat a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével partnerségben a Garden Proiect kertészeti szakcég és a Ribon Natúr Szövetkezet. A március 2-4 közötti konferencián a Partiumi Falugazdász Hálózat kilencfős küldöttséggel vesz részt.
Cookie