×
Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület
Hírek

Mi is ott voltunk a csíkmaradasi kertésznapokon

2023.03.07 - 16:32
Nívós előadásokat, hangulatos programokat tartogatott idén is a bogyósgyümölcs-termesztőknek, kertészmérnököknek, mezőgazdasági szakembereknek, kert- és tájépítészeknek a csíkmadarasi Kertészeti Szakmai Napok és Konferencia. A három napos rendezvényen – aminek keretében az év legjobb ribizli bor készítőit is díjazták – a partiumi falugazdászok is részt vettek.

Színes élményekkel, új szakmai kapcsolatokkal és a partiumi termelőknek tovább adható információkkal, tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza a három napos csíkmadarasi Kertészeti Szakmai Napokról és Konferenciáról a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársai. A házigazda Garden Proiect Kft és a Ribon Natúr Szövetkezet március 2. és 4. közötti nívós rendezvényén – aminek pénteki napján dr. Nagy István, a magyar kormány agrárminisztere is részt vett – a bihari, szatmári és szilágysági falugazdászokból álló kilenc fő csapat képviselte szervezetünket.

img-6514.JPG

A rendezvény csütörtöki és pénteki napját a kertészetről, bogyósgyümölcs termesztésről, az invitro mikroszaporítási technológiákról, a biostimulátorokról, a kertépítésről, táj és erdőgazdálkodásról szóló szakmai diskurzusnak szánták a szervezők, míg az eseményt szombaton egész napos, gyakorlati bemutatóra alapozott gyümölcstermesztő- és metsző tanfolyam zárta. A partiumi falugazdászokat pénteken a házigazdák a Ribon Natúr Szövetkezet közel egy millió eurós beruházásból épített és felszerelt gyümölcsfeldolgozójában is körbekalauzolták: a két szintes létesítményben fekete ribizli feldolgozásából készítenek különböző, magas hozzáadott értékű gyümölcs-készítményeket, étrend-kiegészítőket, amiket RibON márkanév alatt forgalmaznak.

img-6451.JPG

Péntek délután, a dr. Nagy István agrárminiszter jelentében tartott gálán vehették át okleveleiket a II. Ribon Ribizlibor-versenyen eredményesen szereplő termelők. A szigorú pontozású versenyre – amire idén összesen 104 mintával neveztek a termelők – a partiumi ribizlibor-készítők is elküldték nedűiket. Nem is eredménytelenül, hiszen a csíkmadarasi megmérettetésen a bihari és a szatmári termelők munkáját is érmekkel jutalmazták.

img-6695.JPG

Bihar megyéből Pusztai Marius két előkelő helyezést is szerzett: a fekete ribizli és a berkenye házasságából született bora ezüst érmet, a fekete ribizliből és meggyből készített bora pedig bronz díjat nyert. Bronzzal jutalmazták a nagyváradi Fenesi Győző Péter fekete ribizli borát, hasonlóan két Szatmár megyei kollégája borához: Lévai József és Varga Ferenc fekete ribizli nedűi szintén bronz helyezést nyertek. Székely Róbert fekete ribizliből készített borát ellenben ezüst díjjal jutalmazta a neves borászokból álló zsűri, amelynek tagjaként Légli Ottó, az anyaországi Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke is véleményt mondott.

A Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai ezúttal is gratulálnak a partiumi ribizlibor-készítőknek a versenyen elért helyezésekhez!

img-6483.JPG
img-6462.JPG
img-6472.JPG
Elrajtoltak a Kertészeti Szakmai Napok Csíkmadarason
Az évtizedes hagyományt folytatva idén is megszervezte a Hargita megyei Csíkmadarason „a szakma találkozójának” tekintett Kertészeti Szakmai Napokat a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével partnerségben a Garden Proiect kertészeti szakcég és a Ribon Natúr Szövetkezet. A március 2-4 közötti konferencián a Partiumi Falugazdász Hálózat kilencfős küldöttséggel vesz részt.
Kárpát-medencei ribizlibor-verseny: jól szerepeltek a partiumi termelők
Díjözönnel jutalmazta a partiumi termelők nedűit az első Kárpát-medencei Ribizlibor-versenyen a szakemberekből álló zsűri. A megmérettetésre nevezett feketerbizli borok kategóriájában a Partiumi borászok mintái egy arany, két ezüst és három bronz minősítést, a házasított borok versenyében pedig egy ezüst és két bronz helyezést szereztek.
A ribizli dugványozása
A ribiszke, vagy ribizli közismert az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól. A terméséből készíthető szörp, lekvár és bor okán is megérdemelt helye van a partiumi gazdák kertjében, ráadásul szaporítása nagyon egyszerű.
Cookie